Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Радев откри международната изложба за отбранителна техника „Хемус 2018“

Румен Радев призова българските компании от отбранителната промишленост да вземат по-голямо участие в модернизацията на въоръжените ни сили

| обновено на 30.05.18 в 12:37
2
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев призова днес българските компании от отбранителната промишленост да вземат по-голямо участие в модернизацията на въоръжените ни сили. Той заяви това при откриването в Пловдивския панаир на международната изложба „Хемус 2018“, в която участват 69 изложители от 17 държави.

Президентът Радев изтъкна също участието за първи път в изложението на МВР, наред с министерствата на отбраната и икономиката, основни организатори на форума. Подчерта и значението му в международен план, тъй като тук си дават среща бизнеса, науката и образованието в тази сфера.

„Това изложение още веднъж показва, че българската отбранителна индустрия е не само високотехнологичен сектор, даващ продукция с висока добавена стойност, от които България има нужда, но и че този сектор е конкурентноспособен в световен план, че той е двигател на сътрудничество между институциите в сферата на отбраната и на развитие на сътрудничеството с нашите международни партньори“, каза държавният глава.

От своя страна министърът на отбраната Красимир Каракачанов припомни, че в ход е процедурата за реализацията на трите важни проекта за модернизацията на армията, а именно за придобиване на бойна техника за сухопътните войски, за нов боен самолет, и за закупуването на два многофункционални патрулни кораба. Очаква се до два месеца да бъдат оповестени и първите оферти, конкретно за пехотата с изискванията към участниците, уточни от своя страна заместник-министърът на обраната Анатолий Величков.

По време на церемонията заместник-министърът на икономиката Александър Манолев подчерта, че отрасълът е във възход. Износът на военна продукция за 2017 година надхвърля 1 милиард и 200 милиона евро, а основните ни пазари са Индия, САЩ и страни от Европа и Азия.

Изложението ще продължи до 2 юни. То ще бъде съпътствано от международна научна конференция, включена в календара на Българското европредседателство. Ще има и заседание на Индустриалния форум, а също и демонстрационни стрелби на полигона „Змейово“. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия