Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова структура да надзирава безопасността по пътищата предвиждат управляващите

Вицепремиерът Томислав Дончев
Снимка: БГНЕС

Държавата смята да създаде нова структура, която да надзирава безопасността по пътищата. Идеята е била обсъдена на среща при премиера.

В новото звено ще бъдат събрани всички служби, които отговарят за пътната безопасност в МВР, транспортното и регионалното министерство, както и в "Пътната агенция", обясни вицепремиерът Томислав Дончев:

"По този начин няма да има типичното, особено в критична ситуация, разделяне на отговорностите. Сложният въпрос от всички ведомства кой е най-отговорен за нередностите и не дай Боже за инцидент. Логиката не е толкова да изземе функции. КАТ си остава в МВР. Основната функция е да упражнява силен контрол по отношение на всички останали държавни служби по темата пътна безопасност и да ги контролира, да им предписва, за да могат по-добре да си вършат работата".

Тепърва ще се уточняват въпросите, свързани със структурата, състава и правомощията на новото звено:

"Като част от водените разговори се коментираше това, че то не бива да е под шапката, образно казано, на отделно министерство. Трябва да е максимално близо до Министерския съвет или директно подчинено на министър-председателя, за да има достатъчно институционална мощ, за да може да разпорежда на министерствата. Това е уточнено към момента. Детайлите и правната форма предстоят да бъдат уточнени в следващите седмици".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!