Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Творческа 2019

Старозагорският куклен театър първо поставя „Меко казано“ на Валери Петров

В началото на 2019 г. трупата на Държавен куклен театър Стара Загора започва репетиции по пиесата „Меко казано“ от Валери Петров. Това каза за Радио Стара Загора зам.-директорът Таня Калчева. Елица Стоянова, Станислав Матев, Диляна Спасова, Любен Чанев, Калоян Георгиев са имената в актьорския състав. Сценичната адаптация и режисурата са на Цвети Пеняшки, сценографията е на Илиана Стефанова, а музиката е на Милен Апостолов. Очакваната премиера е на 25 февруари 2019 г. 

Едноивременно с това ще се работи върху две пиеси: Първата е „Патиланско царство“ по Ран Босилек. Драматизация – Тодор Вълов; Режисьор – Дарин Петков; Сценография – Наталия Гочева; Музика – Станимир Иванов. Очаквана премиера – 5 март 2019 г. Актьорски състав: Татяна Андреева, Цвети Пеняшки, Деница Янакиева . На 29 март 2019 г. ще се състои премиера на най-новата пиеса за деца с гръмкото заглавие „Банда бацили“. Автори са поетесата Мария Донева и актьорът от Кукления театър Янчо Иванов. Текстът на песните е на Мария Донева. Режисьор е Янчо Иванов. Сценографията е на Живко Кънев. Музиката – на Пламен Петков. Актьорският състав е от Янчо Иванов, Биляна Райнова.  

На 15 март 2019 г. на сцената на Държавна опера Стара Загора, с оркестъра й, ще се състои премиера на симфоничната приказка „Петя и Вълкът“ от Сергей Прокофиев. Режисьор е Цвети Пеняшки, а художник – Симона Илиева. Артистите са Таня Георгиева, Кирил Антонов, Деница Янакиева, Диляна Спасова, Станислав Матев, Татяна Андреева, Елица Стоянова, Калоян Георгиев. За първи път постановката ще се осъществи на живо с оперен оркестър. По този начин продължава успешният тандем между двете културни институции, сложили началото през 2018 г. с грандиозната постановка на операта „Турандот“ от Джакомо Пучини.  

В творческите намерения на Кукления театър е провеждането от 8 до 20 септември 2019 г. – на уъркшоп „Класически американски мюзикъл“. В него ще участват актьори от Държавен куклен театър и Държавна опера – Стара Загора. Партньор е Фондация АртОфис, като част от Програмата за Българо-американски артистичен обмен. Финансирането е от Фондация „Америка за България” Постановъчните разходи – режисура, сценография, музика, хореография, лайтдизайн се поемат от партньорската организация АртОфис.

Кулминацията през 2019 г. ще бъде ХІ Международен куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро 2019“. Ще се проведе от 24 до 29 септември 2019 г. в Стара Загора. В момента се извършва селекцията на кандидатстващите театри от петте континента.

С високи художествени и финансови резултати институцията е приключила 2018 г. Творческата дейност през новата година ще бъде насочена отново и към детската публика и възрастните, допълни Татяна Калчева, зам. директорът на Държавен куклен театър Стара Загора.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Стара Загора набелязаха мерки срещу чума по дребните преживни животни

Конкретни мерки за недопускане на разпространение на чума по дребните преживни животни бяха набелязани по време на днешното заседание на Областната епизоотична комисия, свикано от областния управител на Стара Загора Методи Марков. Сред тях са..

публикувано на 08.08.24 в 16:41

Изложба „Рисунки“ на Слави Славов нареждат в зала „Лубор Байер“

На 9 август, от 18.00 часа, ще бъде открита изложба „Рисунки“ на художника Слави Славов. Желаещите ще имат възможността да я разгледат в изложбена зала „Лубор Байер“ до 27 август, включително. „Изложбата с рисунки на Слави Славов е своеобразна покана..

публикувано на 08.08.24 в 16:34

Само три са свободните места в Центъра за временно настаняване към Община Стара Загора

Центърът за временно настаняване към Община Стара Загора работи интензивно и през летните месеци. Към момента има реално три свободни места. Срокът за настаняване е от 1 до 3 месеца, като общо в рамките на година потребителите на социалната..

публикувано на 08.08.24 в 16:31

В Стара Загора ще задържат тротинетки, управлявани в разрез с правилата

От днес Община Стара Загора ще прилага нова мярка, свързана с превенцията на инцидентите с индивидуални електрически превозни средства. Това съобщи секретарят на Община Стара Загора Николай Диков. Повод за изявлението му бе поредното произшествие с две..

публикувано на 08.08.24 в 16:24

Арх. Дора Иванова: Документацията за фестивала "Оупън Бузлуджа" е изпратена на Областна управа, но все още няма договор за продължаване на реставрацията на монумента

Всички нормативни и договорни отношения между фондация „Проект Бузлуджа“ и Областна управа – Стара Загора във връзка с провеждането на фестивала „Оупън Бузлуджа“, който започва тази вечер, са сключени и направени, а цялата документация за това е..

публикувано на 08.08.24 в 15:36

Отмениха бедственото положение в Харманли и Тополовград

Отмениха бедственото положение в общините Харманли и Топовград заради големия пожар, който възникна край село Черепово.  Със своя заповед областният управител на Хасково Мехмед Атаман о тмени бедственото положение в 12:00 часа на обяд днес, тъй като..

публикувано на 08.08.24 в 14:22
Останките от къщата на сем. Яневи.

Продължава събирането на средства за пострадалите от пожарите в община Болярово

Продължава събирането на средства за пострадалите при пожарите в крайграничната община Болярово. До момента в дарителската сметка са постъпили близо 116 000 лева. Огнената стихия унищожи до основи 13 къщи, между които и тази на семейство..

публикувано на 08.08.24 в 14:01
Димитър Алексиев

Защо преработвателна фабрика купува праскови от Гърция?

 Максималното натоварване на фабричните мощности на преработвателните компании за плодове и зеленчуци е причината за изкупуване на компотни праскови и от Гърция. Това обяви управителят на една от четирите преработвателни предприятия  в България,..

публикувано на 08.08.24 в 13:17

Държавата няма никакви договорни отношения за реставриране на монумента на Бузлуджа

За четвърта поредна година от 8-ми до 11-ти август ще се проведе Фестивалът „Оупън Бузлуджа“. В студиото на Радио Стара Загора областният управител на Стара Загора Методи Марков заяви, че фестивалът ще се проведе, въпреки липсата на необходимата..

публикувано на 08.08.24 в 10:01

Прогноза за времето

Днес ще бъде предимно слънчево. В Източна България ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 31° и 36°. По Черноморието ще е предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от изток. Максималните температури..

публикувано на 08.08.24 в 06:46