Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Росен Иванов: Българите трябва да имат шанс за трансплантация!


Ще имат ли шанс за трансплантация на орган повече българи в страната? Миналата седмица стана ясно, че  виенската клиника, с която страната ни има договр за извършване на 5 белодробни трансплантации годишно, преустановява приема за лечение на чужди граждани.

В листата на чакащи трансплантации у нас са регистрирани, към момента, 1039 пациенти. От тях 1018 чакат за нов бъбрек, 47 за сърце, 46 за черен дроб, 18 за бял дроб и 10 за трансплантация на тънки черва. Изпълнителната агенция "Медицински надзор" , в която се вля през тази година Агенцията по трансплантация, си поставя за цел подобряване координацията на донорската мрежа в страната, провеждане на обучения на координаторите в 34-те донорски центъра, закупуване на нова високотехнологична апаратура за реанимационните отделения и клиники, осигуряване на надежден санитарен транспорт, заяви в интервю за Радио Стара Загора изпълнителният и директор Росен Иванов.

Водят се преговори с други центрове в Европа  за лечение на български граждани. Продължава проектът за обучение на два трансплантационни екипа за бял дроб от болниците „Света Екатерина“ и Военно-медицинска академия в клиниката във Виена. Ще бъдат канени и водещи специалисти за извършването на белодробни трансплантации у нас. Големия проблем остават недостатъчните донори в страната. Вече е подготвен проект на изменение на Закона за трансплантациите за въвеждането на кръстосаното донорство, който е обявен за обществено обсъждане. Предстоят и други организационни и структурни промени, информира Росен Иванов, с които да се постигне достигането на 70 донорски ситуации на милион население за година.

"Все още сме твърде далеч от този резултат", сподели Росен Иванов и не бихме могли да станем пълноправен член на европейската донорска мрежа „Евротрансплант“, което ще ни позволи обмен на органи със страните, членове на организацията и ще даде надежда на чакащите трансплантация у нас. Росен Иванов съобщи още, че преди месец  България се присъедини към Споразумението за сътрудничество FOEDUS ЕОЕО IT портал. Целта на платформата, финансирана от Европейската комисия, е да даде възможност за бърз и ефективен обмен на информация между страните в случаите на излишък на органи или при търсенето им за пациенти, които са в застрашаващо живота им състояние. Още по темата  в прикачения звуков файл, разговор на Диана Абрашева с Росен Иванов.


Още от категорията

Петър Славов: "Всички пороци на изборния процес ще бъдат елиминирани с машинното гласуване"

След години отлагания и съдебни дела машинното гласуване все пак ще бъде въведено изцяло у нас. Повод за констатацията дава заявката на министър-председателя Бойко Борисов от преди седмица. В годините назад въвеждането на изцяло машинно гласуване бе..

публикувано на 19.02.20 в 16:17

Министрите на здравеопазването и МВР обявиха мерките срещу коронавируса

23 лица у нас са били изследвани за наличието на коронавирус. Всички проби до момента са отрицателни. Това обяви от парламентарната трибуна здравният министър Кирил Ананиев . Отговорът му е в резултат на поискано изслушване от страна на старозагорският..

публикувано на 19.02.20 в 14:12

Увеличава се делът на българите в Англия, които планират връщане у нас

До края на януари над 156 000 български граждани са кандидатствали по схемата за уседналост във Великобритания. Според британската статистика българите с английски паспорт са между 15 и 20 000. Българските граждани, които търсят информация и планират..

публикувано на 16.02.20 в 11:50

Лъчезар Динев: Икономиката на Китай не функционира заради коронавируса

Китайската икономика не функционира от два месеца. Според разпространена днес информация драстично расте броят на заразените и жертвите на смъртоносния коронавирус в азиатската държава. Това  прави ситуацията в региона още по–напрегната, коментира..

публикувано на 13.02.20 в 16:43

Трябва да се уреди проблемът с изграждането на заслони в националните паркове

Туризмът в България не е достатъчно добре организиран. Не се полагат грижи за хората, които самостоятелно, неорганизирани от туристическите дружества предприемат еднодневни излети в планината, коментира за Радио Стара Загора председателят на..

публикувано на 12.02.20 в 14:12

Румен Леонидов: Вярата ни е дадена за вечни времена!

Гост на предаването „Моята неделя“ на 9 февруари 2020 година бе поетът, писател и журналист  Румен Леонидов. Акцентът в разговора с Румен Леонидов бе книгата му „Покаяние Господне“, която наскоро /на 28 януари т.г./ бе представена и в Стара Загора. Румен..

публикувано на 10.02.20 в 14:22

Хасковски алпинисти изкачват 6 от първенците на Балканския полуостров

Членовете на Алпийски клуб „Аида“ при едноименното туристическо дружество в Хасково планират да изкачат планинските първенци на 6 балкански страни. Инициативата е  посветена на 60-години от създаването на клуба. При първата експедиция хасковските..

публикувано на 08.02.20 в 09:47

Оливие Маркет: Въглищните мощности са важни за България

САЩ подкрепят усилията на България в борбата й с корупцията. Това е и един от приоритетите в работата на посланик Херо Мустафа. Това заяви в пространно интервю за БНР Оливие Маркет , президент на Американската търговска камара в България (AmCham). В..

публикувано на 06.02.20 в 16:16
leda_mileva-bgnes_2

Тя остави дълголетно, богато творчество и огромна обществена дейност

С тържествена вечер в Столичната библиотека и представяне на книги, издавани през последните години нейни книги, ще бъде почетена 100-годишнината от рождението на поетесата и преводач Леда Милева. До края на февруари или началото на март е предвидена..

публикувано на 05.02.20 в 09:59

Политолог: „Президентът прави опит да се позиционира като пазител на държавността“

„Държавният глава Румен Радев има силен съюзник в лицето на българското общество за битката, която поема. Макар по същество президентската институция да не разполага с особени правомощия, тя е една от малкото институции у нас, която се ползва с..

публикувано на 04.02.20 в 16:40