Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести срещу насилието в детските градини с настояване за въвеждане на видеонаблюдение

Родители внесоха сигнал в прокуратурата срещу директора на столичната детска градина "Звънче"

50-60% са децата, които са вкарани "по втория начин", а не по общия ред, твърдят родители

| обновено на 05.02.18 в 15:21
Снимка: БГНЕС

Председателят на Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система Васил Николов внесе в Софийската районна прокуратура сигнал за длъжностно престъпление на директора на Втора детска градина "Звънче" Цеца Георгиева. Градината е в столичния район "Триадица". Родителите се оплакват от начина, по който се приемат децата в нея. Николов обясни:

Бяхме провокирани да внесем този сигнал, след като директорът окачестви всички безспорни факти като лъжа - не се спазва Закона за предучилищното и училищното образование и използвайки своите правомощия като директор, си е позволила да вкара деца по така наречения "втори начин". Дори повече от 50-60 процента са децата, които са вкарани по втория начин, а не по общия прием през системата.

Наскоро от Инициативния комитет внесоха жалба до дирекция "Образование" към Столична община. Родителите подготвят и протести в девет града на страната срещу насилието в детските градини. Те се организират след поредния случай на насилие на възпитатели над деца - този път в детска градина в Бургас. Затова в събота в Бургас ще се проведе първият от поредицата протести. На следващия ден е планирана демонстрация във Варна, а за 15-и - в София.

Родителите искат видеонаблюдение в учебните заведения и настояват педагози, които посягат на деца, да бъдат уволнявани и лишавани от правото да упражняват професията си, както и за подобряване на условията на труд на възпитателите в детските градини. Тези предложения са внесени в Народното събрание още миналия септември, посочи пред "Хоризонт" Ема Черногорска от сдружение "За децата ни" и подчерта, че родителите настояват и за мерки, поискани от самите учители:

Техните условия на труд в момента изобщо не са добри. Голям проблем е огромната бройка деца в група. Учителите няма как да имат индивидуален подход, да проявяват разбиране към 40 деца.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

От днес детска градина "Брезичка" в Бургас е с нов директор и нови учители

От днес детска градина "Брезичка" в Бургас е с нов директор и нови учители. Това са част от набелязаните мерки, след като заснето със скрита камера видео показа как възпитатели малтретират децата там.  До обявяването на конкурс, в детската градина..

публикувано на 05.02.18 в 08:56