Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови 3 акта за неизплатени възнаграждения на бивши миньори и работници са съставени на мини "Бобов дол"

ТЕЦ "Бобов дол"
Снимка: Кирил Фалин

Нови 3 акта за неизплатени възнаграждения на бивши миньори и работници съставила Инспекцията по труда в Кюстендил през 2017 година на мини "Бобов дол". За същото нарушение е санкционирано и ръководството на рудник "Фундаментал" в Бобов дол.


Актовете за некоректност спрямо бивши работници на мината от страна на работодателя вече са над 30. Новоиздадените са за по 1500 лева всеки. Така общо санкцията за въгледобивното дружество са за около 80 хил. лева за миналата година и от началото на 2018-а. 

Бивши миньори, съкратени, напуснали или пенсионирани преди 2017 година не са получили различни като суми дължими им от мините възнаграждения. Те подали жалби до инспекцията по труда, откъдето последвали проверки, издадени са предписания, които не са зипълнени. Затова са и наложените актове. 

Драстичен е случаят с миньор от дупнишкото с.Дяково, който имал да получава около 7 300 лева при пенсионирането, но му платили по-късно само 1 000 лева. Мъжът заболял тежко, имал онкологичен проблем, през номеври миналата година, починал на 60 години, без да получи дължимата от мините сума. Близките му казаха, че ще внесат иск в съда.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!