Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

100% успеваемост на българските участници

22 златни медала спечелиха малките ни математици от олимпиада в Тайланд

| обновено на 08.04.19 в 14:05

22 златни, 7 сребърни и 3 бронзови медала спечелиха млади български математици на Международната олимпиада по математика на остров Пукет в Тайланд. Родните таланти са извоювали големия успех в конкуренцията на 1500 математици от 22 страни. Златен медал е заслужил деветокласникътТеодор Танков от Стара Загора. Той учи в Американския колеж в София, брат му Максим Танков спечели бронзов медал. Той е четвъртокласник от НУ "Димитър Благоев". Също бронз има и седмокласникът от ППМГ „Никола Обрешков“ в Казанлък Даниел Бояджиев. От региона е и Лъчезар Томов от Бургас, той е възпитаник на детска градина "Ханс Кристиян Андерсен" и една от звездите на тазгодишното издание на олимпиадата. На всички тях подготовката им основно преминава в школата към фондация "Миньо Балкански", разказа Любомир Любенов, който е участвал в подготовката на младите математици за международния форум. 

Състезанието по математика се проведе в събота върху 30 задачи за всяка възрастова група. Времето за работа бе 120 минути. На церемонията по награждаването на най-добрите математици, които участваха във финала на Тайландската олимпиада в Пукет, българските участници са предизвикали истински фурор като спечелиха 6 купи – 3 шампионски и 3 вицешампионски и 32 медала, от които 22 златни, цитира родителите на участниците математикът Любомир Любенов, един от преподавателите, които са подготвяли математиците на България.

Следващото предизвикателство пред математиците от България и света е Международният турнир "Математика без граници", който ще се проведе за шеста година. Любимир Любенов е един от възродителите на математическото състезание и негов организатор. По думите му тази година на финала в Несебър в края на месец юни се очакват участници, представители на  страни от петте континента.

1000 математици, избрани от 20 хиляди участници в различните кръгове на състезанието ще бъдат допуснати до финала.Още от категорията

143 години от освобождението на Сливен от османско иго

Днес се навършват 143 години от освобождението на Сливен от османско иго. Заради пандемичната обстановка в страната тази година, паметната за града дата не беше отбелязана официално с църковен и военен церемониал, и общоградско поклонение.  Пред морената..

публикувано на 17.01.21 в 16:01

В Болярово искат укрепване на дигата на река Поповска

За незабавно укрепване на дигата на река Поповска и почистване на коритото, настояват от община Болярово в писмо до областния управител на Ямбол. При проливните дъждове в село Попово бяха наводнени дворове, мазета и приземни етажи на 13 къщи, информира..

публикувано на 17.01.21 в 11:58

Спада броят на новорегистриранит случаи на коронавирус

620 са ваксинираните до днес лица в област Стара Загора, 5 са новорегистрираните случаи на   коронавирус от последното денонощие, сочат данните от Единния информационен портал. Общият брой на установените новозаразени през последното денонощие са..

публикувано на 17.01.21 в 10:20

Ямбол чества 143 години от Освобождението на града

Ямбол отбелязва днес 143 години от Освобождението си от османско владичество. Официалната церемония ще се състои пред паметната плоча на мястото, където са посрещнати руските войници от 23-ти Донско-казашки полк през 1878 година, предвождани от..

публикувано на 17.01.21 в 09:00

Почитаме св. Антоний Велики

Днес православната църква отбелязва Антоновден. На този ден се почита паметта на Св. Антоний Велики, чийто живот преминал в пост и молитва. Той прекарал 20 години на пълно усамотение в пустинята, като помагал на болни и страдащи хора. Изкарвал прехраната..

публикувано на 17.01.21 в 08:30

14 специализирани машини обработват пътищата на област Стара Загора

14 специализирани машини обработват пътищата при зимни условия на територията на област Стара Загора към 16,30 часа  днес, информира инж. Денчо Денев, дежурен в Областно пътно управление. На прохода Шипка температурата към 16,30 часа е -8..

публикувано на 16.01.21 в 16:50

Разхлабват част от противоепидемичните мерки

От днес се променят част от противоепидемичните мерки на територията на страната. Разрешават се присъствени приравнителни изпити при преместване на ученик и изпити за определяне на срочна оценка на ученик с повече от 25% отсъствия по даден..

публикувано на 16.01.21 в 08:34

552 са новите случаи на коронавирус у нас

552 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 8 850 теста, показват актуализираните данни на Единния информационен портал към полунощ. Броят на положителните проби e малко над 6,2% от всички изследвани. Най-много са новите случаи в..

публикувано на 16.01.21 в 08:31

Министър Вълчев е поел ангажимент за редуциране на наемите на общежитията

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев е поел ангажимент, че там където това е в неговите правомощия, наемите на студентските общежития за януари и февруари ще бъдат редуцирани с 50%. Искането бе отправено от Националното..

публикувано на 15.01.21 в 16:06
Емил Христов

Текат срещи за сформиране на общински предизборен щаб на ГЕРБ

Работи се по сформирането на общинския предизборен щаб на ГЕРБ, съобщи общинския председател на партията Емил Христов. В качеството си на заместник-председател на 44-тото народно събрание той коментира как ще бъде гарантирана безопасността и..

публикувано на 15.01.21 в 16:01