Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оживен интерес към авиацията в деня на отворени врати в база „Граф Игнатиево“

| обновено на 09.10.18 в 15:24
Много деца и ученици разгледаха бойните самолети в в авиобаза „Граф Игнатиево“ край Пловдив в деня на отворени врати.
Снимка: БТА

Стотици граждани влязоха днес в авиобаза „Граф Игнатиево“ край Пловдив в деня на отворени врати по повод предстоящия празника на Военновъздушните сили, който е на 16 октомври.

Гостите на базата наблюдаваха демонстрационни полети, разгледаха и изложената техника.

Самолетите, с които разполага базата в „Граф Игнатиево“, са достатъчни за охраната на въздушното ни пространство, заяви командирът на базата генерал Димитър Петров.

Ген. Петров подчерта, че специалисти от авиобаза „Граф Игнатиево“ участват в комисията за избор на нов многоцелеви изтребител за ВВС.

„Тяхната преценка всъщност ще бъде тежката дума. Аз имам пълно доверие на тези хора и съм сигурен, че те ще изпълнят по възможно най-добрия начин задачата, която им е поставена в момента, а именно да оценят всички оферти, които са предложени и да изберат най-добрата за България“, посочи той.

Относно подготовката на пилотите, командирът на базата каза: „Правим всичко възможно да летим, колкото позволява авиационната техника  или не остава неусвоен ресурс“.

Денислав Танков, който е от състава на летателната ескадрила, днес помагаше на децата да се изкачат до кабината на МиГ-29 и им разказваше за възможностите на бойния самолет.

„Летателните часове на българските пилоти са малко“, каза старши лейтенантът. „Но се надяваме да се оправят нещата със закупуването на новия самолет", поясни той.

Денят на отворен врати в базата е част от поредицата такива, свързани с отбелязването на празника на авиацията и Военновъздушните сили на 16 октомври и 106-годишнината от първия боен полет .

В четвъртък ден на отворени врати ще има в учебната авиобаза „Георги Бенковски” в Долна Митрополия, а в петък – във „Враждебна“ в София и „Безмер“ край Ямбол.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!