Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП със сигнал в прокуратурата за "кумгейт", Делян Добрев ще реагира с контраиск

Снимка: БГНЕС

Депутатите от БСП за България внасят в прокуратурата документи за спечелени обществени поръчки за над 50 милиона лева от дружества, в които социалистите твърдят, че чрез свързани лица, участват близки на депутата от ГЕРБ Делян Добрев. След като това беше обявено, последва незабавна реакция от самия Добрев. 


Депутатът от БСП Елена Йончева настоява прокуратурата да провери дейността на компании и търговски дружества: 

Тук става дума за 50 милиона лева, документи на фирми и свързани лица, които източват огромен обществен и общински ресурс. Нека прокуратурата да провери спечелване на обществени поръчки за саниране на блокове по програма за енергийна ефективност от юни 2017-а година. Явяват се 130 кандидата. 10 от тези 11 блока са спечелени от фирми на зетя на господин Добрев - господин Гагов и свързани с него фирми.

Делян Добрев отрече да има връзка с фирмите, посочени в сигнала до прокуратурата от БСП, като коментира: 

Аз се радвам, че внасят този сигнал в прокуратурата, за да установи, че аз не съм свързано лице с фирмите, които се цитират, нито пък съм възложител по смисъла на закона, за да имам конфликт на интереси с който и да било и поръчките, които някой печели или не печели. Внесените документи вече в прокуратурата означава, че госпожа Йончева се опитва да ме набеди. Тя може да носи и трябва да носи, според мен, наказателна отговорност. Все се надявам да не се уплаши да ги подпише и тя - от нейно име, за да имам аз основание да я съдя за набеждаване и да търся тя да понесе наказателна отговорност за всичко, което причинява на мен и на моето семейство през последните шест месеца.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!