Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Една трета от запитаните в проучване искат иновативни детски градини

Снимка: Ани Петрова, БНР

 На седми и осми ноември в Аула Магна на Ректората на СУ "Св. Климент Охридски", ще се проведе научно- практически форум "Креативност и иновации в образованието". На събитието, което се провежда за четвърта поредна година, ще бъде представен опитът на изследователи и практици от иновативни детски градини и училища в България, Великобритания, Индия, Канада, Китай, Норвегия и САЩ. Водещият на форума доц. дн Данаил Данов, в предаването "Репортер" уточни, че креативност означава идея, която има стойност, а иновация е приложението на такава идея, а основната цел на срещата е  да събере на едно място и академичната мисъл, но и практиците, защото не са малко тези, които смятат, че академичното образование изостава от практиката. 

Една трета от запитаните учители, директори и родители искат регламентиране на процедура за създаване на иновативни детски градини, сочат предварителните данни от проучване, започнало на първи ноември 2019 година, което е организирано от преподаватели, студенти от Факултета  по науки за образованието и изкуствата  на СУ " Св. Климент Охридски" и професионалисти от Market Links. Резултатите от проучването "Иновации в българското образование" ще бъдат представени, по време на форума. 

Важна част от програмата са предвидените дискусии по работни групи. Участниците в тях ще формулират предложения за това как да се улесни въвеждането на иновациите  и да се насърчи креативността в детската градина, началното и средното училище. Препоръките представени на форума ще бъдат изпратени до Министерството на образованието и науката.

Данаил Данов подчерта, че Монтесори педагогиката е само една от посоките по които ще се движат участниците. Програмата на събитието включва още представяне на опита на щата Южна Каролина- САЩ, от страна на световноизвестния изследовател проф. д-р Брук Кулкласур, директор на изследователския институт "Ралей" към университета "Фърман". Отговори  на въпроса "Има ли нужда образованието от "нова вълна"?" ще дава образователният футурист от Великобритания, Грег Ботрил, автор на книгата "Може ли да отида да играя?. Тенденциите в норвежкото образование ще представи Камила Милър, учител в Монтесори гимназия и член на Борда на директорите на Монтесори Европа.

Форумът се организира от преподаватели от Факултета по науки за образованието и изкуствата на СУ "Св. Климент Охридски", както и от студенти, завършили програми за следдипломни квалификации в областта на Монтесори- педагогиката и медийно- дигиталната грамотност.Още от категорията

ЕК може да предложи монетите от 1 и 2 евроцента да отпаднат

Европейската комисия съобщи, че през следващите 15 седмици ще очаква мнението на правителствата в ЕС, други институции и гражданските и потребителските организации за това какво мислят за използването на монетите от 1 и 2 евроцента. Комисията уточнява, че..

публикувано на 28.09.20 в 14:40

По програма на "Заедно в час" се търсят мотивирани учители за 20 региона на страната

Фондацията "Заедно в час" започна приема на кандидатури за участници в програмата си "Нов път в преподаването". До 25 ноември 2020 г. желаещите могат да кандидатстват в сайта на организацията. Програмата вече десет години обучава и подкрепя хора от различни..

публикувано на 28.09.20 в 13:51

Втори кино разказ в "Пеещи артисти" - "Българският тъпан" пее Симеон Владов

Композиторът Красимир Гюлмезов, поетът Георги Константинов и актьорът Симеон Владов се събират в най-новата българска песен „ Българският тъпан “, чиято премиера на музикалния пазар стана тази сутрин. Тя е втората продукция от проекта на Игор Марковски..

публикувано на 27.09.20 в 12:05
Rositza Batalova Росица Баталова 610

Фотодокументална изложба представя "Маестрата на пулта"

Държавен архив Стара Загора умее да привлича посетители в "Нощта на изкуствата". Ще го направи и тази година, при 15-то си поредно участие, в програмата на артистично-музикалната палитра от събития. Подготвената мултимедия  е посветена наличността на..

публикувано на 25.09.20 в 17:06

Фестивал на българското кино събира публика в Рим

Готови ли сте да отворите очите си за магията на българското кино, с тази провокация за 13-ти път организаторите на фестивал за родни киноленти канят публиката в Рим. Българският културен институт в италианската столица тази година отново е подбрал..

публикувано на 24.09.20 в 10:34

Първа българска песен от проекта „Пеещи артисти“ – ЛЯ ЛЯ на Людмила Сланева и Геро

Премиерата на песента „ Ля ля “ беше на 15 септември и е първата песен от проекта „Пеещи артисти“ на Игор Марковски. Той е човекът, събрал в дует нашата съгражданка – актрисата Койна Русева в дует с певеца Миро, които направиха великолепните песни „Ти..

публикувано на 20.09.20 в 10:50

Седмото издание на фолклорния фестивал „Хайдушка софра“ се провежда в Хасково

Седмото издание на фолклорния фестивал „Хайдушка софра“ се провежда в Хасково. По традиция танцьори от цялата страна с пъстро дефиле стигнаха до мястото на провеждане на фестивала, информират от община Хасково. Тази година „Хайдушка софра“ се провежда под..

публикувано на 19.09.20 в 11:49

Ден на корейската култура се проведе в Тракийския университет

Корейски музикални инструменти, автентични песни и танци представиха за поредна година  преподаватели и студенти от Институт Седжонг, СУ "Св. Климент Охридски". Събитието се състоя на форума пред Тракийски университет и е посветено на 30-годишнината от..

публикувано на 17.09.20 в 17:16

Левски може би е роден през 1840 г., а не през 1837 г.

Възможно е рождената година на Апостола на свободата Васил Левски  да е 1840 г, а не както бе прието досега 18.07.1837 г. Османистът д-р Григор Бойков и  един от най-изтъкнатите изследователи на живота и делото на Васил Левски проф...

публикувано на 17.09.20 в 14:53

17 септември – празник на духовните добродетели и на нашата столица София

На 17 септември Българската православна църква почита паметта на трите сестри Вяра, Надежда и Любов и на майка им София, които загиват заради вярата си през 126 г. по времето на римския император Адриан.  София означава  Мъдрост , тоест  Премъдростта..

публикувано на 17.09.20 в 06:25