Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Радев връчи отличията на „Народните будители и аз“

| обновено на 03.06.18 в 13:06
7
Президентът Румен Радев на церемонията в Пловдив по връчване на наградите по проекта „Народните будители и аз“.
Снимка: Прессекретариат на държавния глава

Президентът Румен Радев благодари днес на създателите на проекта „Народните будители и аз“, успели тази година да провокират интереса към ученическите състезания на над 6500 деца от пет области в страната.

„Много народи почитат славни битки в историята си, но едва ли са много народите, които могат да се похвалят с дни на празници в календара, посветени на други, не по-малко важни победи - тези на духа и книжовността“, заяви в Пловдив президентът Румен Радев на церемонията по награждаване на победителите, в която участваха стотици ученици от цялата страна.

„Денят на нашата писменост - празникът на българските будители, ни напомнят, че България е създадена и градена не само със силата на меча, а и със силата на словото, че ние като нация имаме неоспорим цивилизационен принос в европейското културно наследство. Ако средновековна Европа развиваше Ренесанс, то България изстрада своите будители - тези, които в дни на безвремие начертаха българското, които изведоха народа ни по пътя на знанието, на просветата, на политическата и духовна свобода“, каза президентът.

Той се обърна и към учениците като изтъкна, че обществото ни има нужда от силата и таланта им.

„Продължавайте със същата непоколебима вяра да отстоявате нашите български традиции, да ги опазвате и да ги развивате. Вие сте нашите утрешни будители. Бъдете здрави и нека вашите успехи се множат“, каза Румен Радев.

Проектът „Народните будители и аз“ има за цел да запознае младите хора с българските възрожденци и велики българи, които са оставили своя отпечатък в създаването, израстването и просперитета на нашата държава. За седемте години досега инициативата е обхванала 63 000 ученици. От тази година проектът вече е национален, след като в него участват ученици от Пазарджик, София и Варна.

Осмото издание на инициативата е посветено на две бележити годишнини - отбелязването на 140 години от Освобождението на България и 170 години от рождението на Христо Ботев. Победителите бяха избрани от жури с председател акад. Георги Марков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия