Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промени в Закона за кредитиране на студенти и докторанти на първо четене в НС

Снимка: Ани Петрова, БНР

Парламентът ще обсъди днес на първо четене промени в Закона за кредитиране на студенти и докторанти. Целта е да се облекчат условията при отпускане на заеми на младежите, които учат.

Намаляване на максималния лихвен процент за студентски кредити от 7 на 3,5, разширяване на обхвата на закона, включване на студенти задочници в лицата, които се ползват от правото на кредитиране, а за суми над 50 000 лв. да се изискват поръчители, са част от предложенията. Целта на отпускането на тези по-нисколихвени кредити е да се подпомогнат именно тези студенти, които не работят заради своето образование.

Предлага се право да кандидатствате за получаване на кредити по този закон да имат не само студентите в редовна форма на обучение, но и студентите в задочна, вечерна и дистанционна форма. Остава открит въпросът дали трябва да има максимална стойност на кредита, тъй като тези диапазони в най-голяма степен се ползват от чуждестранните студенти в медицинските професионални направления, където има и най-висок процент на лоши кредити.

Депутатите ще обсъдят на първо четене и промени в Закона за социалното осигуряване и предложението наследствени пенсии да получат родителите на 23-ма офицери и сержанти, загубили живота си по време на операции по поддържане на мира и мисии на ООН, ОССЕ, НАТО и Европейския съюз.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!