Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Надявам се, че община Сливен ще продължи възходящия си темп на развитие:

Стефан Радев, кмет на Сливен: Общината разполага с повече от 7 млн. лв. към днешна дата и няма просрочени задължения

Към днешна дата община Сливен разполага с повече от 7 млн. лв., като не са включени целевите средства за инвестиции и няма просрочени задължения. Това заяви кметът Стефан Радев, отчитайки свършеното през 4-годишния мандат. Той изрази увереност, че безлихвеният заем от 5 млн. лв., който отпусна Финансовото министерство на общината , ще бъде опростен. Радев очерта най- важните проекти за Сливен, по които общината работи през последните години, като напомни, че част от тях са започнати при предишни ръководства. Той посочи дългоочакваното кръстовище на „Розова градина“, което е предмет на спорове от години. Пробивът на ул. „Г. С. Раковски“, благодарение на който бе облекчен градският трафик . Важна част за развитието на Сливен са и проектите по Инвестиционната програма на общината, финансирани с европейски средства, проектът за интегриран градски транспорт, парковете по поречието на река Асеновска и в кв. „Република“, обновяването на жилищните блокове по Националната програма за енергийна ефективност  и проектите, свързани с образователната инфраструктура.

Стефан Радев посочи и някои от приоритетите на общината за следващия мандат, ако спечели изборите за кмет. Сред тях са икономическото развитие, облагородяването на градската среда, подобряване на транспортната инфраструктура.

Бъдещето развитие на Сливен е свързано със създаването на икономическа зона заедно със съседния областен град Ямбол. „Много важно е в това отношение да продължат усилията за удвояване ширината на пътя между двата града. По този начин пътуването от единия център до другия да е доста по-кратко, от колкото от единия край на София до другия, например. Ако това го постигнем, ние ще сме решили голяма част от условието на задачата да функционираме като една зона. Говорили сме, че за хората административните граници не са толкова важни. Много по-важни са комуникационните възможности. Много идеи имаме в тази посока във връзка с икономическото развитие и с инвестиции в инфраструктурата, но и с организационни промени. Трябва да се промотира тази дестинация сред инвеститорите, независимо дали са местни или външни“, категоричен е Стефан Радев.

Приоритет трябва да остане и облагородяването на кварталите.

Според кмета, подготвяните проекти за развитието на кварталите трябва да са успешен модел за трансформиране на тези зони в по-атрактивна градска среда  с алеи, детски и спортни площадки, места за паркиране. Трябва да приключи и последният етап от санирането. "Има много голям интерес от страна на гражданите за тази програма. Надявам се, че ще има правителствено решение в тази посока“- съобщи още Радев.

Решаването на проблема с организацията на движението в града изисква генерален план. "Само така може да се справи общината с непрекъснато увеличаващия се брой автомобили, да се даде приоритет на велосипедното движение с изграждането на велоалеи“, допълва кметът.

Той обясни, че проектът се е забавил заради прехвърлянето на собствеността на бул. „Панайот Хитов“, който е държавен – платното, което е част от републикански път.

„Може би от година работим по въпроса този участък от булеварда и улица „Г. С. Раковски“, включително с улица „Ген. Скобелев“, до кръстовището на бившия магазин „Тернопол“ да стане общинска собственост и да можем да работим на тази територия“, коментира градоначалникът.

Той изясни и темата с проблемите на общинската фирма „Пътнически превози“, която има стари натрупани дългове. „Ние го направихме изключителен превозвач на територията на общината и тя го финансира. Поддържаме едни от най-ниските цени на билетите за градски транспорт в страната. Не са променяни от 10 години. Според мен тази политика е правилна и трябва да продължи“, каза Радев.

Той посочи, че при следващ негов мандат данъците няма да се увеличават. Обсъжда се даже намаление по отношение на данъка за прехвърляне на имущество. Такса смет е най-ниската в страната спрямо другите областни градове.

„Надявам се, че Община Сливен ще продължи възходящия си темп на развитие и ще има приемственост, независимо кой управлява“- допълни в заключение кметът на Сливен Стефан Радев.


Още от категорията

Министър проф. Костадин Ангелов

От днес отварят ресторантите на 50%, от 29 април и дискотеките

Със заповед на здравния министър, от днес част от мерките в страната стават по-леки.  Присъствено в училищата се връщат учениците от 1 до 4 клас, както и  задължителните групи за предучилищно образование;  учениците, които се обучават в..

обновено на 12.04.21 в 06:48

462 случая на коронавирус, 459 оздравели

462 са новите случаи на коронавирус при направени 3658 теста. Положителни са под 13% от пробите, показват данните в Единния информационен портал към полунощ.  В област Стара Загора новите случаи са 6, в област Хасково – 10, в област Ямбол – 8, в..

публикувано на 12.04.21 в 06:43

Вече са ясни депутатите от Стара Загора, Сливен, Хасково и Ямбол

Централната избирателна комисия обяви днес окончателния състав на 45-ото Народно събрание , след като 24-мата кандидати, избрани в 2 многомандатни района, заявиха откъде ще реализират мандата си. 27- ми Старозагорски избирателен район..

обновено на 11.04.21 в 12:35

Слави Трифонов ще е депутат от Стара Загора

Слави Трифонов ще е депутат от Стара Загора. Той беше водач на две листи на партията „Има такъв народ“, като избра 27-ми МИР. Министърът на икономиката Лъчезар Борисов от ГЕРБ също ще е народен представител от Стара Загора. Четвъртият в листата влиза..

публикувано на 11.04.21 в 12:29

Ограничават движението в Хасково заради отсичане на тополи

Днес (11.04.2021г.) ще продължи работата по изпълнение на дейностите по отсичане и намаляване короните на тополите в Хасково, съобщават от общинския пресцентър.  Фирмата-изпълнител ще работи на бул. “България“, в отсечката между светофара до..

обновено на 11.04.21 в 08:51

ЦИК обявява окончателното разпределение на депутатските мандати

Централната избирателна комисия ще обяви днес окончателния състав на 45-ото Народно събрание. Комисията ще даде заключителната си пресконференция след проведения вот преди седмица. Ще бъде обявен окончателният състав на парламента,..

публикувано на 11.04.21 в 08:20

1352 са новите случаи на коронавирус

1 352 са новите случаи на коронавирус у нас. Положителни са близо 15 процента от направените общо 9 118 теста, сочат данните на Единния информационен портал. Новите случаи в област Стара Загора са 27. Според тях в болници с коронавирус остават..

публикувано на 11.04.21 в 08:16

Акция по залесяване се провежда в Раднево

Акция по залесяване ще се проведе денс в Раднево. Тя е част от инициативата „Засаждаме бъдеще“, в която  Общината се е включила и е получила  дарение  2500 фиданки от фондация „Гората.бг“. Част от дарените фиданки ще бъдат засадени в района на Боровата..

публикувано на 10.04.21 в 09:33

2803 са новите случаи на коронавирус у нас, в област Стара Загора са 157

2803 са новите случаи на коронавирус у нас през изминалото денонощие. Положителни са 16,5 на сто от направените 16 965 теста. Най-много са новозаразените в столицата, следват областите Варна, Пловдив, Стара Загора и Бургас. Новите случаи в..

публикувано на 10.04.21 в 09:25

Покана за обществено обсъждане за поемане на дългосрочен дълг от община Ямбол

Кметът на община Ямбол кани местната общност по смисъла на § 1, т. 19 от Закона за публичните финанси (ЗПубФ) - гражданите и юридическите лица, които имат регистрация, осъществяват дейност или ползват услуги на територията на община Ямбол, за..

публикувано на 09.04.21 в 19:11