Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Листата на кмета на Босилеград печели изборите за съвет на българското малцинство в Сърбия

| обновено на 05.11.18 в 10:06
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Оглавяваната от кмета на Босилеград Владимир Захариев листа печели убедително изборите за Национален съвет на българското малцинство в Сърбия вчера, сочат неокончателните резултати от вота.

Конкурентната листа, водена от бизнесмена Стефан Костов, събира около 15%, срещу около 85% за Захариев, като втори в тази листа е кметът на Цариброд Владица Иванов.

Избирателната активност на вота в неделя е била висока - над 70%. Изборният ден e минал сравнително спокойно в 15-те секции - две в Босилеград и 13 в селата, каза журналистът от кабелната телевизия в Босилеград Мирослав Пеневич.

„По закон Захариев не може да стане председател на Националния съвет, но някой от неговите ще стане. В днешния ден ще стане ясно“.

Българите гласуваха не само в Босилеград и Цариброд за национален съвет на българското малцинство, а също и в Ниш, и в Белград, и в останалите части на Сърбия.

Общо избирателите са над 18 500. Вотът е важен, тъй като националните съвети играят голяма роля при решаването на проблеми на съответните малцинства в сферата на образованието, културата, ползването на езика, периодичните издания, информираността и др.

Бюлетините с имената на кандидатите са на български и на сръбски език, което е задължително.

В събота Петър Рангелов, журналист от излизащия на български език в Ниш вестник „Братство“, обясни, че и официалните власти в Сърбия са призовавали хората да гласуват:

„Добре е да излязат хората заради легитимността на изборите. Ако няма достатъчен брой гласоподаватели, тези избори се провеждат по друг принцип. Тук няма минимум, за да вкарате един или двама съветници“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Избори за съвети на националните малцинства в Сърбия, включително на българското

За 4 ноември, неделя, са насрочени избори за 19-те регистрирани съвети на националните малцинства, включително на българското. По закон тези съвети са упълномощени да участват в решаването или самостоятелно да решават въпроси и проблеми в..

обновено на 04.11.18 в 19:45