Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравната каса настоява болниците да плащат остатъка от неизползваните течни онколекарства

Заседание на парламентарната комисия по здравеопазване. На снимката: Жени Начева, Кирил Ананиев и Бойко Пенков.
Снимка: БГНЕС

 Здравната каса настоява болниците да плащат остатъка от неизползваните течни онколекарства, покривани от фонда. Искането е заради големия преразход в бюджета на Касата. Онколозите обаче се противопоставят на подобна стъпка, стана ясно по време на изслушване в парламентарната здравна комисия. 

От Надзорния съвет настояват онкоболните да се групират така, че да няма остатък от изписаното лекарство, а ако има, болницата да го заплаща на Касата.

Проф. Галя Куртева, началник на Клиниката по медицинска онкология в специализираната болница, представи писмо на Експертния съвет на онколозите в страната за невъзможността това условие да се изпълни:

"Тези неминуеми остатъци, независимо от старанието да направим икономии, е невъзможно да бъдат приложени на болни към същия или следващия ден или ако това е невъзможно, да бъдат заплатени от здравните заведения, защото това ще калкулира загуби, които самите болници няма как да ги поемат". 

Председателят на Надзорния съвет на Касата Жени Начева заяви, че ще се определи средно допустимо количество остатъчен продукт, който Касата ще заплати, но след тримесечно проучване чрез електронни протоколи за групиране и дозировки.

10 млн. лв. е преразходът на Здравната каса за онколекарства месечно, стана ясно на заседание на парламентарната комисия по здравеопазване. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!