Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тероризмът отново напомни за себе си в седмица под знака на протестите

Снимка: EPA/BGNES


Седмица на протести в редица страни, в която тероризмът отново напомни за себе си, атакувайки поредния европейски символ - Страсбург.
Около 10 милиарда евро ще струват на френския бюджет извънредните мерки, които президентът Еманюел Макрон обяви, за да успокои бунтовете на "жълтите жилетки". Мнозина оцениха речта като опит огромен пожар да бъде загасен за десетина минути.

Гневът от високите разходи в голяма степен е оправдан, но насилието при демонстрациите е недопустимо, подчерта Макрон.
Властите призоваха протестите този уикенд да бъдат отменени заради атентата на коледния базар в Страсбург, който взе жертви. Нападателят беше ликвидиран след двудневно издирване.

Британският премиер Тереза Мей съчетаваше совалки в европейските столици с важни вътрешнополитически битки около Брекзит и все пак успя да остане начело на партията си. Бившият премиер Тони Блеър заяви, че има над 50% вероятност от втори референдум за Брекзит - възможност, сочена като изход от ситуацията и от много британци, за които неизвестността е объркваща.

Лондон заговори за руска следа и във френските протести. 

Испанският премиер  Педро Санчес обвини каталунските сепаратисти, че лъжат и манипулират обществото като британските привърженици на Брекзит. 

Не съм си избирал професията президент, разкри Владимир Путин на открит урок пред ученици,  наблюдаван от милиони в Интернет. Той се върна към преломната в биографията му 1999-а година.
"Първият президент на Русия Борис Елцин ме извика и ми предложи да стана първо премиер, а после да се кандидатирам за президент", разказа руският държавен глава.

Какъв е  бил отговорът на Путин и още любопитни теми от света чуйте в седмичния обзор в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!