Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Казанлъчани се заканиха да продължат с протестите срещу каруците

4
Снимка: Иван Славов

Стотици жители на Казанлък се събраха на протест в центъра на града с искане за забрана на движението на каруци по пътищата и по-строг контрол над превозните средства с животинска тяга. Хората организират две подписки с искания за промени в Закона за движение по пътищата и за промени в общинската наредба, касаещи движението на каруци. Те настояват или за пълна забрана на каруците по пътищата или строги правила за движението на тези превозни средства и най-вече строг контрол за спазването им. Организаторите на протеста обявиха, че ще настояват община Казанлък да въведе пълна забрана за каруци по първокласните пътища, забрана за движение в тъмната част от денонощието. Искат и промяна в закона, която да изисква образователен ценз за водачите на каруци, да се изисква явяване на листовки за познаване на законите, защото и те са участници в движението. Искане има и за възрастово ограничение за водачите на превозни средства теглени от животни, защото в момента по закон една каруца може да бъде управлявана от дете на 12-години и дори на по-малки ако са с придружител. Настоява се те да имат навършени 18-години. Иска се и задължителна гражданска отговорност за каруците. Мотивите са, че те също са участници в пътното движение и създават предпоставки за произшествия. Дават и пример, че не е ясно в момента ако кола се блъсне в каруца, кой ще поеме щетите по колата, след като нямат гражданска отговорност.

Повод за протеста и на недоволството на казанлъчани стана тежката катастрофа на 27 октомври, при която загинаха двама младежи – на 22 и 23 години от Казанлък. Те загинаха в челен сблъсък в друг автомобил при опит да избегнат каруца и двуколка на пътя от Казанлък за Стара Загора. Ден по-късно нерегламентирани състезания с каруци и двуколки край Казанлък станаха повод за сблъсъци на роми и полицаи, при които бяха ранени общо шестима униформени.

Припомняме, че вчера бяха задържани и собствениците на каруци, за които се смята, че имат връзка с тежката катастрофа от събота вечерта, при която загинаха момчето и момичето от Казанлък. 

Хората тук наистина са бесни, че в града по всяко време на денонощието може да бъдат видяни каруци, които не просто не са регистрирани, но не спазват никакви законни норми и изисквания, като наличие на светлоотразители. Освен това твърдят, че ромите често използват тези превозни средства за кражби, а както се разбра и за състезания при това на пътища от общинската пътна мрежа. Хората обаче искат контролът върху такива превозни средства да не се прави кампанийно, след инциденти, а контрола да е постоянен. И да не се чака някой да пострада или загине в такъв инцидент, за да се вземат мерки.

Организаторът на протеста Боряна Алексиева обяви, че протестите продължават, като следващият ще бъде в петък от 18 и 30 часа. Иначе още в понеделник тя ще внесе подписката с исканията на множеството хора в община Казанлък.

Галерия

Още от категорията

Община Сливен спечели и пред ВКС делото за водния цикъл срещу испанска фирма

Община Сливен спечели окончателно делото по водния цикъл срещу застраховател на испанска фирма, строителен надзорник по проекта. Това съобщи кметът Стефан Радев. Така спечелените дела срещу застрахователите на надзорниците по водния цикъл станаха..

публикувано на 29.05.20 в 17:53

С "Баба, внуче и куче" ямболският куклен театър ще поздрави децата за 1 юни

Ямболският куклен театър „Георги Митев” открива летния си сезон с безплатна постановка по случай Международния ден на детето 1 юни. Представлението ще се играе при спазване на всички противоепидемични мерки, информира кореспондентът на БНР Даниела Костова...

публикувано на 29.05.20 в 17:42

Търсят нови водоизточници в боляровското село Горска поляна

В боляровското село Горска поляна  започнаха сондажи за търсене на нови водоизточници. Сондажите се извършват от община Болярово, съобщи кметският наместник Стоян Михов.  Дано водоемите се понапълнят от дъжда, коментира още кметският..

публикувано на 29.05.20 в 17:30

Модернизират Сливен с велоалеи

Десет километра велоалеи ще бъдат изградени в Сливен до края на годината. Това съобщи кметът Стефан Радев, давайки старт на строителните дейности. Планирането и проектирането й е част от проекта за интегрирания градски транспорт и представлява..

публикувано на 29.05.20 в 17:08
Община Стара Загора

И тази година децата ще пътуват безплатно на 1 юни в Стара Загора

По повод 1 юни-Международен ден на детето, кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров ще спази добрата традиция и тази година, и ще осигури безплатно пътуване на всички деца на възраст до 18 години в автобусите и тролейбусите на общинското дружество..

публикувано на 29.05.20 в 16:07

РЦТХ -Стара Загора с призив към гражданите да дарят кръв

Районен център по трансфузионна хематология  - Стара Загора се обръща с призив към гражданите за даряване на кръв! Болниците вече работят на пълен капацитет и нуждата от кръв е още по-голяма. Всеки , който иска да помогне, може да го направи в делничен..

публикувано на 29.05.20 в 15:20

Близо 60 автомобила, излезли от употреба, ще бъдат отстранени от общински терени в Стара Загора

Близо 60 автомобила, които са излезли от употреба, са установили от началото на 2020 година, служителите на звено „Инспекторат” в Община Стара Загора. Превозните средства са паркирани на общинска земя, но не са преминали годишен технически преглед..

публикувано на 29.05.20 в 13:49

НСИ започва изследване на 436 домакинства в област Стара Загора

436 домакинства на територията на област Стара Загора ще бъдат посетени от специално обучени за целта анкетьори за провеждане на персонални интервюта и попълване на два въпросника в периода май - юни 2020 г.   Въпросниците са  за домакинството и..

публикувано на 29.05.20 в 13:40

И Тео е част от журито - гарант за честния избор на "Царица роза" в Казанлък

Изборът на Царица роза в Казанлък е традиция на повече от 60 години, но този сезон ще се проведе онлайн. Това обаче явно не пречи конкурсът да бъде оспорван и драматичен. Община Казанлък стартира сайт, на който всеки желаещ може да подкрепи една от..

публикувано на 29.05.20 в 12:50

37 населени места от областта са включени в изледването на доходите и условия на живот през 2020г.

436 домакинства на територията на област Стара Загора ще бъдат посетени от специално обучени за целта анкетьори за провеждане на персонални интервюта и попълване на два въпросника в периода май - юни 2020 г.   Въпросниците са  за..

публикувано на 29.05.20 в 14:00