Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хора с увреждания се срещнаха в парламента с депутатите от ГЕРБ и БСП

Срещата на хората с увреждания с депутати най-накрая се проведе в НС
Снимка: БГНЕС

Хората с увреждания настояват да отпадне настоящата система на работа на ТЕЛК. Те се срещнаха в парламента с депутатите от ГЕРБ и БСП. Капка Панайотова от "Център за независим живот" изрази надежда да бъде създаден механизъм на подкрепа на хората с увреждания, които могат да се трудят, както и да бъдат разширени правомощията на Агенцията на хората с увреждания. Оставка на заместник-председателя на парламента не е нужна, смята Капка Панайотова:

"Господин Христов се извини от трибуната на парламента на хората, които не допуснаха. За мен аргументите бяха изключително нелепи. Даже в момента сме подготвили такива тениски с надпис: "Системата ги убива" за членове на парламента".

Лидерът на БСП Корнелия Нинова посочи, че трябва да се промени моделът, по който работи системата за подпомагане:

"За нас важното е, че тези хора споделят, че не искат кърпене на парче. Те искат промяна в модела, в системата, която налива пари, но те не стигат до хората с увреждания, до децата с увреждания. Те отиват в структури, които са обрасли около тези хора - администрация, бюрокрация. Тези структури все повече изолират хората с увреждания. Те не ги правят интегрирани. Те не им помагат да излязат на трудовия пазар. Те ги затварят в домовете им. Майките това споделиха".


 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!