Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германски стажанти в центровете от семеен тип на фондация „Сийдър“

През пролетта на 2018 година, фондация „Сийдър“ посрещна двама стажанти в рамките на партньорството на фондацията с немската организация Robert Kümmert Akademiе по проект, финансиран по програмата Еразъм+. Стажантите Лукас и Каро работиха в продължение на един месец в два от центровете от семеен тип в гр. Казанлък, които „Сийдър“ управлява.

По време на престоя си, те успяха да ангажират вниманието на всички деца и младежи. Още през първите дни приложиха индивидуален подход към децата и младежите в центъра и изградиха емоционална връзка с тях. Двамата се включиха активно както в различни уъркшопи и терапевтични сесии, така и в ежедневните дейности като пазаруване, хранене и почистване.

Освен с децата и младежите, стажантите изградиха силна връзка и с екипа на фондацията, въпреки езиковата бариера помежду им.

„Още в началото на престоя си в Казанлък им помогнахме да научат няколко български думи, като им ги написахме на латиница, за да ги запомнят по лесно. Това им помогна да се разбират по-добре с колегите. Но дори когато не разбираха нашия език, прилагаха невероятна сензитивност и чувствителност, която им помогна да комуникират отлично с всички.“ - сподели Деница.

През целия месец стажантите инициираха различни дейности, които да направят ежедневието на децата и младежите по-интересно и вълнуващо.

„Щастливи сме, че имахме възможност да реализираме различни проекти. Екипът винаги създаваше позитивна работна среда и подкрепяше идеите ни. Едно от най-вълнуващите преживявания за нас беше боядисването на колоните в една от къщите. Отпечатахме върху тях с боя ръцете на децата и младежите в къщата. Всички се забавляваха много и бяха спокойни. Дори и един от младежите, за който не бяхме сигурни как ще реагира, се придвижваше сам с инвалидната количка към нас и отваряше дланите си. Цялото преживяване повлия много добре върху поведението му. Решихме през следващите дни да рисуваме пак с пръстите и дланите му върху хартия, за да го направим отново толкова щастлив.“ - разказаха Лукас и Каро. 

Екипът на фондация „Сийдър“ разчиташе напълно на подкрепата на стажантите, имаше им пълно доверие и им благодари за всеотдайността, мотивацията и грижата. Фондацията се надява да продължи това партньорство и през 2019 година и с нетърпение очаква да посрещне още стажанти от академията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Катя Кремзер се изповядва в стихове

Катя Кремзер е от онези лъчезарни жени, които остават белег в съзнанието . От дете живее с музика в душата и подрежда думите в поетични броеници. Словата й облагородяват. Стиховете й носят мъдростта на природните и житейските сезони. Родена е в София...

публикувано на 12.05.24 в 16:40
Валентин Дончевски

"Графика" нова самостоятелна изложба на Валентин Дончевски

Днес, от 18.00 часа, в зала "Лубор Байер" дружеството на Съюза на българските художници в Стара Загора представя самостоятелната изложба "Графика" на Валентин Дончевски. Художникът с китара и поетично перо е подредил 81 творби, създадени през последната..

публикувано на 10.05.24 в 15:33

Детски интеракатвин център в реновираната къща-музей "Хаджи Димитър"

Детски интерактивен център очаква малките посетители в реставрираната къща-музей "Хаджи Димитър", в Сливен. Официалното откриване е тази вечер, от 17 ч., а събитието е част от програмата, посветена на 184 годишнината от рождението на воеводата...

публикувано на 10.05.24 в 14:04

Мащерката - герой в картините и стиховете на Антон Антонов

Днес, от 18.00 часа, в залата за временни експозиции на Художествена галерия - Стара Загора представят самостоятелната изложба "Мащерка" на Антон Антонов. 39 са включените живописни творби, които почитателите на изобразителното изкуство и гостите на Стара..

публикувано на 09.05.24 в 16:55

На разходка в Античността и Средновековието канят в Стара Загора през май

На 18 и на 19 май  граждани и гости на Стара Загора ще имат уникалния шанс да надзърнат във времената, в които градът ни е носел името Августа Траяна и да се разходят и в средновековния Боруй.   Жители и гости на Града на липите ще имат възможност да..

публикувано на 08.05.24 в 09:15

Изложбата “Изкуство в книга - ARS IN LIBRO“ днес гостува в Общинска библиотека „Искра”

По покана на Общинска библиотека „Искра”, гр. Казанлък днес на разположение на посетителите на културната институция е изложбата „ARS IN LIBRO – ИЗКУСТВО В КНИГА“. Тя е реализирана по проект “Ars In Libro – изкуство в книга – от планината Рила през..

публикувано на 07.05.24 в 13:07

Публиката ще оценява най-добрия филм от фестивала "Златната липа"

Международният филмов фестивал за ново европейско кино „Златната липа“ 2024 ще бъде открит в Деня на детето – 1 юни със стилна церемония в присъствието на десетки известни артисти от България и от различни европейски страни. Те ще се съберат, както..

публикувано на 07.05.24 в 10:56

Чели ли сте най-продаваната книга от деня на раждането си?

Идеята за създаване на тематични витрини в библиотеките e вдъхновена от успешни практики по света се превръща в реалност и в област Стара Загора. Методистът от РБ „Захарий Княжевски" - Емил Гиргинов в ефира на Радио Стара Загора сподели за..

публикувано на 04.05.24 в 10:08

Пролетният литературен салон в Стара Загора е в памет на Таньо Клисуров

В трепетен, разчувстващ спомен за поета Таньо Клисуров, на когото не достигнаха само 2 месеца, за да отбележи 80-ия си рожден ден, ще се превърне тазгодишният пролетен литературен салон. Организатори на събитието са Община Стара Загора и Дружеството на..

публикувано на 02.05.24 в 14:58
Община Стара Загора

Културните събития в Стара Загора през следващата седмица

Културен афиш 7 май – 12 май 2024 г. на Община Стара Загора Тревненска школа. Интериорен дизайн, дърворезба, иконопис. Представителна изложба на Национална гимназия за приложни изкуства. 07.05.2024 г.,18.00 ч., камерна зала, Художествена галерия..

публикувано на 02.05.24 в 14:13