Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

ФСБ се събират отново за празника на Несебър

За първи път от двадесет години легендарната българска рок група ФСБ се събира за концерт на празника на Несебър тази вечер от 22 часа на крепостните стени на Стария град.  Концертът ще бъде главната атракция от многобройните събития, с които градът ще отбележи 15 август, Успение на Пресвета Богородица. Тази година честванията преминаватт под знака на юбилейната 125-а годишнина от освещаване на действащия храм „Св. Успение  Богородично“.  Община Несебър продължава традицията и по повод празника на града ще зарадва жителите и гостите си с интересна, зареждащи  и разнообразна програма с плувен маратон, концерти и на Силвия Кацарова, Орлин Павлов, ансамбъл „Тракия“ и грандиозен светлинен спектакъл, каза за Радио Стара Загора Златин Чаушев, началник Отдел „Несебър – Световно наследство“ в Община Несебър. За празничната вечер е въведено и временно ограничение на движението на автомобили по провлака и в Стария град от 19.30 до 00.30 часа. Чуйте повече от интервюто на Теодора Иванова в прикачения звуков файл:Още от категорията

ЕК може да предложи монетите от 1 и 2 евроцента да отпаднат

Европейската комисия съобщи, че през следващите 15 седмици ще очаква мнението на правителствата в ЕС, други институции и гражданските и потребителските организации за това какво мислят за използването на монетите от 1 и 2 евроцента. Комисията уточнява, че..

публикувано на 28.09.20 в 14:40

По програма на "Заедно в час" се търсят мотивирани учители за 20 региона на страната

Фондацията "Заедно в час" започна приема на кандидатури за участници в програмата си "Нов път в преподаването". До 25 ноември 2020 г. желаещите могат да кандидатстват в сайта на организацията. Програмата вече десет години обучава и подкрепя хора от различни..

публикувано на 28.09.20 в 13:51

Втори кино разказ в "Пеещи артисти" - "Българският тъпан" пее Симеон Владов

Композиторът Красимир Гюлмезов, поетът Георги Константинов и актьорът Симеон Владов се събират в най-новата българска песен „ Българският тъпан “, чиято премиера на музикалния пазар стана тази сутрин. Тя е втората продукция от проекта на Игор Марковски..

публикувано на 27.09.20 в 12:05
Rositza Batalova Росица Баталова 610

Фотодокументална изложба представя "Маестрата на пулта"

Държавен архив Стара Загора умее да привлича посетители в "Нощта на изкуствата". Ще го направи и тази година, при 15-то си поредно участие, в програмата на артистично-музикалната палитра от събития. Подготвената мултимедия  е посветена наличността на..

публикувано на 25.09.20 в 17:06

Фестивал на българското кино събира публика в Рим

Готови ли сте да отворите очите си за магията на българското кино, с тази провокация за 13-ти път организаторите на фестивал за родни киноленти канят публиката в Рим. Българският културен институт в италианската столица тази година отново е подбрал..

публикувано на 24.09.20 в 10:34

Първа българска песен от проекта „Пеещи артисти“ – ЛЯ ЛЯ на Людмила Сланева и Геро

Премиерата на песента „ Ля ля “ беше на 15 септември и е първата песен от проекта „Пеещи артисти“ на Игор Марковски. Той е човекът, събрал в дует нашата съгражданка – актрисата Койна Русева в дует с певеца Миро, които направиха великолепните песни „Ти..

публикувано на 20.09.20 в 10:50

Седмото издание на фолклорния фестивал „Хайдушка софра“ се провежда в Хасково

Седмото издание на фолклорния фестивал „Хайдушка софра“ се провежда в Хасково. По традиция танцьори от цялата страна с пъстро дефиле стигнаха до мястото на провеждане на фестивала, информират от община Хасково. Тази година „Хайдушка софра“ се провежда под..

публикувано на 19.09.20 в 11:49

Ден на корейската култура се проведе в Тракийския университет

Корейски музикални инструменти, автентични песни и танци представиха за поредна година  преподаватели и студенти от Институт Седжонг, СУ "Св. Климент Охридски". Събитието се състоя на форума пред Тракийски университет и е посветено на 30-годишнината от..

публикувано на 17.09.20 в 17:16

Левски може би е роден през 1840 г., а не през 1837 г.

Възможно е рождената година на Апостола на свободата Васил Левски  да е 1840 г, а не както бе прието досега 18.07.1837 г. Османистът д-р Григор Бойков и  един от най-изтъкнатите изследователи на живота и делото на Васил Левски проф...

публикувано на 17.09.20 в 14:53

17 септември – празник на духовните добродетели и на нашата столица София

На 17 септември Българската православна църква почита паметта на трите сестри Вяра, Надежда и Любов и на майка им София, които загиват заради вярата си през 126 г. по времето на римския император Адриан.  София означава  Мъдрост , тоест  Премъдростта..

публикувано на 17.09.20 в 06:25