Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Яни Павлов: ТЕЦ "Брикел" и преди е санкциониран заради използването на биомаса

Да изпълнят предписанието на РИОСВ в срок обещават от ръководството на "Брикел"

„Ще се постараем да изпълним предписанието на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Стара Загора в определения за това срок – 25-и септември за съхраняваните на горива на площадката на топлоцентралата, които не са разрешени с Комплексното разрешително, както и да бъде почистена биомасата, съхранявана на площадката на Брикетна фабрика в срок до 30 октомври", съобщи на среща с граждани изпълнителният директорът на ТЕЦ „Брикел" Яни Павлов.

Той обаче отново подчерта, че компанията е използвана за инструмент за решаване на политически амбиции.

Срещата днес бе инициирана от кмета на Гълъбово Николай Тонев в отговор на готвен в социалните мрежи протест за чист въздух.

Предписанията са издадени от експертите на РИОСВ – Стара Загора при извънредната проверка на място в понеделник. Тогава бе издадена и принудителна административна мярка за спиране на шестте котли на горивната инсталация за производство на топлинна енергия на ТЕЦ „Брикел", заради установено използване на неразрешен вид гориво – биомаса, обобщи изпълнителният директор на компанията Яни Павлов.

"Възнамерявахме да заменим част от въглищата с биомаса и модифицирано твърдо гориво т.нар. РДФ", уточни Павлов. Той подчерта, че от три години "Брикел" използва биомаса, за което компанията е понасяла парични санкции. По думите му в случая обаче става въпрос за политическа акция.

Павлов увери присъстващите на срещата граждани, че се работи много в посока на това до две години да се реши проблемът с брикетното запрашаване с нови вентилационни системи.

Гражданите изразиха опасения, че запрашеността на въздуха е висока и са необходими спешни мерки.