Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Казанлък отличи най-красивите есенни фотоси и коледни украси

В празник за любителите на красивите гледки се превърна награждаването на победителите в конкурсите на Община Казанлък за най-красиви фотографии от есента в Казанлък и най-оригинално украсена елха. Церемонията се състоя в сряда вечерта в Културно-информационния център на ул.“Искра“№4.

Първенците във фотоконкурса „Есенни мигове в Казанлък“ отся жури в състав: Стефан Папукчиев – директор на Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства и Стефан Димов, председател на Сдружението на фотографите в Казанлък и Сребра Касева – началник „Кабинет“ на Кмета. В продължение на месец прекрасни фотографии, в цветовете на есента красяха профила на Общината във Фейсбук. Надпреварата вървеше както с харесвания, така и през прецизния поглед на компетентното жури. На първо място то класира Янко Янакиев за фотографията „Есенна нирвана край Казанлък" (микроязовир "Бончово кладенче"), на 2-ро – Елеонора Иванова, на 3-то Ахмед Емин "Приказните гори на Розовата долина", която, според гласуването във Фейсбук стана първенец с най-много, 1 700 харесвания.

С не по-лека задача се захвана комисията, която трябваше да обиколи всички елхи, украсени от казанлъшките ученици, за да избере най-оригиналните, най-пищните, най-празничните. Журито бе с председател Юлия Младенова - журналист в електронна медия и членове: Дора Зарчева – представител на Художествена галерия – Казанлък, Анета Ел-Хадат – Георгиева – архитект в Община Казанлък и Румяна Сандалова – ст. експерт „Образование“ в Общината.

Първа награда спечели Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм за успешна реализация на идеята участниците да се впишат в коледната украса със снимки и пожелания. Втората награда отиде при децата и педагозите на Детска градина №17 "Славейче" за екологичния подход към украсата – гирляндите са изработени от пуканки, а играчките – само от естествени материали. Артистичният подход на възпитаниците на Националното училище по пластични изкуства и дизайн "Акад. Дечко Узунов" и донесе трета награда. За украса те са използвали по нестандартен начин различни предмети и материали.

Изкушени от красотата и старанието и вдъхновението журито присъди още 6 допълнителни отличия, произлезли от творчеството, вложено при разхубавяването на Коледните дръвчета: 
- Украса „Европейска елха“ - Народно читалище „Просвета – 1908“,с.Овощник 
- „Елха от приказките" - ДГ №16 „Роза“, гр. Казанлък 
- „Атрактивна Коледна композиция“ - ОУ „Св.Паисий Хилендарски“, гр. Казанлък 
- Украса „Нестандартно решение“ - ПГ „Иван Хаджиенов“, гр. Казанлък 
- "Най-мащабна украса" - ОУ "Георги Кирков" гр. Казанлък

Със специална награда за оригинална идея бяха отличени творците от ДГ №2 „Снежанка“, гр. Казанлък. Децата, с помощта на педагозите търпеливо, грижливо и сръчно са украсили празничната елха с ръчно изработени, множество различни хранилки за птици.

Освен с финансови поощрения, победителите бяха поздравени с изпълнения на деца от Вокалния клас на Ганка Добрева и пожелания от Община Казанлък за весели Коледни празници!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимката е илюстративна, архив.

Пожарът край село Медово е под контрол

Пожарът, който избухна по-рано през деня край село Медово, община Братя Даскалови, е под контрол. Това обявиха от пожарната в Стара Загора. Огънят е засегнал близо 200 декара. Изгорели са сухи треви и храсти. Засегнати са и масиви с акациева и борова гора...

публикувано на 09.09.24 в 18:56

Пожар гори край село Медово, община Братя Даскалови

Пожар е възникнал край село Медово в Старозагорска област. Огънят е обхванал сухи треви, храсти и е навлязъл в близката акациева гора.  Три пожарни автомобила са изпратени на място за ограничаване на огнената стихия. Към момента няма опасност за..

публикувано на 09.09.24 в 16:36

Удължават бедственото положение в 20 населени места в Стралджа

4 октомври е удължен срокът на  бедственото положение  в 20 от общо 22 населени места в община Стралджа. Извънредната ситуация с безводието продължава от средата на юли.  За втори път от общинската администрация в Стралджа поискаха от областния управител..

публикувано на 09.09.24 в 15:50

Над 1000 фиша и повече от 200 акта при акция на полицията в Старозагорска област

Дванадесет водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол, са били установени от органите на ОД на МВР-Стара Загора при специализирана полицейска операция, реализирана в периода от 2 до 8 септември. Петима от пияните шофьори са засечени със..

публикувано на 09.09.24 в 15:05
Снимката е илюстративна.

Задигнаха 67 железопътни релси между Сливен и Гурково

67 железопътни релси са били откраднати от района между гарите Сливен и Гурково, съобщават от полицията. Двама са арестувани по случая. Откраднатите релси са нови и са били оставени по протежението на железопътната линия в случай, че се наложи в..

публикувано на 09.09.24 в 12:55

Кметовете искат отлагане на новата методика за изчисляване на такса битови отпадъци

Кметовете в страната искат отлагане на новата методика за изчисляване на такса битови отпадъци. Кметовете се опасяват, че ще има социално недоволство, защото новата методика предполага увеличението на такса смет да бъде с близо 700-800%. За проблема..

публикувано на 09.09.24 в 09:51

Протестно шествие по повод 80 г. от Деветосептемврийския преврат

Днес се навършват 80 години от преврата на 9 септември 1944 г., когато офицери, минали на страната на Отечествения фронт превземат Министерството на войната, Централна поща, Телефонната палата, Централна гара и други ключови обекти в София. Министрите от..

публикувано на 09.09.24 в 09:16

Пожар в жилищна сграда в Ямбол

Пожар пламна рано тази сутрин в жилищна кооперация в центъра на Ямбол. Пострадали са 68- годишна жена и 35 годишният й син, двамата са настанени са за лечение в областната болница. Сигналът за пожар на последния етаж в шестетажната  кооперация на..

публикувано на 09.09.24 в 09:07

Започна изплащането на пенсиите за септември

В пощенските станции започна изплащането на септемврийските пенсии. То ще приключи на 20-и септември, петък. Днес ще бъдат направени и банковите преводи. От НОИ допълват, че обезщетенията за безработица за август ще бъдат изплатени следващия понеделник..

публикувано на 09.09.24 в 08:56