Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Зачестяват дрифтовете на Бузлуджа

Български дрифт шампионат Видин 2015, III кръг, Снимка: Светослав Цветанов
Снимка: Светослав Цветанов

Случаят със закъсалите тинейджъри в затворения за движение път Шипка Бузлуджа не е единствен. Преди дни пожарникари са извадили от ледения капан още хора.

„Точно на този път на 18 януари имахме същия случай. Миналата година на същия път на 13 януари 2017, абсолютно същата ситуация двама души закъсали с автомобил. Явно търсят нещо там на този път.“, коментира комисар Стоян Колев. Това съобщи кореспондентът ни Георги Манев.

Според закона, на всички навлезли в затворения път ще бъде наложена глоба от 300 лева, отнемане на книжката за месец и спиране на колите от движение, заради навлизането им в забранения пътен участък. По силата на сега действащото законодателство не можем да ги накажем за "дрифтене", тъй като такова понятие не фигурира в закона и наказателното постановление и глобата ще падне в съдебна зала", коментира главен инспектор Тихомир Желязков,началник на сектор "КАТ-Пътна полиция" при ОД на МВР - Стара Загора.

Младежите отричат да са се пързаляли по заледения затворен път. Те твърдят, че автомобилът, който първи закъсва е бил управляван от Венета М.И., майка на един от учениците. 

Според спасените младежи никой от тях не е тръгвал да "дрифти" по заледения планински път. Автомобилът "Фолксваген Голф", който пръв закъсва сред преспите, е бил управляван от Венета М.И., майка на един от учениците. В обясненията си тийнейджърите твърдят, че целта им била хижа "Теменуга", но по пътя към нея разбрали, че тя не работи и решили да се отправят към друга хижа от северната страна на Балкана. От приятели по телефона получили съвет да карат по "панорамния" път, за да стигнат безпрепятствено до връх Шипка, но той се оказал неразчистен.

 Групата първоначално потърсила помощ от радневеца Мирослав Т.И., който пристигнал на място, но също закъсал. Последвало обаждане до казанлъчанина Стоян Дончев, който се притекъл на помощ, но така и не успял да стигне до бедстващите. Последвал го баща му Дончо Дончев с "Опел Фронтера", който пък аварирал и останал на заледения асфалт. След всичките тези безуспешни опити да се измъкнат от клещите на зимата тийнейджърите позвънили към 03:30 часа на националния телефон 112 и тогава са задействали цялата държавна машина.

Инцидентът, при който 8 абитуриенти от радневския минен техникум "Свети Иван Рилски" изправиха на крака полиция, пожарна и Областно пътно управление струва на държавата над 5 хиляди лева. 

Хижите покрай затворения път не работят, но постоянно има младежи, които търсят високо адреналинови изживявания, коментира хижар от Бузлуджа. Още от категорията

Откриха новата сцена на Общински театър „Любомир Кабакчиев“ в Казанлък

Днес официално бе открита новата сцена на Общински театър „Любомир Кабакчиев“ в бившата зала „Лекс“ към административната сграда на Община Казанлък. В присъствието на кмета Галина Стоянова и нейния екип и целия театрален състав казанлъшки..

публикувано на 12.04.21 в 18:43

Няма топла вода в ковид-отделение, сигнализира пациентка

Сигнал за липса на топла вода в отделение за болни от ковид-19 в болница „Тракия“, подаде пациентка на здравното заведение. От там отричат и отговарят, че проблем е имало заради авария само за ден. По думите на Маргарита Атанасова обаче за..

публикувано на 12.04.21 в 16:07

“Предизвикай се с кауза” - нестандартното спортно събитие

“Предизвикай се с кауза” - едно нестандартно спортно събитие ще се проведе на 30 май от различни точки на България и света, а регистрацията за участие вече започна. Събитието се организира от фондация “Заедно в час” и цели да обедини хиляди хора от..

публикувано на 12.04.21 в 15:31

Стартира кампания по косене на тревни площи в Стара Загора

Започнаха дейностите по косене на тревните площи на територията на община Стара Загора.  Приоритетно кампанията започва от районите около детски площадки и първокласни пътни артерии. След това се преминава към междублоковите пространства, съобщиха от..

публикувано на 12.04.21 в 15:27

Четири са свободните легла за пациенти с COVID-19 в болницата в Свиленград

58 са хоспитализираните пациенти с коронавирус в свиленградската болница. Има 4 свободни легла за прием на нови случаи, каза за радио Стара Загора д-р Димитър Ермов, управител на лечебното заведение. През изминалата седмица беше отчетен чеpeн..

публикувано на 12.04.21 в 14:38

Анонимен дарител осигури термолегло на отделението по неонатология в сливенската болница

Анонимен дарител осигури термолегло на отделението  по неонатология в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен. Това съобщиха от болнницата.  „Това се случва в навечерието на големия християнски празник Великден. От името на ръководството на болницата и..

публикувано на 12.04.21 в 14:26

Започна онлайн научна конференция с международно участие посветена на Георги Раковски

Кметът Стефан Радев участва в Научна конференция с международно участие „Георги Стойков Раковски – 200 години безсмъртие“, която се провежда на 12 и 13 април. Тя е по повод 200-годишнината от рождението на великия българин - 14 април. Домакин на..

публикувано на 12.04.21 в 14:24

В парк "Сините камъни" очакват да се излюпят лешоядчета

Чакаме първите бебета от семействата на черните, белоглавите, брадатите и египетските лешояди за тази година у нас. Внедрените в дивата природа в Котленския и Врачанския балкан в Стара планина 3 двойки черни лешояди от Испания се готвят да стават..

публикувано на 12.04.21 в 14:13

Стара Загора отбеляза 170 години от рождението на Димитър Наумов

170 години от рождението на Димитър Наумов бяха отбелязани днес в Стара Загора. Венци и цветя бяха положени пред паметника в парк “Пети октомври“. „Още от малък Димитър Наумов се подготвя да наследи чифлика на дядо си край сегашното старозагорско село..

публикувано на 12.04.21 в 13:01

Фалшиви имейли от името на „Български пощи“

От „Български пощи“ предупреждават за разпращане на нов вид фалшиви електронни съобщения от името и/или с логото на дружеството.  В тях се информира „получателят на пратка“, че е заявен грешен адрес на доставка и за да се коригира адреса, клиентът трябва..

публикувано на 12.04.21 в 12:53