Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира фолклорният събор „Богородична стъпка“ в Старозагорските минерални

Снимка: Областна администрация Монтана

За 13-ти път в Старозагорските минерални бани днес и утре ще се проведе Националният тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“. Участници в него са над 4000 любители на българския бит и култура, които ще представят песни, танци, демонстрации и обичаи от различни краища на страната.

Официалното откриване на събора е днес от 11 часа.

Два часа по-късно започва уникално дефиле с традиционното облекло и модните европейски тенденции от първата половина на ХХ-ти век, наречено „Как потурите станаха панталони, а сукманът рокля“. 

В програмата може да се види концерта на ансамбъл "Загоре", нестинарски танци и специална улица на занаятите. В двата фестивални дни ще бъде наредена изложба с автентични народни носии. Те са от личните колекции на Елена Тилова и Яна Ленова, която обясни какво е включено в експозицията:

“Ще покажем пет женски носии от Родопите и една мъжка, и съответно пет видински женски носии и една мъжка, като ще се постараем да покажем максимално разнообразието и вариантите на самите носии, особено при женските костюми, което там е неизброимо“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!