Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Надявам се, че община Сливен ще продължи възходящия си темп на развитие:

Стефан Радев, кмет на Сливен: Общината разполага с повече от 7 млн. лв. към днешна дата и няма просрочени задължения

Към днешна дата община Сливен разполага с повече от 7 млн. лв., като не са включени целевите средства за инвестиции и няма просрочени задължения. Това заяви кметът Стефан Радев, отчитайки свършеното през 4-годишния мандат. Той изрази увереност, че безлихвеният заем от 5 млн. лв., който отпусна Финансовото министерство на общината , ще бъде опростен. Радев очерта най- важните проекти за Сливен, по които общината работи през последните години, като напомни, че част от тях са започнати при предишни ръководства. Той посочи дългоочакваното кръстовище на „Розова градина“, което е предмет на спорове от години. Пробивът на ул. „Г. С. Раковски“, благодарение на който бе облекчен градският трафик . Важна част за развитието на Сливен са и проектите по Инвестиционната програма на общината, финансирани с европейски средства, проектът за интегриран градски транспорт, парковете по поречието на река Асеновска и в кв. „Република“, обновяването на жилищните блокове по Националната програма за енергийна ефективност  и проектите, свързани с образователната инфраструктура.

Стефан Радев посочи и някои от приоритетите на общината за следващия мандат, ако спечели изборите за кмет. Сред тях са икономическото развитие, облагородяването на градската среда, подобряване на транспортната инфраструктура.

Бъдещето развитие на Сливен е свързано със създаването на икономическа зона заедно със съседния областен град Ямбол. „Много важно е в това отношение да продължат усилията за удвояване ширината на пътя между двата града. По този начин пътуването от единия център до другия да е доста по-кратко, от колкото от единия край на София до другия, например. Ако това го постигнем, ние ще сме решили голяма част от условието на задачата да функционираме като една зона. Говорили сме, че за хората административните граници не са толкова важни. Много по-важни са комуникационните възможности. Много идеи имаме в тази посока във връзка с икономическото развитие и с инвестиции в инфраструктурата, но и с организационни промени. Трябва да се промотира тази дестинация сред инвеститорите, независимо дали са местни или външни“, категоричен е Стефан Радев.

Приоритет трябва да остане и облагородяването на кварталите.

Според кмета, подготвяните проекти за развитието на кварталите трябва да са успешен модел за трансформиране на тези зони в по-атрактивна градска среда  с алеи, детски и спортни площадки, места за паркиране. Трябва да приключи и последният етап от санирането. "Има много голям интерес от страна на гражданите за тази програма. Надявам се, че ще има правителствено решение в тази посока“- съобщи още Радев.

Решаването на проблема с организацията на движението в града изисква генерален план. "Само така може да се справи общината с непрекъснато увеличаващия се брой автомобили, да се даде приоритет на велосипедното движение с изграждането на велоалеи“, допълва кметът.

Той обясни, че проектът се е забавил заради прехвърлянето на собствеността на бул. „Панайот Хитов“, който е държавен – платното, което е част от републикански път.

„Може би от година работим по въпроса този участък от булеварда и улица „Г. С. Раковски“, включително с улица „Ген. Скобелев“, до кръстовището на бившия магазин „Тернопол“ да стане общинска собственост и да можем да работим на тази територия“, коментира градоначалникът.

Той изясни и темата с проблемите на общинската фирма „Пътнически превози“, която има стари натрупани дългове. „Ние го направихме изключителен превозвач на територията на общината и тя го финансира. Поддържаме едни от най-ниските цени на билетите за градски транспорт в страната. Не са променяни от 10 години. Според мен тази политика е правилна и трябва да продължи“, каза Радев.

Той посочи, че при следващ негов мандат данъците няма да се увеличават. Обсъжда се даже намаление по отношение на данъка за прехвърляне на имущество. Такса смет е най-ниската в страната спрямо другите областни градове.

„Надявам се, че Община Сливен ще продължи възходящия си темп на развитие и ще има приемственост, независимо кой управлява“- допълни в заключение кметът на Сливен Стефан Радев.


Още от категорията

Снимката е илюстративна

В Нова Загора концентрацията на заразени с COVID-19 е най-голяма

Най-голяма концентрация на установени с COVID-19 лица на 1000 души население се наблюдава в община Нова Загора. Там концентрацията е 5,8 на 1000 жители, съобщават от Областния кризисен щаб, цитирайки данни на ОД МВР Сливен.  В община Сливен..

публикувано на 22.10.20 в 17:31
Община Свиленград

Кметът на Свиленград Анастас Карчев е в болница с коронавирус

Кметът на Свиленград Анастас Карчев е заразен с коронавирус. Той е приет за лечение в многопрофилната болница в града. Днес в сградата на общината е извършена дезинфекция. Утре кметството ще остане затворено. Повечето общински служители ще работят..

публикувано на 22.10.20 в 17:22

Костадин Ангелов: Не може да се направи план за коронавируса по подобие на плана за пандемичния грип

Считам, че е невъзможно да се направи план за коронавируса по подобие на плана за пандемичния грип. Не знам за какъв реалистичен план говорим за Ковид-19 и за каква респираторна инфекция, предлагам да се хващаме и да се държим здраво само за..

публикувано на 22.10.20 в 17:22

От полунощ в заведенията се въвежда ограничение за един човек на два квадратни метра

От полунощ в заведенията се въвежда ограничение за един човек на два квадратни метра, а не както досега - по 1 клиент на 1 кв метър, каза пред журналисти министърът на здравеопазването Костадин Ангелов след среща с представители на Българската асоциация на..

публикувано на 22.10.20 в 17:12

ТД "Сърнена гора" организира еднодневен преход из околностите на Стара Загора за деца

Mладежката група към Туристическо дружество "Сърнена гора" организира еднодневен преход из околностите на Стара Загора за деца от 8-ми до 12-ти клас. Това съобщи  председателелят й Иван Тодоров.  Сборният пункт е на фонтана на Жабките от 08:30 ч. на..

публикувано на 22.10.20 в 16:44
Пламен Таушанов – Председател на Управителния съвет на БАЗП

Стара Загора е на първо място по смъртност от мръсен въздух в Европа

Община Стара Загора е на първо място по смъртност от мръсен въздух в Европа. Заключението е от доклад на Европейски алианс за обществено здраве.  Алиансът е възложил доклада на консорциум от неправителствени организации с дейност в обществена полза в..

публикувано на 22.10.20 в 16:17

ТЕЦ "Марица изток - 2" ЕАД работи на критичния минимум заради мерки срещу коронавируса

В ТЕЦ „Марица изток – 2“ - ЕАД заболелите от коронавирус са двадесетина души. Само 1/3  от работниците са ангажирани в момента и централата работи на критичния минимум. Спрени са всички ремонтни работи и дейностите на външни фирми на територията на..

публикувано на 22.10.20 в 16:00

Стоян Панчев, икономист: Правителството залага кризи, които ще се задълбочават в бъдещето

„Ръстът с цели 19% в разходите за Държавното обществено осигуряване, които правителството предвижда, ясно показва, че управлението подготвя един предизборен бюджет. От друга страна той е и кризисен, защото така построен, особено в пенсионната сфера,..

публикувано на 22.10.20 в 15:15
Посланикът на Великобритания д-р Роб Диксън във видеообръщение

Уебинар дискутира детското здравеопазване в България

Посолството на Великобритания в партньорство с Британско - българската бизнес асоциация и екипа на Биотехнологичен и здравен клъстер организираха първа по рода си онлайн дискусия, посветена на детското здравеопазване. Събитието откри Н.Пр. д-р Роб..

публикувано на 22.10.20 в 14:55

ДИПКУ - Стара Загора подготвя серия от обучения в сферата на индивидуалната психология

Серия от обучения в сферата на индивидуалната психология подготвя през новата учебна година Департаментът  за информация и повишаване квалификацията на учителите към Тракийски университет – Стара Загора. Първото обучение започва в събота –..

публикувано на 22.10.20 в 14:51