Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентарната социална комисия обсъди на второ четене промени в Кодекса за социално осигуряване

Снимка: Ани Петрова, БНР

И родителите на курсантите и школниците от средните, полувисшите и висшите военни училища, които са починали по време на обучението, ще получават пенсия за военна инвалидност. Това реши парламентарната социална комисия, която обсъжда на второ четене промени в Кодекса за социално осигуряване. Предложението беше внесено от депутата от "Обединени патриоти" Калин Поповски. Председателят на социалната комисия доктор Хасан Адемов обясни какъв ще бъде размерът на тази пенсия:

"Равен на следващата им с пенсия за война инвалидност на редник или сержант при трайно намалена работно способност на деветдесет на сто. Пенсията се пуска от датата на подаване на заявление, което военноинвалидна пенсия могат да я получават заедно с пенсия за старша възраст независимо от възрастта..."

Комисията одобри на второ четене и текста, според който родителите на военнослужещи, загинали в мисия и зад граница, ще получават пенсия за военна инвалидност. Тези промени бяха предложени от Корнелия Нинова, Цветан Цветанов и група депутати. Загиналите в такива мисии са 23-ма.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!