Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

С общински жилища, допълнителни средства и безплатни дърва в Болярово се опитват да задържат лекарите си

През последните години много населени места в страната останаха без медицинско обслужване. В стотици села и дори общински центрове липсват аптеки,  стоматолози, а повечето общопрактикуващи лекари са в пенсионна възраст и няма кой да ги замести.

В 19-те села и общинския център на граничната  ямболска община Болярово живеят 4 хил. души.  Всички те разчитат само на една аптека. Макар и трудно, аптеката зарежда медикаменти всеки работен ден и жизненоважни лекарства не липсват. Но боляровци още си спомнят времето, когато предишният фармацевт закрил аптеката си и се преселил да живее в Бургас. Тогава почти 2 години жителите на Болярово се принуждават да пътуват по 30-40 км до съседни градове за лекарства.

В община Болярово общопрактикуващите лекари са трима. Д-р Галина Ганева е една от тях. Има кабинет в градчето, но обслужва и 7 от селата в района. От 5 години е пенсионирана, но продължава да работи, защото по думите ѝ млади лекари няма да дойдат.

От ръководството на общината са наясно, че е много трудно в малката и отдалечена община да бъдат привлечени млади медици. "Опитваме се поне да задържим тези, които имаме с различни привилегии и местни политики", разкрива зам.-кметът Нина Терзиева и допълва с притеснение, че ще дойде момент, в който тези мерки ще бъдат недостатъчни.

В Болярово разчитат и на филиала за спешна медицинска помощ, който отговаря за общината. Центърът разполага с две линейки и 6 екипа, които, поне засега, са осигурени с фелдшер и медицинска сестра и успяват да покрият всички дежурства. 

Как в малката гранична община Болярово се опитват да осигурят медицинското обслужване за жителите си чуйте в звуковия файл.


Галерия

Още от категорията

Окръжен съд – Стара Загора постанови определение по искане за вземане на най-тежката мярка за неотклонение по отношение на шестима обвиняеми

Окръжен съд – Стара Загора постанови определение, с което остави без уважение искането на Окръжна прокуратура – Стара Загора за вземане на най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ по отношение на шестима мъже, задържани по обвинение..

публикувано на 30.09.20 в 18:39

Засилени противоепидемични мерки и контрол в териториалните звена на област Ямбол

Областният управител на област Ямбол Димитър Иванов проведе работна среща с ръководителите на териториални звена от областта във връзка със спазването на противоепидемичните мерки в институциите по отношение на COVID 19. „Разпространението на вируса..

публикувано на 30.09.20 в 18:35

Двама педагози от Сливен са диагностицирани с Covid-19

Двама педагози от Сливен са диагностицирани с Covid-19, съобщават от Областния кризисен щаб. Не се съобщава в кои учебни заведения работят. Третият установен случай за деня в областта е на пациент от Котел.  През последното денонощие са излекувани..

публикувано на 30.09.20 в 16:48

Близо 700 000 лева дължи ВиК - Сливен за доставка на електроенергия

Близо 700 хил. лева дължи ВиК - Сливен на "ЧЕЗ трейд България" за доставка на електроенергия. Това потвърди управителят на дружеството инж. Севдалин Рашев. Причината за натрупването на сметката е включването на електрическите помпи от сондажите..

публикувано на 30.09.20 в 16:12

Старозагорска област на осмо място по равнище на безработица

Област Стара Загора е на 8-мо място по равнище на безработица в страната , съобщи директорът на Бюрото по труда Любен Георгиев. 6,8 % e нивото на безработица в областта срещу 7,5% - за страната. Новорегистрираните безработни през месец..

публикувано на 30.09.20 в 15:08

Й.Йорданов: Кризата не влоши като цяло спазването на трудовите правоотношения

Старозагорска област е първенец по еднодневните трудови договори. 31 027 са те от началото на годината към 30 септември 2020г. Най-много са сключените такива договори за винени лозя- 14 525, а 8 373 броя са били сключени по време на розобера..

публикувано на 30.09.20 в 14:53

Две погребални ями и 24 християнски гроба проучват археолозите в Стара Загора

Последният археологически обект, разработен в края на лятото от старозагорските археолози, е на път да докаже, че Стара Загора е един от малкото световни градове, в които животът не е прекъсвал от късния неолит до днес. Доказателствата за това се крият..

публикувано на 30.09.20 в 14:45

Осветиха знамената на младите гвардейци в Казанлък

Церемония по тържествено освещаване на знамето на Осми ученически гвардейски отряд и връчване на тамбурмажор на Трети ученически гвардейски духов оркестър при казанлъшката Професионална гимназия „Иван Хаджиенов" се състоя днес на площад „Севтополис" в..

публикувано на 30.09.20 в 13:41

Археологическите проучвания в „Тракийски и античен град Кабиле“ започват на 1-ви октомври

На 1-ви октомври започват редовните археологически проучвания в Археологически резерват „Тракийски и античен град Кабиле“, съобщават от пресцентъра на общинската администрация. Финансиране е осигурено от Министерството на културата по проект на..

публикувано на 30.09.20 в 12:25
Община Сливен

1 милион лева от държавния бюджет получи община Сливен за възстановителни дейности

Община Сливен получи близо един милион лева от Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към Министерския съвет за изпълнени дейности по линия на бедствия и аварии по различни проекти, съобщиха от общинския пресцентър. С получените средства..

публикувано на 30.09.20 в 11:18