Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Съдебна атака отлага договора за дарение

Експертен съвет разглежда идеята на Митрополията за бъдещето на ресторант "Аязмото"

Предвиждат се две църковно-исторически експозиции, природонаучна сбирка и магазин за сувенири и разсад

Идеята на Старозагорската митрополия за реконструкцията и преустройството на бившия ресторант „Аязмото“ в Център за православно историческо наследство с природонаучна сбирка и музей на митрополитите ще бъде разгледана по същество след края на делото в Административен съд срещу решението за дарение на сградата. Това е решил на днешното си заседание Експертният съвет за устройство на териториите в Община Стара Загора, съобщи главният архитект Виктория Грозева.

Папката е внесена в Общината на 27 април в изпълнение на поетия ангажимент от Митрополията при вземането на решението от Старозагорски общински съвет от 31 януари т. г. за даряване на сградата.

По молба на Негово Високопреосвещенство Киприан договорът за дарение бе отложен до представяне на идеен проект за бъдещата функция на сградата. Междувременно обаче 8 граждани атакуваха решението на Общинския съвет в Административния съд, който вчера даде ход на делото. До второто му заседание на 12 юни вещо лице от Казанлък ще трябва да изготви техническа експертиза за състоянието на ресторанта.

Тъй като делото е в ход, се отлага и официалното представяне на идейния проект на Митрополията, уточни и  неговият автор арх. Петър Влахов.

Първоначалната концепцията за реконструкция и преустройство предвижда на първия етаж на сградата да има атриум, конферентна зала и две експозиции – „Православно историческо наследство II-XXI век“, разположена в три помещения, и „Старозагорска митрополия“, в едно помещение, видя репортер на Радио Стара Загора в папката с идейния проект.

На втория етаж за природонаучна сбирка са отредени две помещения. В тях ще  бъде представена историята на флората и фауната в парк „Митрополит Методий Кусев“. На същото ниво ще бъде и помещение, в което ще бъде експонирана историята на създаването на Аязмото. Предвидено е да има и магазин за сувенири, свързани с историята на парка, и дребноразмерен разсад на дървесни и храстовидни видове от флората на парка.

На третия етаж ще бъде разположен складът за икони и църковна утвар и реставрационната работилница.


Галерия

Още от категорията

С тържествена заря-проверка почитат Раковски в Котел

 „Идеалите на Раковски трябва да бъдат в основата на възпитанието на децата ни", каза в словото си по повод 200 годишнината от рождението великия българин кметът на Котел Коста Каранашев. В тази връзка той обяви, че в Котел ще бъде направена..

публикувано на 14.04.21 в 16:48

Животновъди се оплакват от дъмпингов внос на агнешко за празниците

Българските овцевъди, които произвеждат агнешко за предстоящите празници, имат готовност да осигурят достатъчно количества за цялото потребление, но още няма търсене от страна на търговската мрежа. Това заяви в интервю за Радио Стара Загора Бойко..

публикувано на 14.04.21 в 16:47

Близо 50% слаби оценки и нито една пълна шестица на предварителния изпит по химия в Тракийския университет

3,18 e средният успех от предварителния онлайн изпит по химия в Тракийския университет в Стара Загора, който се проведе на 3 април. В него са участвали  581 кандидат-студенти, 10 от предварително записалите се не са се явили, а една от работите е била..

публикувано на 14.04.21 в 16:10

Обсъдиха възможностите на науката в помощ на енергетиката и бъдещето на комплекса „Марица-изток”

Бъдещето на комплекса „Марица-изток” в светлината на новите възможности, които предлагат науката и технологиите, обсъдиха днес на среща в централата на въгледобивното дружество изпълнителният директор на „Мини Марица-изток” ЕАД Андон Андонов,..

публикувано на 14.04.21 в 16:06

Промени в състава на Общински съвет Стара Загора

Трима общински съветници са подали заявления за прекратяване на мандатите им в местния парламент в Стара Загора. Това са Диян Димитров и Николай Диков от ГЕРБ и Тунджай Йозтюрк от ДПС. Това съобщи председателят на Общински съвет Стара Загора Мария..

публикувано на 14.04.21 в 16:01

Започна реставрация на „Гърбавия мост“ в Харманли

Сводестият (гърбавият) мост е много повече от символ на града и гордост за харманлийци. Построен през далечната 1585г., той е единственият изцяло запазен обект от обособяването на Харманли като селище. Сводестият мост е уникално творение. Изказват..

публикувано на 14.04.21 в 15:46
Добив на строителни материали

„Трейс БГ“ ЕАД ще е новият концесионер на находище „Тополовград“

„Трейс БГ“ ЕАД, гр, София, ще бъде новият концесионер на находище „Тополовград" в област Хасково. Това реши Министерският съвет на днешното си заседание. Договорът за добив на строителни материали - мрамори, мраморизирани варовици и доломити,..

публикувано на 14.04.21 в 15:35
Генералният директор на БНР Андон Балтаков

Генералният директор на БНР пита премиера защо бюджетът на БНР е намален, а на БНТ и БТА - увеличен

Генералният директор на БНР Андон Балтаков изпрати писмо до министър-председателя по повод намаляването на бюджета на Радиото с близо 450 000 лева, мотивирано с държавни разходи заради пандемията. Балтаков пита защо бюджетът на общественото радио е..

публикувано на 14.04.21 в 15:06

Фестивалът „Пиеро“ отново бе отличен за значимост от Европейската фестивална асоциация

Международният куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“ получи за четвърти пореден път знакът на Европейската фестивална асоциация.  Отличието за иновативност и значимост идва само няколко месеца преди следващото издание на „Пиеро“...

публикувано на 14.04.21 в 15:00
Снимката е илюстративна

Без защитна каска и с нередовни документи са най-честите нарушения при мотористите

До момента над 40 мотористи са били проверени на територията на област Стара Загора в рамките на специализирана полицейска акция, която започна на 9 април, съобщи за Радио Стара Загора главен инспектор Бончо Славов, началник на сектор „Пътна..

публикувано на 14.04.21 в 14:08