Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Професор от Великотърновския университет състави първото у нас ръководство за писане на речи

Снимка: www.uni-vt.bg


Добрият оратор е добър човек, а 40 на сто от успеха на една реч се дължи на мимиките, жестовете и езика на тялото на оратора. От същото значение е външният вид и облеклото, с което произнасящият реч се явява пред аудиторията. Това изучават студентите от Великотърновския университет в часовете по реторика на професор Мариета Ботева. Тя състави първото по рода си у нас ръководство за писане на речи.  Какви оратори са политиците и къде се нареждат българските партийни лидери между световните политици? 

80 речи на известни личности от световната история и на студенти по право, философия, политология и психология, на които преподава, са събрани в книгата на професор Мариета Ботева от Великотърновския университет. През курсовете по реторика на проф. Ботева годишно минават близо 500 студенти. Те участват в диспути и дискусии преди да се явят на заключителния си изпит.

По различни известни казуси, които вълнуват обществото - Белнейски, Вероника, Лещарски, Яна Кръстева, Салемските вещици. Юристите имат и една специфична задача, която представлява делова игра, наподобяваща Нюрнбергския процес. Добрият оратор е добър гражданин. Добрият гражданин е добър оратор. Това е човекът, който има смелостта да говори истината в реч, истината в спор, да признаеш правотата на опонентите, защото количеството истина зависи от количеството гражданска смелост на човека.

Професор Ботева обяснява, че всяка добра реч трябва да съдържа в себе си увод, теза, аргументи и заключение. Добрият оратор не чете, а говори, умее да контактува с аудиторията си с поглед, жестикулира умерено, управлява тона си и знае как точно да се облече, преди да застане на трибуната. 40% от успеха на речта се крият в поведението на тялото, 38 на сто зависят от външния вид и облеклото. Костюмът е задължителен и за жената, недопустимо е ораторка да се изправи пред хората с прозрачна блуза или дреха без ръкави. Синьо, сиво и бяло са подходящите цветове, шарените дрехи не попадат в етикета, пояснява проф. Ботева.

Има и средства извън оратора, например Вагнеровата музика при Хитлер. Това е едно силно средство, въздействащо и сугестиращо аудиториите на Хитлер. Ако човекът е некоректен, демагог, той използва същите вербални и невербални средства да представи лъжата и полуистината за истина. Аудиторията е многоглава Хидра. Трябва да се владеят кръговете на внимание, трябва да си облечен подходящо, да гледаш смело към хората, да жестикулираш подходящо.

Речта се подготвя предварително и се репетира. Чърчил е репетирал пред огледалото, дава за пример преподавателят по реторика. Фидел Кастро е рекордьор по ораторство и владеене на вниманието с неговите седемчасови речи. Сред жените политици пример за подготвен оратор е Маргарет Тачер. По думите на проф. Ботева, днешните световни политически лидери са добри оратори, но демагогията завладява речите им особено по случая Скрипал и химическата атака в Сирия. Според нея, напоследък българските политици осъзнават нуждата от предварителна подготовка на речите си. За това говорят и огромните им екипи, които работят в тази насока.

Имаше стари оратори като Дертлиев, които бяха блестящи на трибуната. Гиньо Ганев също събираше много овации с умелото си присъствие като жест и поведение. Президентът Радев, особено на фона на някои словесни и невербални гафове на предишния президент, стои стабилно на трибуната. Речите му са добре обмислени, кратки. Прави впечатление, че не чете, което означава, че е положил усилия да интерпретира текста . най-добрата импровизация, казва Квинтилиан, е  добре подготвената импровизация. Бойко Борисов беше по-емоционално реактивен на нападки, но сега овладя своето поведение вербално и невербално. Валери Симеонов, макар и понякога малко емоционално реактивен, но слуша внимателно, стреми се да говори истини. Корнелия Нинова на моменти е по-експанзивна, но винаги е готова да излезе на трибуната, да говори с хъс, да се бори. Би могла да обърне по-голямо и по-старателно внимание към облеклото си, в което Мая Манолова безспорно определят като най-елегантната политичка.

„Ръководство за писане на речи“ е осмата книга на проф. Мариета Ботева от ВТУ. Тя подготвя и следващото си заглавие - „Реторика и невролингвистично програмиране в публичната изява“. Тази ѝ книга също ще е новаторска, защото ще съчетава реторика и психология.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!