Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският патриарх Неофит и руският патриарх Кирил отслужиха тържествена съборна литургия

Снимка: БГНЕС

Българският патриарх Неофит и руският патриарх Кирил отслужиха тържествена съборна литургия в храм-паметника „Св. Александър Невски“. Двамата духовни глави си размениха поздравителни слова и подаръци. 

Патриарх Неофит подари на руския духовен глава патриаршески комплект, който включва нагръден кръст, енголпие и панагия - медальони с изображенията на Иисус Христос и Божията майка. Подаръкът на Руския патриарх към  Българската патриаршия е икона на Света Богородица - Смоленска Одигитрия Пътеводителка. 
Патриарх Неофит изрази своята благодарност за участието на руската делегация в националните чествания за Трети март. 
"Вашето и на всички наши, скъпи гости от братска Русия присъствие сред нас, днес е още едно свидетелство за здравите и непрекъсваеми духовни връзки между нашите православни народи, свидетелство за нашето единство и залог за нашето общо бъдеще."

В своето слово патриарх Кирил отбеляза, че двата народа не са били готови за освободителната война, но са се сражавали заедно за независимостта на България. 
"България е била жестоко обезкървена след потушеното въстание, а Русия невъзстановена от  предходните си конфликти с европейските държави. Въпреки заплахата войната да изостри отношенията й с Европа, потресена от страданията на единоверния народ, Русия решава да го защити, пренебрегвайки собственото си благополучие."


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!