Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП критикува Правната комисия в НС, че не е включила в работата си предложенията им за защита от домашно насилие

Драгомир Стойнев
Снимка: БГНЕС

 Със спорове между ГЕРБ и БСП за дневния ред на парламента започва пленарният ден. Социалистите критикуваха работата на правната комисия, която ще разгледа един законопроект, а не е включила предложенията за защита от домашно насилие. Според БСП, умишлено се отлагат във времето важни законопроекти. Драгомир Стойнев заяви:

При положение, че БСП са внесли конкретни законопроекти, които касаят домашното насилие, този отказ на председателя на Комисията за нас е неразбираем. Бурно  се говори за защита на Истанбулската конвенция, социалният пол е един от приоритетите на ГЕРБ, но за нас е важно да се предпазят жертвите от домашно насилие.

Председателят на Правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов определи поведението на БСП като манипулация:

Несериозно отношение към материята!  Да бяхте направили сериозен анализ по отношение на евентуално необходимите промени в Наказателния кодекс. Няма да стане така лековато! Просто няма да стане прилагането на Истанбулската конвенция така лековато с една норма - да стане домашното насилие от „частен“ на „общ характер“.

На свой ред от БСП отново призоваха депутатът от ГЕРБ Делян Добрев да бъде отстранен от залата. На призива той отговори така.

Колегите от ляво като видят червено,  ако не се носи от техен колега, тук всичките са с червено, но в нашата група съм само аз, реагират като бик на червено. Или са недоволни от постигнатото споразумение вчера в кабинета на премиера за допълнителни реформи в енергетиката? Може би се чувстват уязвени и начинът тези реформи да не се случат е, ако по някакъв начин успеят да ме отстранят от залата?!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!