Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

С отворено писмо до МЕ и медиите:

Жителите на село Бели бряг искат по-справедливи цени при отчуждаване на имотите

Селото трябва да бъде заличено до 2023 год. заради разширение на "Мини Марица-изток"

| обновено на 18.07.19 в 15:44

Радневското село Бели бряг ще бъде заличено заради разширяване дейността на „Мини Марица-изток“, а имотите на хората ще се отчуждават на цени под пазарните. За това алармираха в отворено писмо до Министерство на енергетиката и медиите жители на селото. Желязко Желязков, жител на селото, сподели, че процесът по изкупуване на земите на собствениците е започнал преди 20 години, което води след себе си до сериозни загуби за хората.

Репортерската ни проверка показа, че в селото са останали не повече от 50 жители, а неотчуждените къщи са 18. В Бели бряг няма магазин, няма спирка на обществения транспорт, цели дворове пустеят, а много от къщите са необитаеми. Процесът по отчуждаване на имотите вече е необратим, категоричен е Желязко Желязков. През годините жителите на селото са се обръщали към всевъзможни институции, но помощ не е дошла отникъде.

Битката сега е за по-справедливо обезщетение на собствениците. Вече няколко години държавното дружество и собствениците спорят по методиката, с която се изчислява обезщетението на имотите. Селото е предвидено за заличаване до 2023 год. и единствен купувач е държавното дружество. „Предложените парични компенсации са несправедливо малки. С тях е невъзможно хората да купят жилища някъде другаде, което ги обрича на бедност“, обяснява Генади Кондарев от неправителствената организация “За Земята”, която помага в преговорите. Не е ясно и какви условия задават “Мини Марица-изток” на лицензираните оценители, които наемат за да оценяват имотите. На къща с двор оценена от дружеството за 33 хил. лв., независим оценител определя цена от 80 хил. лв.- дава пример Кондарев.

Генади Кондарев направи уточнението, че при определяне на цените за отчуждаване, трябва да се вземе предвид фактът, че хората са принудени да се разделят с имотите си, а не правят това доброволно. По думите му много от къщите са в много добро състояние, дворовете са големи, а почвата плодородна.

От „За Земята" са излезли с конкретни предложения към отговорните институции и призовават Министерство на енергетиката и Европейската банка за развитие да се включат адекватно в процеса.
Още от категорията

Нови 3 случая на коронавирус в Старозагорска област

577 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. През днешния ден са доказани още 12 нови случая, като 7 са в София, 3 в Стара Загора , 1 в Пловдив и 1 в Кърджали. Лабораториите продължават да работят. 213 са лицата..

публикувано на 07.04.20 в 18:45

60 лв. за всеки тестван с PCR ще получават лабораториите

"Досега нито една лабортория не е спирала да работи, заради липса на PCR тестовете. От утре лабораториите ще получават за всеки тест по 60 лв. от здравната каса", коментира днес в Стара Загора Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел..

публикувано на 07.04.20 в 17:03

Без вода по време на пандемия

Жителите на двата блока на слепите в старозагорското село Богомилово периодично остават без вода заради ВиК ремонт на съседната ул. „Поройна“. Подаден е сигнал до Регионалната здравна инспекция. Децата не ходят на училище, хората си стоят..

публикувано на 07.04.20 в 16:46

Болницата в Раднево е осигурила 10 легла за пациенти с коронавирус

В болницата в Раднево 10 легла са отделени за болни от коронавирус.   Отделението е на първия етаж с три стаи за интензивно лечение и няколко за по-леки случаи. Към момента няма поставени под карантина или болни от медицинския персонал. Това съобщи..

публикувано на 07.04.20 в 16:16

Още един офис за регистрация на безработни в Стара Загора ще заработи от 8-ми април

Изнесено работно място за регистрация на търсещи работа лица, освободени от трудови отношения, поради извънредното положение в страната разкриват от Дирекция „Бюро по труда” – Стара Загора съвместно с Община Стара Загора. Считано от 8 април (сряда)..

публикувано на 07.04.20 в 16:13

Сигнал в прокуратурата за нередности в тубдиспансера в Стара Загора

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров е издал заповед да се подаде сигнал до прокуратурата за нередности в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-физиатрични заболявания в Стара Загора . Това съобщи за Радио Стара Загора общинският..

публикувано на 07.04.20 в 14:57

В Сливен потвърдените случаи на коронавирус са 9

В Сливен има още един потвърден случай на коронавирус, съобщиха от Националния оперативен щаб. Така заболелите вече са девет. Според информацията на Националната информационната система на Министерството на здравеопазването състоянието на заболелите е..

публикувано на 07.04.20 в 14:30

Общинска хранителна банка заработи в Сливен

Общинска хранителна банка за продукти от първа необходимост „Заедно за теб“ организира Община Сливен от днес. Кампанията е под надслов  „Заедно за теб!“ Целта е да се събират храни за хората в тежко социално положение заради извънредната ситуация...

публикувано на 07.04.20 в 14:27

Европейската комисия разблокира 1 млрд евро за стратегически инвестиции

Европейската комисия разблокира 1 милиард евро от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), които ще послужат като гаранция за Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ), който е част от групата на Европейската инвестиционна банка. Това ще..

публикувано на 07.04.20 в 14:09

Над 360 човека в Харманли и 15 села ползват патронажна грижа

Над 360 човека в Харманли и 15 села в общината получават патронажна грижа т началото на извънредното положение. Самотните възрастни и хората с увреждания могат да получат топъл обяд или доставка на лекарства и стоки от първа необходимост чрез..

публикувано на 07.04.20 в 14:00