Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП обсъжда на Национален съвет вота на недоверие към правителството и Истанбулската конвенция

| обновено на 13.01.18 в 15:14

БСП ще обсъди на Национален съвет вота на недоверие към правителството, Истанбулската конвенция и отчета за работата на парламентарната група. Решението за днешния пленум е взето на заседание на Изпълнителното бюро на партията. 

В БСП има разнобой по въпроса трябва ли да бъде ратифицирана Конвенцията на Съвета на Европа против насилието над жени. Това стана ясно от изявления на социалисти преди започналото в София заседание на Националниясъвет на БСП. На него ще има дебати по документа, придобил известност като Истанбулската конвенция.

На заседанието присъства и лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев, който призова Истанбулската конвенция да бъде ратифицирана от парламента:

Надявам се, защото е много сериозен въпрос. За съжаление, в България дебатът абсолютно се изкриви и измислени или силно преувеличени страхове и абсурдни интерпретации на конвенцията, за които има ясен отговор от Съвета на Европа, изместват истинския проблем, а истинският проблем, който не търпи отлагане, е насилието над жените - не само в България, навсякъде се случва.

Само допреди един месец позицията, която беше изразена и от БСП на Съвета на Партията на европейските социалисти чрез гласуване по резолюцията. Там има изричен текст в подкрепа на Истанбулската конвенция. Тя е подкрепена и от БСП.

За сериозни дебати в БСП призова депутатът и член на ръководството на партията Филип Попов:

Една конвенция, един международен акт, който и да е той, след като се ратифицира, той има преимущество над вътрешното законодателство. Същото се касае и по отношение на Конституцията - нито един от законите не трябва да й противоречат, и мисля, че следва да въведем такива закони в България, които да осигуряват още по-добрата защита на правата и сигурността на жените и на децата.

Правителство одобри т.нар. Истанбулска конвенция, но предстои тя да бъде гласувана и в парламента. В управляващата коалиция няма единно мнение по въпроса, тъй като редица министри и депутати смятат, че документът ще доведе до узаконяването на т.нар. трети пол. 

По-рано депутатът Желю Бойчев коментира, че социалистите ще дадат мнението си относно позиция за Истанбулската конвенция и правата на жените:

Изпълнителното бюро отчете всички тези мнения и гледни точки, и включително международния аспект - международниците в партията запознаха членовете на Изпълнителното бюро, председателката на Сдружението на жените-социалистки… Беше направен един сравнителен анализ на законодателството и промените, които трябва да бъдат отчетени, с оглед евентуално ратифициране на тази конвенция, както и политическите действия, които трябва да предприеме Българската социалистическа партия. Отчете се и последователната позиция, която сме имали във времето относно темата за домашното насилие и правата на жените.

В дневния ред на заседанието ще влезе и точка, касаеща бъдещото развитие на планинския туризъм:

В последните дни има множество протести, провокирани от поредицата неуместни, да не използвам друг термин, действия на българското правителство, така че съвсем нормално е БСП да заяви своята позиция и по тази тема.

Предстоящият вот на недоверие към правителството също ще е на дневен ред, след като през седмицата лидерът на БСП Корнелия Нинова увери:

На 17-ти януари внасяме вотът на недоверие сами. Темата остава провалът в борбата с корупцията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!