Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спря производство последният рудник за подземен добив на въглища "Бобов дол"

Спря производство последният може би и в страната рудник за подземен добив на въглища "Бобов дол", съобщи изпълнителният директор на мини "Открит въгледобив" инж. Харалампи Златанов. Започнало е демонтиране на някои от съоръженията – машини, окабеляване, ленти за транспортиране на въглищата.

Реализира се план за ликвидация на рудника, което означава съкращение на около 400 миньори. Вече има връчени известия за някои от тях, а масовото съкращение ще започна след 16 юли тази година. На 200 м под земята ще останат само екипи по довършителни дейности по консервация на мощностите до пълно затваряне на рудника, което да стане до нова година. 

Същевременно 82 от предвидените за съкращение миньори в Бобов дол имат необходимия стаж като подземни работници, но няма да могат да пенсионират по предишния закон на 45 години, а на 52, тоест трябва да продължат да работят още 10-12 години. След среща с омбудсмана Мая Манолова в Бобов дол наскоро беше решено да се внесе веднага предложение в Народното събрание за гласуване на промяна, тези миньори да се пенсионират по правилника до 2017 година, тоест по старата редакция в текста на закона.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!