Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Следите, оставени от Йордан Парушев, показани в изложба

Деян Парушев: Усетът към естетиката идва от баща ми

| обновено на 12.02.18 в 13:08
4
Поглед към експозиционната зала 19
Снимка: nationalartgallerybg.org
"Следи" - така е озаглавена изложбата, посветена на 60-годишнината от рождението на Йордан Парушев.
Тя е подредена в зала 19 на Квадрат 500 - зала, която по думите на сина на художника - Деян Парушев, има аура на съкровищница. Експозицията няма ретроспективен характер, а по-скоро показва платна, пластики и асамблажи, създадени в последните 10 години от артистичната работа на Йордан Парушев, в неговия колажен период.

Всяко една от подбраните от проф. Станислав Памукчиев творби има свое име и по този повод Деян Парушев казва, че баща му почти винаги е слагал имена на произведенията си, които се явяват като ключ за публиката.

Освен учредител на фондация "Йордан Парушев", Деян Парушев е режисьор, оператор и фотограф. Живее и работи в Париж, но често се връща и в България.

На въпрос: С какво професията на баща му се е отразила върху него? Деян отговаря категорично: С усета към естетиката. Във всичко, което правя: филми, реклами, клипове, винаги бих искал да сложа естетиката на пиедестал, да направя някакъв свят, който всъщност е по-различен и по-красив от реалния.

А най-ценният съвет от баща му, към който се придържа и днес, е да не следва краткотрайните тенденции, а своя собствен свят. Желанието на Деян е в бъдеще да направи и ретроспективна изложба за баща си, защото е убеден, че името и творчеството му не трябва да се забравят.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия