Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Изложбата „Луксът на XIX век” гостува в Казанлък още месец


„Луксът на XIX век” – това е заглавието на мобилната изложба, с която регионалните музеи на Бургас и Русе гостуват на Исторически музей „Искра”до 23.04.2018г.

В мултимедийната зала на музея жителите и гостите на Община Казанлък имат възможност да се насладят на експонати, представящи облика и декорацията на европейските домове през XIX век. Това е периодът на „алафрангата”, когато българите започват да се увличат по европейската мода в облекло, външен вид и бит.

Изложбата „Луксът на XIX век“ включва основната част от експозицията „Дарени и спасени съкровища” на Регионален исторически музей – Бургас и представя промените във вещният свят на градското население. Увеличаващата се средна класа и силата на модните тенденции през XIX век извикват на живот все по-голямо производство на декоративни елементи от интериора – свещници, фигурки, съдове, мебели, скулптури. Широкият спектър от вкусове и качество поражда разнообразни форми и материали. За декоративни и битови предмети се използват различни метални сплави, които заменят среброто и бронза. Това прави луксът и изкуството достъпни за широк слой граждани.

Колекциите на Регионалния исторически музей в Бургас съдържат предмети от европейското приложно изкуство - голям брой часовници, сервизи, картини, огледала, кутии за бижута, скулптури от бронз и порцелан. Тези ценни образци са задържани и конфискувани от Регионално митническо управление – Бургас, при два различни опита за нелегален  трафик на културни ценности през територията на България.

Постъпилата през 1996 г. „френска колекция” включва 13 бр. настолни часовници, 32 бр. вази и 11 бр. свещници към тях, абажури, полилеи, сребърни подноси, сребърен сервиз за ликьор, аплици и част от будоар. Предметите са датирани от края на 18 в. и 19 в. Това е епохата на романтизма, чийто идеи се оформят в началото на 19 в. и носят много промени спрямо просвещенския 18 в. Формите и образите на тази епоха проникват в света и провокират ново светоусещане, наситено с чувствителност.

През 2000 г. е задържана на митницата и постъпва в музея т.нар.  „румънска колекция”, която съдържа картини, огледала, полилеи, сервизи и др. Изложбените експонати са произведени в ателиета на Австро-унгарската империя и Италия и са част от интериора на европейски домове от началото на 20 в.

През 2016 г. регионалните музеи в Бургас и Русе избраха заедно темата „Луксът на ХIХ век“ и в настоящото си издание изложбата за пети пореден път се показва пред публика. По този начин, включена в мобилна изложба, бургаската колекция от конфискувани предмети достига до все по-многобройна и разнообразна публика. На Панаира на музейните изложби, 2016 г., „Луксът на ХІХ век“ получи от Министерството на културата Награда за концепция на мобилна изложба в Категория „Съвместна изложба“.

Автентични ли са експонатите и как са попаднали в изложбата, както и коя ще е следващата спирка на мобилната изложба, чуйте в интервюто на Мария Стефанова с Владимир Анигностов - уредник в бургаския музей:Още от категорията

Йова Петкова

Йова Петкова: "Ще реализирам мечтите си в България"

Йова Петкова е млада, естествено чаровна и усмихната. Притежава дарбата да общува с хората, провокира ума си с различни игрови задачи, обича да подрежда думите в образи и когато не е заета, с работните си ангажименти, снима. Фотоапаратът и камерата й улавят..

публикувано на 29.09.20 в 14:54

Малка българска компания влиза в книгата на принц Арчи

Българска козметика влиза в кралската книга посветена на първия рожден ден на бебе Арчи – синът на  Меган Маркъл и принц Хари. В книгата на принц Арчи цели две страници заема историята и философията на козметичната компанията на Силвия Павлова. Самата..

публикувано на 29.09.20 в 13:44

ЕК може да предложи монетите от 1 и 2 евроцента да отпаднат

Европейската комисия съобщи, че през следващите 15 седмици ще очаква мнението на правителствата в ЕС, други институции и гражданските и потребителските организации за това какво мислят за използването на монетите от 1 и 2 евроцента. Комисията уточнява, че..

публикувано на 28.09.20 в 14:40

По програма на "Заедно в час" се търсят мотивирани учители за 20 региона на страната

Фондацията "Заедно в час" започна приема на кандидатури за участници в програмата си "Нов път в преподаването". До 25 ноември 2020 г. желаещите могат да кандидатстват в сайта на организацията. Програмата вече десет години обучава и подкрепя хора от различни..

публикувано на 28.09.20 в 13:51

Втори кино разказ в "Пеещи артисти" - "Българският тъпан" пее Симеон Владов

Композиторът Красимир Гюлмезов, поетът Георги Константинов и актьорът Симеон Владов се събират в най-новата българска песен „ Българският тъпан “, чиято премиера на музикалния пазар стана тази сутрин. Тя е втората продукция от проекта на Игор Марковски..

публикувано на 27.09.20 в 12:05
Росица Баталова

Фотодокументална изложба представя "Маестрата на пулта"

Държавен архив Стара Загора умее да привлича посетители в "Нощта на изкуствата". Ще го направи и тази година, при 15-то си поредно участие, в програмата на артистично-музикалната палитра от събития. Подготвената мултимедия  е посветена наличността на..

публикувано на 25.09.20 в 17:06

Фестивал на българското кино събира публика в Рим

Готови ли сте да отворите очите си за магията на българското кино, с тази провокация за 13-ти път организаторите на фестивал за родни киноленти канят публиката в Рим. Българският културен институт в италианската столица тази година отново е подбрал..

публикувано на 24.09.20 в 10:34

Първа българска песен от проекта „Пеещи артисти“ – ЛЯ ЛЯ на Людмила Сланева и Геро

Премиерата на песента „ Ля ля “ беше на 15 септември и е първата песен от проекта „Пеещи артисти“ на Игор Марковски. Той е човекът, събрал в дует нашата съгражданка – актрисата Койна Русева в дует с певеца Миро, които направиха великолепните песни „Ти..

публикувано на 20.09.20 в 10:50

Седмото издание на фолклорния фестивал „Хайдушка софра“ се провежда в Хасково

Седмото издание на фолклорния фестивал „Хайдушка софра“ се провежда в Хасково. По традиция танцьори от цялата страна с пъстро дефиле стигнаха до мястото на провеждане на фестивала, информират от община Хасково. Тази година „Хайдушка софра“ се провежда под..

публикувано на 19.09.20 в 11:49

Ден на корейската култура се проведе в Тракийския университет

Корейски музикални инструменти, автентични песни и танци представиха за поредна година  преподаватели и студенти от Институт Седжонг, СУ "Св. Климент Охридски". Събитието се състоя на форума пред Тракийски университет и е посветено на 30-годишнината от..

публикувано на 17.09.20 в 17:16