Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обща изложба събира баща и син

Христо Харалампиев: Младите ми дават креативност

Баща и син - скулпторът проф. Христо Харалампиев и живописецът Кирил Харалампиев се срещат в изложба, озаглавена "Поколения". Тя е подредена в галерия "Контраст" и е първата от проекта по идея на проф. Аксиния Джурова, чиято цел е да представи на публиката фамилии, които са примери на приемственост в посвещението на изкуството. 

По думите на проф. Джурова, куратор на експозицията, Христо Харалампиев се утвърждава като корифей в пластиката от стъкло към която преминава в последните години. "Няма друг, който да го конкурира", категорична е тя и продължава: "Много упорито, много последователно той успя да наложи този нисък релеф в пластиката да бъде равностоен с триизмерната пластика, за която вече българина има традиция, има очи".

Наред с пластиките на Христо Харалампиев - триизмерна, нисък релеф в бронз и нисък релеф в стъкло, в изложбата са показани и картини (масло и акрил) на Кирил  Харалампиев, които за проф. Джурова са толкова деликатни и лирични, колкото и творбите на бащата. Всеки от тях си носи епохата, но носи и чувствителността, която е създадена в едно семейство със специална аура. 

Като утвърден скулптор и дългогодишен преподавател в Художествената академия Христо Харалампиев изтъква че никога не кара едно дете да се занимава с изкуство, ако не види у него възможности. Не кара сина си  Кирил да тръгне по неговия път, защото открива у него качествения поглед върху цвета и разглеждането на  картината в дълбочина, което особено му допада.

Баща и син Харалампиеви с проф. Аксиния ДжуроваСамият Кирил Харалампиев изпитва уважение и респект към баща си, отговорност към името, което носи. Обяснява, че не избира скулптурата, а живописта, защото от малък го влече цветът.

Дали след време двамата - баща и син, биха направили друга съвместна изложба? Отговорът на Христо Харалампиев е, че творецът трябва да участва в подобни изяви тогава, когато има какво да каже. Освен това без значение колко опит имаш, какъв творчески път си изминал да се съпоставяш с младите е изключително отговорно, защото те дават не само младост, но и креативност.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!