Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

С общински жилища, допълнителни средства и безплатни дърва в Болярово се опитват да задържат лекарите си

През последните години много населени места в страната останаха без медицинско обслужване. В стотици села и дори общински центрове липсват аптеки,  стоматолози, а повечето общопрактикуващи лекари са в пенсионна възраст и няма кой да ги замести.

В 19-те села и общинския център на граничната  ямболска община Болярово живеят 4 хил. души.  Всички те разчитат само на една аптека. Макар и трудно, аптеката зарежда медикаменти всеки работен ден и жизненоважни лекарства не липсват. Но боляровци още си спомнят времето, когато предишният фармацевт закрил аптеката си и се преселил да живее в Бургас. Тогава почти 2 години жителите на Болярово се принуждават да пътуват по 30-40 км до съседни градове за лекарства.

В община Болярово общопрактикуващите лекари са трима. Д-р Галина Ганева е една от тях. Има кабинет в градчето, но обслужва и 7 от селата в района. От 5 години е пенсионирана, но продължава да работи, защото по думите ѝ млади лекари няма да дойдат.

От ръководството на общината са наясно, че е много трудно в малката и отдалечена община да бъдат привлечени млади медици. "Опитваме се поне да задържим тези, които имаме с различни привилегии и местни политики", разкрива зам.-кметът Нина Терзиева и допълва с притеснение, че ще дойде момент, в който тези мерки ще бъдат недостатъчни.

В Болярово разчитат и на филиала за спешна медицинска помощ, който отговаря за общината. Центърът разполага с две линейки и 6 екипа, които, поне засега, са осигурени с фелдшер и медицинска сестра и успяват да покрият всички дежурства. 

Как в малката гранична община Болярово се опитват да осигурят медицинското обслужване за жителите си чуйте в звуковия файл.


Галерия

Още от категорията

Стефан Радев, кмет на Община Сливен

Двама лекари и 4 медицински сестри са сред новозаразените в Сливен

Осем от обявените девет заразени с коронавирус в Сливен са медицински лица от отделението по Гастроентерология на частната МБАЛ „Хаджи Димитър". Това съобщи кметът на Сливен Стефан Радев на извънреден брифинг на Общинския кризисен щаб. Деветият заразен е..

публикувано на 03.06.20 в 10:09

Битов скандал в Сливен завърши с убийство на 39-годишен мъж

39-годишен мъж е бил тежко ранен, а 66-годишният му баща ранен при нападение с нож по време на битов скандал в Сливен тази нощ. По-късно по-младият мъж е починал в болницата. Нападателят е заловен. Информира кореспондентът на БНР Стоян Радев. Инцидентът..

публикувано на 02.06.20 в 17:05

Близо 650 деца в Сливен вече посещават детска градина

Над 650 деца са посетили детските градини в Сливен, през последните два дни след отварянето им. Това съобщи заместник-кметът Пепа Чиликова. Яслените групи са посетени от 150 деца. Информира Стоян Радев. Заместник-кметът Чиликова коментира, че в първия ден..

публикувано на 02.06.20 в 17:00
Петър Калчев, директор на Регионалния исторически музей в Стара Загора

Започва археологическо проучване в двора на Второ ОУ "П.Р. Славейков"

Поради ситуацията с коронавирусната пандемия археологическите проучвания това лято са ограничени и ще се извършват само спасителни разкопки, съобщи директорът на Регионалния исторически музей в Стара Загора Петър Калчев. На този етап се замразява..

публикувано на 02.06.20 в 16:52

Първото класиране за първокласници в Стара Загора излиза на 3 юни

На 3 юни ще бъдат обявени резултатите от първото класиране чрез електронната система за прием на заявления за постъпване в първи клас на учебната 2020/2021 година в Община Стара Загора. Записването на бъдещите първокласници е от 4 до 9 юни, между 9.00..

публикувано на 02.06.20 в 16:05

Служители на автобусната фирма в Ямбол излязоха на протест за неполучени заплати

Павилионите на автобусните спирки в Ямбол остават затворени повече от два месеца, а на уволнените служителки не са изплатени последните възнаграждения. Днес те излязоха на протест, ще си търсят правата и в съда.  Поради намаления обем на работа, в..

публикувано на 02.06.20 в 16:05

От Областния медицински съвет на Ямбол напомнят, че противоепидемичните мерки не са отменени

Областният медицински съвет в Ямбол заседава днес, след като стана ясно, че броят на заразените с коронавирус в областта за едно денонощие е деветима, съобщават от пресцентъра на областната администрация. Представителите и на трите болници в Ямбол и на..

публикувано на 02.06.20 в 15:29

Над 350 старозагорци, останали без работа, са подпомогнати в кампанията на сдружение „Брат за брата“

По два пакета с необходими продукти и консумативи седмично са били дарявани на 350 души или 100 семейства по време на пандемията, информира председателят на сдружението "Брат за брата" Антон Лазаров и уточни, че направените разходи възлизат на малко..

публикувано на 02.06.20 в 15:29

В борбата с COVID-19: 93 555 лв. са постъпили в дарителската сметка на Община Стара Загора

93 555 лева са постъпилите до момента парични средства по дарителската сметка, открита от Община Стара Загора, в подкрепа на борбата с коронавируса, съобщи Милена Желева, председател на Общинския оперативен щаб. Тя   изказа благодарност на..

публикувано на 02.06.20 в 14:35

Делото на Христо Ботев почетоха и в Казанлък

Саможертвата и делото на Христо Ботев и неговите четници почетоха днес кметът на Казанлък Галина Стоянова, представители на Общинския съвет и Общината, родолюбиви организации, граждани, ученици и деца. При спазване на ограничителните мерки заради..

публикувано на 02.06.20 в 13:33