Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият закон за розата ще се обсъжда от Министерски съвет през февруари

Законът за маслодайната роза все още е предмет на обществено обсъждане и се очаква през февруари месец да влезе за разглеждане от Министерски съвет. Това заяви депутатът от ГЕРБ Радостин Танев. Браншови организации, производители и преработватели могат да дават своите предложения, за да бъде изготвен работещ закон. Нуждата от регулиране на сектора се появи след кризата при изкупуването на розите през 2018 год. Розоварните отказаха да приемат цвета, като се оправдаха със свръхпроизводство и намален капацитет за преработка. Цените на суровината паднаха и много от продукцията остана на полето. Розопроизводители излязоха на протест, за да поискат държавата да се намеси в бранша.

От БСП са готови със свои предложения за закон, ако скоро Министерски съвет  не приеме нужните текстове. До новата кампания за розобер остават само 4 месеца- коментира депутатът от БСП Светла Бъчварова, член на Комисията по земеделие. Според нея, предложените от правителството текстове за обсъждане не решават нито един от проблемите на българското розопроизводство. Изискването за регистър на производителите и липсата на такъв за розоварните е неработещ механизъм. Трябва строг контрол на посадъчния материал, защото през последните години никой не контролира вноса на некачествени и заразени продукти. Държавата трябва да знае колко са засадените площи, броя на производителите и капацитета на розоварните. В момента няма регистър, който да покаже колко са площите с рози и възрастта на насажденията. Причината е, че се плаща на декар и няма никакво значение какво се засажда, затова и не се полагат усилия за създаването на регистър на един автентичен български продукт с високо качество, който да държи и висока цена. Оказва се, че в последните години България произвежда много повече розово масло, отколкото са възможностите на бранша. Има съмнения, че нашият продукт се смесва с друг некачествен от страни в Азия и това удря по имиджа на българската марка- допълва проф. Бъчварова.

Договорната система между преработватели и производители  е много важна, защото, както е при тютюна, не можеш да продадеш и килограм без договор. Според депутатът от БСП, трябва да има възможност за държавна помощ на земеделските стопани според количеството произведена продукция. Тя определи като спекулативни цените през миналата година и отказа на розоварите да приемат продукция. Маслото има трайност 5 години и в този период може да се намери пазар за него, а розите няма как да се съхраняват. Все още от Министерството на икономиката не са отговорили на въпроса колко розово масло е произведено в страната през миналата година. Едно от оправданията е, че статистиката се отнася за всички маслодайни продукти, а не конкретно за розата. Друг от проблемите на розопроизводството у нас е неглижирането на Института в Казанлък, който би могъл да поеме контролни функции при сертификацията на посадъчния материал и при преработката.

"Ако не заложим на научния потенциал на България и не се използва качествен посадъчен материал, могат да плъзнат зарази по растенията, да падне качеството и да унищожим това, което сме изграждали с години"- коментира още депутатът от БСП.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пожарът в Дълбоки е локализиран

Пожарът, който избухна по обяд в старозагорското село Дълбоки е локализиран. Това съобщиха за Радио Стара Загора от пожарната.  При инцидента няма пострадали хора. Сигналът е подаден малко след 11 и 40 за горящи сухи треви.  При пожара са..

публикувано на 28.07.24 в 17:06

Пожар в старозагорското село Дълбоки

Горят сухи треви в южния край на старозагорското село Дълбоки.  Няма пострадали и опасност за населението.  Четири пожарни автомобила са включени в овладяването на огъня, като на място са и доброволци от селото.  По информация на репортер на..

публикувано на 28.07.24 в 12:52

Прогноза за времето

Днес ще бъде слънчево. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър предимно от изток. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са между 31° и 36° , в София - около 32°. В планините ще бъде предимно слънчево. Вятърът ще е слаб от..

публикувано на 28.07.24 в 09:42

Над 2 млн. лв. ще са необходими за възстановяване на най-пострадалите домове във Воден и Крайново

Над два милиона лева ще са необходими за възстановяване домовете на най- тежко пострадалите при пожарите в боляровските села Воден и Крайново. Общинските съветници и кметът на крайграничната община дариха месечните си възнаграждения за възстановяване след..

публикувано на 27.07.24 в 13:46

Моторист и спътничката му загинаха при катастрофа на AM „Тракия”

60-годишен моторист и 58-годишната му спътница са загинали при пътнотранспортно произшествие на автомагистрала  „Тракия“, съобщиха от МВР. Инцидентът е станал на територията на област Стара Загора, на 179-ти км, в платното в посока Бургас. Сигналът на..

публикувано на 27.07.24 в 13:17

Призиви от Бузлуджа: Да се обединим

Социалисти от цялата страна се събраха на историческата поляна под връх Бузлуджа за традиционния Национален събор на левицата, където БСП отбелязва 133 години организирано социалистическо движение у нас. Знакови фигури от лявото пространство и хиляди..

публикувано на 27.07.24 в 12:14

БСП провежда традиционния си събор на Бузлуджа

133 години организирано социалистическо движение ще отбележи в събота БСП на историческата поляна под връх Бузлуджа. До тук записаните социалисти, които са заявили желание да се включат в събитието надхвърлят в пъти заявките от предходни години. 15..

обновено на 27.07.24 в 08:37

Над 5 хиляди участници очакват на мотосъбора на Старозагорските бани

За поредна година клуб „Волните ездачи“ организират национален мотосъбор край езерото на Старозагорски минерални бани. Събитието започва в петък и ще продължи до неделя. Ще се проведе и традиционния поход на мотористите от Стара Загора до..

обновено на 27.07.24 в 08:31

Базар "От деца за деца" очаква старозагорци

Деца на различна възраст ще могат да продадат, разменят или дарят свои вещи. Идеята е чрез игра и общувайки, подрстващите да се освободят от ненужните вече за тях неща. По този начин се формират и развиват предприемачески качества. Всеки може да донесе..

публикувано на 27.07.24 в 08:00

Прогноза за времето

Времето днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над Източна България ще се развива купеста облачност, но валежи са малко вероятни. Ще духа слаб, в Източна България умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще бъдат между 28° и 33°...

публикувано на 27.07.24 в 07:00