Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Работодатели питат защо ТЕЦ 2 не осигури „дефицитните“ 100 мегавата мощност

Снимка: БГНЕС

Асоциацията на организациите на българските работодатели изпрати писмо до енергийния министър Теменужка Петкова, в което изразява своето безпокойство относно високите цени на търгуваната на българския свободен енергиен пазар електроенергия. Според организацията това отдавна не е изолиран случай само в един пазарен ден, като е било сигнализирано многократно с конкретни данни за подобни ценови пикове.

Вчера, на пазарния сегмент на Българска независима енергийна борса „Ден напред“ цената на електроенергията за 3 юли 2019 г. достигна най-високата стойност от всички борси в Европа, като базовата цена за мегаватчас беше 195,40 лева. В това отношение ценовата стойност на електроенергията в пазарния сегмент на Българска независима енергийна борса надминава дори стойностите в развитите страни като Германия и Франция, посочват от Асоциацията на организациите на българските работодатели.

„Системно от началото на 2019 г. или 183 последователни дни средната цена на електроенергията за индустрията в България е по-висока от тази във вече споменатите Германия и Франция, както и в Австрия, Чехия, Словакия, Швейцария. Като се добавят доплащанията за преференциалните цени на така наречените американски централи (каквито доплащания няма в нито една друга европейска страна), се получава като краен резултат това, че българските предприятия получават най-скъпата електроенергия в цяла Европа“, споделят своето възмущение от Асоциацията.

Според Асоциацията на организациите на българските работодатели на Българска независима енергийна борса се е случило това, за което организацията е предупреждавала медиите през последните седмици – при настоящите трудности в генерацията на електроенергия от въглища и скъпите квоти за емисии на въглероден диоксид, както и от условията за концентрация и контролирано количество предлагане, пазарът ще изпитва хроничен недостиг на електроенергия, а цените биха били лесно манипулируеми.

Среднодневният обем от 30 гигаватчаса през първите три календарни дни на месеца, сравнен със среднодневния обем от 21 ГВтч през предходната седмица за същия период, „беше лесно прогнозируем и очакванията бяха да се посрещне с адекватно структурирано предлагане. Частично това бе постигнато за 1-ви и 2-ри юли, но след реализираните продажби на електроенергия, генерирана от възобновяеми енергийни източници с мощност между 1 и 4 мегавата през НЕК (което ние настоявахме да не се прави), среднодневното предлагане беше съкратено с 2,5 гегаватчаса“, добавят от Асоциацията на организациите на българските работодатели.

Според организацията, именно в такава ситуация е важно „адекватното управление на електрогенериращи мощности, съобразено с рационално предлагане“. „Основателен е въпросът защо "ТЕЦ Марица изток 2" не осигури „дефицитните“ 100 мегавата мощност?“, питат от асоциацията.

Обръща се внимание на „изричната препоръка“ от страна на Комисията за енергийно и водно регулиране по отношение на това държавно дружество да е активно на пазара на електроенергия при цени, надхвърлящи 93,33 лева на мегаватчас. „Остава актуален и многократно поставяният от нас въпрос за осигуряването на капацитети за адекватен внос на електроенергия именно в такива случаи – както за целите на интрадей търговията, така и за обезпечаване на ликвидност за сегмент „Ден напред“, заявяват от Асоциацията на организациите на българските работодатели.


Още от категорията

15% от членовете на Регионалната фармацевтична колегия желаят да се ваксинират срещу Ковид - 19

Фармацевтите от Регионалната колегия в Стара Загора нямат информация кога ще бъде извършена имунизацията срещу Ковид -19 на желаещите сред тях. "Очакваме от РЗИ да дадат указания за процедурата и сроковете", съобщи в ефира на радио Стара..

публикувано на 19.01.21 в 10:03

Близо 120 служители на МБАЛ "Проф.д-р Стоян Киркович" ще се реимунизират

В сряда или най-късно в четвъртък ще започне реимунизацията на медиците в МБАЛ „Проф.д-р Стоян Киркович‘. Очакваме доставката на ваксината за втората доза. Близо 120 са служителите на болницата, които са си поставили първата, информира..

публикувано на 19.01.21 в 09:25

Все още има места в центъра за бездомни в Стара Загора

Все още има места в центъра за временно настаняване на бездомни в Стара Загора. През изминалите студени дни няма върнати хора. При капацитет от 10 човека, в момента там пребивават 8. Услугата могат да ползват тези, които са без близки, дом и..

публикувано на 19.01.21 в 08:10

За днес е насрочено делото за катастрофата край Лесово

За днес в Окръжния съд в Ямбол е насрочено делото за катастрофата край Лесово, при която загинаха трима пътници, а над 10 пострадаха. Инцидентът стана на 9 октомври, миналата година. На 9 октомври, малко преди 6 часа сутринта, на около..

публикувано на 19.01.21 в 07:15

570 са новите случаите на коронавирус, 21 за област Стара Загора

570 са новите случаи на коронавирус при направени 7 964 теста,  показват данните в единния информационен портал към полунощ. Положителни са над 7% от пробите. Оздравелите са  7533 души, починали са 82-ма.  В болница остават 3 312 пациенти, 329 от тях -..

публикувано на 19.01.21 в 05:38

Отлагат втората фаза на ваксинацията в Сливен, Ямбол и Бургас

Втората фаза от ваксинацията в Шести регион, в който са областите Бургас, Сливен и Ямбол, ще се отложи за известно време заради доставката на по-малко ваксини. Има вероятност да започне в края на следващата седмица. Това каза пред журналисти днес в Бургас..

публикувано на 18.01.21 в 18:50

Подновяват практичните занимания в Професионалната гимназия по строителство в Стара Загора

От днес присъствено в училище ще протичат  учебни практики, изпити, олимпиади и състезания, които не могат да се провеждат дистанционно. Това ще става  при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, съгласно последната заповед на здравния..

публикувано на 18.01.21 в 17:14

Професионалните училища в област Сливен са готови за реални практически занятия

Всички осем професионални училища в Сливенска област, и в тези, в които има професионални паралелки, са заявили  готовност да започнат реални практически занятия, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Милена Чолакова. В момента..

публикувано на 18.01.21 в 17:06

Няма нанесени значителни материални щети в община Тунджа след поройните валежи

Между 100 и 140 литра  на кв. м. е падналото количество дъжд на територията на община Тунджа за по-малко от седмица. Предстои разчистването на дерета и водостоци. След поройните валежи няма нанесени значителни материални щети  в 44- те..

публикувано на 18.01.21 в 16:55

Редовите членове ще излъчат номинациите за депутати на ГЕРБ в Старозагорско

Партия ГЕРБ се е регистрирала в Централната избирателна комисия за участие в частичните местни избори в Мъглиж, съобщи за Радио Стара Загора областният координатор на партията Пламен Йорданов. Той припомни, че изборите в подбалканската община ще..

публикувано на 18.01.21 в 16:11