Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Увеличават се първолаците с логопедични проблеми

2
Снимка: Светлана Стоенелова

Все повече деца започват първи клас, без да притежават необходимите езикови и говорни умения и с дефицит на вниманието и концентрацията, показват наблюденията на специалиста логопед от Казанлък Светлана Берова.

Причините за недостиг на училищна зрялост, въпреки навършените 7 години, при тях е комплексна. Увеличават се децата, които проговарят по-късно от норматива, а това води до нуждата от „догонване“ на връстниците. Като основен проблем обаче Светлана Берова открои липсата на адекватна идентификация на рисковете от обучителни затруднения от страна на всички, които имат отношение към отглеждането на децата.

Навлизането все по-широко в бита ни на електронните устройства – гледане на филмчета, които не са на български, прекаляване с таблетите, липсата на ясно формирани правила в дома и семейството водят до дефицити, които после създават проблем в училищни условия, посочи специалистът.

Светлана Берова съветва родителите да търсят помощ още преди училищна възраст, тъй като базовите умения по петте скали на детско развитие се формират до 7-годишна възраст. По думите й отговорният родител е добре да направи консултация с логопед на 3-,5- и 7-годишна възраст с цел превенция.

Цялото интервю със Светлана Берова може да чуете в прикачения звуков файл.


Галерия

Още от категорията

Фондация "Болни от астма" с помощ от близо 7 000 лв. за жителите на община Тунджа

Фондация „Болни от астма“ е подпомогнала с храни, лекарства, консумативи, маски и дезинфектанти 160 семейсктва в община Тунджа по време на карантината. Семействата са на хора, страдащи от астма или в които и двамата съпрузи са безработни...

публикувано на 05.06.20 в 10:37

Изграждат фитнес площадка на открито в кв. "Казански"

Проект за изграждане на фитнес площадка на открито в кв. „Казански“ е одобрила Община Стара Загора, съобщи младежкият председател на ВМРО Никола Чакалов.  Предстои изграждането на съоръжението със средства на местната организация на партията и усилията..

публикувано на 05.06.20 в 10:00

58 зрелостници на изпит за квалификационна степен в гимназия "Райна Княгиня"

58 зрелостници се явяват на държавен квалификационен изпит по теория и практика в старозагорската Професионална гимназия по хранене и облекло „Райна Княгиня“. Общият брой на завършващите 12 клас в учебното заведение тази година е 65...

публикувано на 05.06.20 в 09:48
Владимир Иванов

Спад в цените на основните продукти

Към момента цената на стоките на основните 27 продукта от потребителската кошница е с 5 лева по-малко от тази от преди две седмици. Това каза за Радио Стара Загора Владимир Иванов - председател на Държавната комисия по стоковите борси и..

публикувано на 05.06.20 в 09:19

Казанлък празнува

Под мотото „Погледни през балкона и празнувай“ Казанлък ще отбележи днес своя празник. Въпреки, че много от събитията преминаха в онлайн вариант заради епидемията от Ковид 19, тази сутрин все пак ще бъде тържествено издигнато знамето на..

публикувано на 05.06.20 в 08:58
temida

"Задържане под стража" за обвинен в убийство в Сливен

Окръжен съд постанови мярка за неотклонение „задържане под стража“ на 33-годишен мъж от Сливен по обвинение за извършено убийство. Според събраните доказателства той е обвинен за убийството на 39-годишен мъж в нощта на 2 юни.  Според..

публикувано на 05.06.20 в 08:56

Шумоизолират бургаския квартал "Сарафово"

Първият етап от изграждането на шумозаглушителна стена край бургаския квартал „Сарафово“ е приключил . Три метра е висока стената, която е издигната по пътя за Сарафово, до пътния възел. Общата стойност на проекта , който осъществява община..

публикувано на 05.06.20 в 08:47

Започват масово тестване за Covid-19 на медиците в частната болница „Хаджи Димитър“ в Сливен

Масово тестване за Covid-19 на медиците от частната МБАЛ „Хаджи Димитър“ в Сливен ще се направи днес. Това съобщи заместник-управителят на болницата д-р Христо Режев. Единият от обявените заразени в Сливен днес е лекар от тази болница, който вече е..

обновено на 05.06.20 в 08:43

Започва изграждането на модерен детски център в село Розово

В навечерието на откриването на строителна площадка кметът на Община Казанлък Галина Стоянова се срещна с всички страни, които имат отношение към превръщането старото училище в село Розово в модерен детски център за изкуства, наука и спорт, инфоромират от..

публикувано на 04.06.20 в 17:39

Близо 640 деца са посетили детските градини в Ямбол

Детските заведения на територията на община Ямбол отвориха врати на 1 юни при пълно спазване на противоепидемичните изисквания на Министерството на здравеопазването. 639 деца от общо 2406 са посетили детските градини след възстановяване на..

публикувано на 04.06.20 в 17:36