Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите обсъждат предложението на БСП за намаляване на заплатите им

Снимка: БГНЕС
Първа точка в дневния ред на петъчното заседание е предложението, което лидерът на БСП Корнелия Нинова внесе през седмицата за намаляване заплатите на депутатите от сегашните 3570 лв. на 2976 лв. С толкова е завършил предишният парламент като възнаграждение на законотворците и затова социалистите вземат тази сума като базова. Депутатското възнаграждение няма да расте, според идеята на левицата. Сега заплатата на народните представители се увеличава автоматично с ръста на средната залата в страната:

"Тази промяна ще се отрази на още 19 органа в страната. Знаем, че ще има тежка съпротива срещу това, знаем, че ще ни изкарат по-черни от дявола, готови сме за този упрек. Но имаме само един въпрос, на който опонентите ни би трябвало да отговорят. Кой друг в страната, освен политическия административен елит, получава на тримесечие увеличение на заплатата си автоматично, според това дали расте средната заплата? Второто ни продължение касае отпуските и ваканциите. Предлагаме депутатите да почиват само на официално обявени в страната празници, така както всички българи", добави Корнелия Нинова.

Парламентарният контрол ще започне в 11.00 часа и на депутатски питания ще отговарят шестима министри. Един от въпросите към министъра на финансите Владислав Горанов е за текущото изпълнение на Бюджета за първите 3 месеца на 2018 година.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!