Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Производители на розов цвят протестираха срещу ниските изкупни цени

| обновено на 18.05.18 в 18:57
Снимка: БГНЕС

Розопроизводители се събраха на спонтанен протест срещу ниските изкупни цени на розовия цвят. Те блокираха трафика по подбалканския път в района на карловското село Розино. Протест имаше и в град Баня.

В разгара на кампанията цената на суровината е между 1,60 лева и 2,20 лева, което, според стопаните, ги обрича на фалит.  Протестиращите подозират договорка между големите фирми - преработватели за ниските изкупни цени. През миналата година цената на розовия цвят стигна 7 лева за килограм припомни Зара Клисурова - председател на Националния съюз на производителите на етерично-маслени култури. Тя е категорична, че протестите ще продължат и в следващите дни:

"Проблемът е в количествата нереализирано розово масло от миналата година, поради което тази година количеството розов цвят, което изкупуват розоварните е по-малко. Има розоварни, които са обявили нулева година. Това е една от основните причини, както и големият брой създаден розови масиви.  В последните години цените бяха много високи. Това стимулира много хора да създадат розови насаждения и в един момент се получава свръхпроизводство на розов цвят"
"Има големи количества застояли масла, непродадени от миналата година. Това е една от причините. Тази година е обратно обаче и колкото може - надолу свалят цената, за да могат да си покрият загубите. Но розопроизводителят няма вина за това". 
Ако кампанията продължи при същите цени , ще се стигне до изкореняване на розови масиви, предупреди Клисурова. 
"Държавата, ако не може да помогне с държавна помощ на отрасъла, да сезира Брюксел, за да се предприемат такива плащания на производителите". 
От Министерството на земеделието съобщиха, че министър Румен Порожанов ще пътува в събота за Карлово, за да изслуша розопроизводителите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Тазгодишният розобер - ниски изкупни цени и свръхпроизводство

В пика на розобера розоварните са препълнени и не могат да преработват добитите свръхколичества розов цвят. Някои от розоварните са обявили нулева година. В тазгодишната кампания изкупните цени на розовия цвят са три пъти по-ниски в сравнение с..

публикувано на 18.05.18 в 16:51