Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 7 ноември се събира новият Общински съвет на Стара Загора

Първото заседание на общинския съвет в Стара Загора е насрочено за 7 ноември от 10 часа в зала „П.Р Славейков“. Това съобщи за Радио Стара Загора Мария Динева, общински съветник и водач на листата на коалиция Народен съюз. По процедура на заседанието ще положат клетва новоизбраните кметове на община и на селата, и ще бъде избран председател на общинския съвет. В края на месеца ще бъде проведено и второ заседание, където ще бъдат избрани членовете и ръководството на постоянните комисии и на практика оттогава ще заработи общинския съвет.

Мария Динева коментира и резултатите от изборите на „Народен съюз“. Местната коалиция има 7 общински съветници, при четирима в предходния общински съвет, но заради високия резултат и променения изборен закон не е сработил преференциалния вот за нито един от кандидатите. В тази връзка коалицията ще започне подписка за промяна на изборния закон.

Преференцията при нас не успя да сработи, веднъж заради промяната в закона и по-високия праг и заради по-високия резултата, който получихме. Стартираме инициатива и подписка, за да внесем предложение в Народното събрание за промяна на закона в тази част конткретно за местни избори, тъй като в този вариант е крайно несправедливо и резултатите от местните избори го показаха“, коментира Динева. Тя заяви, че никой от избраниците на Народен съюз не би направил компромис относно определените предизборно приоритети.

Не бихме направили компромис с няколко неща, които ние сме казали честно и на избирателите и пред община Стара Загора. Никога не бихме подкрепили вдигане на такси, данъци, цени на общински услуги, не бихме се съгласили на продажбата на общинска земеделска земя“, добави Динева.  Тя коментира, че сред новите съветници на коалицията са Иван Трифонов и Христо Данев, както и досегашният зам.-кмет Красимира Чахова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Задигнаха маси и столове от заведение в Стара Загора

Старозагорско кафене остана без обзавеждане  след като неизвестни задигнаха част от масите и столовете на заведението. На 26.08.2024г., в 12:00ч., във Второ РУ-Стара Загора е получено съобщение за кражба от кафе-аперитив в гр.Стара Загора.  По данни на..

публикувано на 27.08.24 в 10:08

Преди началото на учебната година децата трябва да посетят педиатър, офталмолог и ортопед

Преди да започне новата учебна година всяко дете трябва да бъде прегледано от своя лични педиатър, за да се снеме неговият здравен статус и да се установи общото му здравословно състояние, каза по Радио Стара Загора педиатърът д-р Ралица Пейчева....

публикувано на 27.08.24 в 09:50

Спокойна нощ след пожара в Дълбоки

Три противопожарни екипа са останали на мястото на пожара в село Дълбоки през нощта, всичко е спокойно.  "До обяд ще се постараем да оценим щетите и да преценим дали ще остане дежурен екип, който  да следи да не се разпали някое от огнищата. Вчера..

публикувано на 27.08.24 в 08:50

Времето във вторник:валежите се изместват в източната половина от страната

Днес ще е предимно слънчево. След обяд по-значителни увеличения на облачността, купеста и купесто-дъждовна, ще има над Северна и Източна България. На места, главно в източната половина от страната, ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици...

публикувано на 27.08.24 в 06:30

Осем пожарни и хеликоптер гасят отделни огнища край Дълбоки

Ограничен е пожарът край старозагорското село Дълбоки, няма опасност за гората и къщите. Осем екипа на пожарната продължават да гасят отделни огнища, разпалвани от силния вятър. В борбата с огъня се включи и хеликоптер.  Пожарът погълна стопанска..

публикувано на 26.08.24 в 17:20

Глобиха трима за изхвърляне на строителни отпадъци

За една седмица са издадени три акта за нерегламентирано изхвърляне на строителни отпадъци на общинска земя в Старозагорско, съобщават от общинския пресцентър. Това става ясно от прегледа на ежеседмичната справка за констатирани нередности по наредби..

публикувано на 26.08.24 в 16:42
снимка: Живко Иванов

Пожарът край Дълбоки се разраства

Огънят, който избухна в следобедните часове, е влязъл в с. Дълбоки и е унищожил няколко двора , съобщи за радио Стара Загора областният управител Методи Марков.  Борбата на пожарникарите да запазят къщите продължава.  В същото време, заради..

публикувано на 26.08.24 в 16:26
с. Дълбоки,
снимка: Христина Янкова

Огнеборци гасят два пожара край Стара Загора

Пожарите са избухнали почти едновременно между 13:45 и 14:30 часа.  Огънят се разпространява на голяма площ между селата Дълбоки и Оряховица , съобщават от пожарната.  На място работят три екипа, подпомогнати от горски служители. Изпратена е..

публикувано на 26.08.24 в 15:59
прохода

Спират за час движението през Шипка

От 17 ч. до 18 ч. днес​ временно се ограничава движението по път I-5 Проход ,,Шипка'' - Казанлък поради провеждането на кръг от Международната колоездачна обиколка на България, информират от Агенция „Пътна инфраструктура“.  Трафикът е..

публикувано на 26.08.24 в 14:52

Пострадалият машинист е получил обгазяване докато гаси запаленият локомотив край Чирпан

Пострадалият машинист, който участва в гасенето на запалилият се снощи край Чирпан локомотив на влака от Варна –Пловдив вече е изписан от болницата в Стара Загора. Той е приет с обгазяване, но е отказал да остане за наблюдение в болничното..

публикувано на 26.08.24 в 14:44