Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътуваща изложба „Последвай стъпките" е българският претендент за Европейската младежка награда „Карл Велики" 2018

Проектът „Пътуваща изложба „Последвай стъпките" (Travelling Exhibition "Follow the Footsteps") ще представя България на общоевропейския конкурс за наградата „Карл Велики" за младежи за 2018 г. Българското национално жури избра проекта, осъществен от Ива Тодорова, за национален победител на единадесетото ежегодно издание на наградата. Пътуващата изложба „Последвай стъпките" представя визуално популярни български народни хора̀ чрез графични изображения.

Журито, съставено от членовете на Европейския парламент Светослав Малинов (ЕНП), Момчил Неков (С&Д) и Ангел Джамбазки (ЕКР) и от председателя на организацията „Национален младежки форум" Илина Мутафчиева, избра проекта победител измежду 17 кандидатури. Според оценителите „Последвай стъпките" популяризира европейските ценности и представлява отлична инициатива, тъй като междукултурният диалог играе жизненоважна роля за насърчаване на взаимното разбирателство и универсалните ценности.

През 2017 г. национален победител за България беше проектът „Европейски приятели" (Eurofriends), а през 2016 г. страната и беше представена от „Нощта на седемте антени" (Night of the Seven Antennae).

Пътуващата изложба „Последвай стъпките" представя популярни български народни хора̀ визуално с помощта на графични изображения, създадени по метода „Таратанци" за презентиране на българския народен танц чрез стъпки, символи и цветове, типични за различните фолклорни области в България. Чрез използването на фолклора като средство проектът има за цел да изгради добри практики за междукултурен диалог, споделяне и взаимопомощ между нациите. „Последвай стъпките" съчетава иновативност, съвременен дизайн и лесно разбираем графичен език, което прави изложбата атрактивна за широката общественост. Универсалността на графичните символи, пресъздаващи танцовите движения, улеснява докосването на българи и чужденци до магията на фолклора. Създават се условия за междукултурен диалог и възможност да се представят танци на други народи по този начин. Пътуващата изложба „Последвай стъпките" също така се стреми да утвърди метода „Таратанци" като средство за опазване на културното наследство на нациите.

Наградата „Карл Велики" за младежи, която се организира съвместно от Европейския парламент и Фондацията за международната награда „Карл Велики", се връчва за проекти, чиито създатели са на възраст между 16 и 30 години. Спечелилите проекти трябва да насърчават разбирателството в Европа и света, да подпомагат изграждането на общо усещане за европейска идентичност и интеграция; да служат като модел за младежите, които живеят в Европа, и да предлагат практически примери за съвместното съжителство на европейци като една общност.

Европейско жури, съставено от трима членове на Европейския парламент, председателя на Европейския парламент и четирима представители от Фондацията за международната награда „Карл Велики", ще избере до 11 април 2018 г. победителя измежду предложените от националните журита 28 проекта. Наградата за най-добър проект е 7 500 евро, втората награда е 5 000 евро, а третата награда е 2 500 евро. Представителите на 28-те избрани национални проекти ще бъдат поканени на церемонията по връчване на Европейската младежка награда „Карл Велики" в гр. Аахен, Германия, на 8 май 2018 г. Подробности могат да бъдат намерени на сайта на наградата www.charlemagneyouthprize.eu.

Радиопрограмата „Еразъмска вечер" (Erasmus Evening) от Полша получи първа награда на церемонията по връчването на Европейската младежка награда „Карл Велики" за 2017 г. в университета в Аахен на 23 май 2017 г. Втора награда беше присъдена на събитието „Преоткрийте Европа" (Re-discover Europe), състояло се в Дания, а трета награда – на онлайн мултимедийната платформа „Европа ли сме" (Are we Europe) от Нидерландия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Стара Загора посреща таланти за XXIV Национален детски музикално-фолклорен конкурс „Орфеево изворче"

На 20 и 21 април старозагорци и гости на града ще могат да се насладят на ритъма на народната музика в изпълнението на талантливите деца от XXIV Национален детски музикално-фолклорен конкурс „Орфеево изворче", съобщвата от пресцентъра на община Стара..

публикувано на 18.04.24 в 13:19

"Мадам Бътерфлай" - шестата опера на Джакомо Пучини има пет редакции

Днес, от 19.00 часа, на сцената на Държавна опера Стара Загора може да гледате операта "Мадам Бътерфлай" от Джакомо Пучини. Сюжетът на шестата си опера композиторът открива в Лондон. По време на престоя си в английската столица Пучини гледа едноактната..

публикувано на 18.04.24 в 12:35

"Писмото на мравката" пътува към любовта

Стара  Загора продължава да чете в 19-ят книжен маратон. Поредната среща, предложена от  библиотека "Родина" на старозагорските читатели, е с Мария Донева и нейната последна книга „Писмото на мравката“. Една романтична поема в стихове, която..

публикувано на 15.04.24 в 15:21

Изложба "Художници юристи" ще бъде открита днес

В навечерието на Деня на българската конституция и професионалния празник на юристите ще бъде открита изложба "Художници юристи". Тя се организира от Съюза на юристите в България за пета поредна година. Творбите на Антония Коева, Гергана Атанасова, Ива..

публикувано на 15.04.24 в 14:35
Камерен окестър

38-ите Музикални празници „Златната Диана“ ще преминат под знака "Завръщане към началото"

Завръщане към началото – под този знак ще бъдат 38-ите Музикални празници „Златната Диана“ в Ямбол. Това каза за Радио Стара Загора Красимира Султанова, концертмайстор и художествен ръководител на организаторите от Камерния оркестър „Дианополис“...

публикувано на 11.04.24 в 14:48

Спектакъл на "Алегра" ще подари люлка на децата от Дневния център за деца и младежи с увреждания

Спектакъл на детско-юношеската студия за сценични изкуства "Алегра" ще подари люлка на  децата от Дневния център за деца и младежи с увреждания в Стара Загора. Половината от приходите от продажбата на билетите за спектакъла "Орисници" през април, са..

публикувано на 11.04.24 в 09:45

Карнавалът в Габрово обявява конкурс и събира гости през май под мотото "Маkе Карнавал, not war"

Ежегодният карнавал в Габрово тази година посреща гости от цялата страна и чужбина  от 17 до 19 май. По време на карнавалното шествието отново ще дефилират стотици участници в колоритни костюми. Ще преминават и големи макети на личности и герои,..

публикувано на 10.04.24 в 15:17

Музиката на Стинг е послание към света

„Не мога да си представя живота, без да работя! Обичам усещането нещо да предстои. Мисля, че съм пристрастен към това.“ Думите са на Стинг. Изрича ги през 2020 година. Същата в която Военен Биг Бенд-Стара Загора, с диригент капитан Цветомир..

публикувано на 09.04.24 в 13:30

Младостта на България запява песните на Калинка Згурова

Фолклорни таланти от 26 общини в България ще участват в VI национален конкурс-надпяване "С песните на Калинка Згурова" . Музикалното събитие ще се проведе на 13 и 14 април в родното село на странджанската певица - Дебелт, община Средец.  Основен..

публикувано на 09.04.24 в 10:04

Изложба с подбрани пейзажи, интериори и натюрморт на Донка Костантинова гостува в Стара Загора

От 9 април до 4 май  в залата за временни изложби на Художествена галерия Стара Загора се представя гостуващата изложба на Донка Константинова (1894-1973) с подбрани пейзажи, интериори и натюрморти, която е посветена на 130 години от рождението на..

публикувано на 08.04.24 в 18:32