Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миньорите от "Марица-изток" излязоха на протест за спасяване на въгледобива

| обновено на 24.04.18 в 15:09
Снимка: БГНЕС

Протестно митинг-шествие на миньорите от държавните "Мини Марица-изток" се проведе в центъра на София. Няколкостотин души пристигнаха в София от Раднево и Стара Загора, за да участват в "протестен поход за спасяване на българския въгледобив", под знамената на КНСБ и КТ "Подкрепа". Миньорите поискаха да се увеличи с 15 процента цената на добиваните в Маришкия басейн въглища. 

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова се срещна с президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов и представители на протестиращите миньори от държавните мини „Марица-изток“. Резултатът е, че министърът ще посети мините следващата седмица. Тя увери, че правителството взема всички мерки за защита на родния въгледобив. 

На срещата синдикалистите обясниха, че искат да покажат на място на ресорния министър истината за техническото състояние, както и проблемите в дружеството. Димитър Манолов заяви:

"На нея обикновено й показват излъсканата страна на всичко, с което се занимава. Нека да дойде да види на място".

Министър Петкова беше посрещната с викове "оставка" от миньорите. Преди срещата с тях тя каза:

"Вие знаете за завишените изисквания, които Европейката комисия поставя към този сектор. Правителството се бори затова този сектор да получи дерогация от тези завишени изисквания. В рамките на срещата ни в петък казахме каква е реалната ситуация".

Министър Петкова каза, че сега мините са на 7 млн. лв. печалба: "С увеличени приходи, с увеличени заплати от 10%, така че аз мисля, че правим всичко необходимо. Разбира се, колегите са в правото си да искат и допълнителни неща, свързани с възможността за други инвестиции, като такава възможност те виждат с увеличаването цената на въглищата. За всички трябва да е ясно, че това е изходна суровина за електроенергетиката и такова едно увеличение, би се отразило неблагоприятно на централите в Маришкия басейн, тъй като те са като скачени съдове".

Министърът каза още, че е в ход обществена поръчка за рехабилитация на 5 багера за 85 млн. лв. 

Протестиращите миньори обаче са категорични и настояват за повишение на цената на въглищата:

"Това няма да доведе до вдигане цената на тока. Вече работим на ръба на белите, на авариите. Няма пари за резервни части".

"Инвестиционната програма не върви - части, машини, всичко вече е на предела, остаряло е".

"Няма пари за резервни части. В задачата се пита - при следващата авария, която стане с летален изход, кой от министерството ще излезе и ще каже - "Аз съм виновен".

Председателят на миньорската федерация на "Подкрепа" Владимир Топалов заяви:

"Протестът е, за да кажем ясно и точно, че към този момент няма алтернатива въгледобивът в "Марица-изток" и произвежданата електроенергия от него. Затова смятаме, че трябва да положим максимални усилия той да може да бъде запазен за по-дълъг период. Искам да кажа един факт - ако не се увеличи цената на въглищата, "Мини Марица-изток" има опасност да спре, или евентуално по-лошият вариант е да се случат свлачища, които биха довели до спирането на мините". 

Миньорите опитаха да внесат чувал с въглища в министерството, но това доведе до кратък сблъсък с охраняващите ведомството полицаи. 

По повод протеста на миньорите Асоциацията на индустриалния капитал в България категорично възрази срещу повишаването на изкупната цена на въглищата и срещу всякакви други действия, които биха довели до непазарно повишаване на себестойността на продукцията и до загуба на конкурентоспособност на български предприятия. 

Подробности по темата чуйте от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!