Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ученици ще проведат съдебен процес за притежание и разпространение на наркотици

Снимка: Радио Стара Загора архив

По инициатива на Районен съд – Стара Загора и със съдействието на Районна прокуратура – Стара Загора, Община Стара Загора, Община Казанлък и Регионално управление на образованието – Стара Загора, на 29 ноември 2019 година от 14.00 часа  в зала „Петко Р. Славейков“ на Община Стара Загора ще се проведе състезание под формата на симулативен процес на тема: „Престъпление по чл. 354 А, ал. 3, т.1 от НК“, съобщиха от пресцентъра на Районен съд - Стара Загора.

Участници в състезанието ще бъдат ученици от ГПЧЕ “Ромен Ролан“, Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“ гр. Стара Загора и СУ “Екзарх Антим І“ гр. Казанлък.

Под формата на ролеви игри, те ще участват в „съдебен процес“ като съдии, прокурори, адвокати и подсъдим. Целта е учениците да се запознаят непосредствено с работата на магистратите.

В ролята на съдии ще влязат учениците от ГПЧЕ “Ромен Ролан“: Александра Ченалова, Виктория Атанасова, Дарина Бозова, Мария Кьосева и Мартин Христов, с чиято подготовка са ангажирани съдиите в Районен съд – Стара Загора – Дарина Стоянова и Женя Иванова.

Ролята на прокурори в процеса ще бъде на учениците от Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“: Вангелия Михайлова, Данита Димова, Милена Иванова, Мира Минчева и Петко Тонев, които се подготвят с помощта на прокурорите от Районна прокуратура – Стара Загора – Надежда Белчева, Кристина Куртева и Ивелина Косева.

Учениците от СУ “Екзарх Антим І“ гр. Казанлък: Никола Иванов, Анита Христова, Елица Стефанова, Катерина-Борислава Терзиева и Ренан Селим, ще влязат в ролите на подсъдим и адвокати. Тяхната подготовка се води от съдиите в Районен съд – Стара Загора – Ваня Тенева и Неделина Минчева.

Жури на състезанието ще бъдат г-жа Блага Бозова и г-жа Антония Тонева, зам.-председатели на Районен съд – Стара Загора; г-н Гриша Мавров – Районен прокурор на Стара Загора; г-жа Таня Димитрова – Началник на Регионално управление на образованието – Стара Загора и г-жа Надежда Чакърова – Омбудсман на Стара Загора.

Гости на събитието ще бъдат Областния управител – г-жа Гергана Микова, представители на Община Стара Загора, Община Казанлък и Старозагорска света митрополия.


Още от категорията

Удължават срока за подаване на заявки за участие в "Писта Стара Загора"

Крайният срок за подаване на заявки за участие в автомобилното състезание „Писта Стара Загора“ ще бъде удължен до сряда. Това съобщи в интервю за Радио Стара Загора Илия Бояджиев председател на Автомобилен Спортен Клуб – Стара Загора. Клубът, заедно с..

публикувано на 21.09.20 в 16:37

Ученици помагат на ученици в Сливен

Ученици помагат на ученици в неравностойно положение в сливенската езикова гимназия „Захари Стоянов“. От началото на учебната година в училището върви кампания за закупуване на учебни помагала, , необходими на децата в неравностойно социално положение. За..

публикувано на 21.09.20 в 16:32

Символична първа копка даде началото на цялостното обновяване на "Руския пазар"

Със символична първа копка днес бе дадено начало на реконструкцията на т.н. „Руски пазар“ в Стара Загора и разширението на ул. „Капитан Петко войвода“.  След приключване на строителството, търговският обект ще бъде с изцяло нова съвременна визия. На..

публикувано на 21.09.20 в 16:02

15 села в община Тунджа са с нарушено водоподаване

15 населени места в община Тунджа днес са с нарушено водоподаване. В някои от селата чешмите са сухи вече седмица. Информация на кореспондента ни в Ямбол Даниела Костова.

публикувано на 21.09.20 в 15:48
Община Сливен

42 в Сливенска област са с коронавирус

В началото на седмицата 42 жители на Сливенска област са положителни на COVID-19, съобщават от Областния кризисен щаб. Най-много те са в община Сливен – 26, община Котел - 12 и община Нова Загора- 5. През изминалата седмица в Сливенска област те са..

публикувано на 21.09.20 в 15:43

ЕК представи обновен план за намаление на емисиите от парникови газове

Европейската комисия представи своя обновен план за намаляване на емисиите на парникови газове в ЕС с поне 55 % до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г. Планът е доста по-амбициозен от обсъждания досега, а България все още няма изготвен план за..

публикувано на 21.09.20 в 15:39

Ямбол чества Деня на Независимостта с прожекция в Лятното кино

Ямбол чества Деня на Независимостта с прожекция в Лятното кино, церемония в Музея на бойната слава и интересни атракции. Подробности съобщава Румяна Стефанова:

публикувано на 21.09.20 в 15:33

Автоинструктори готвят протести

Учебните центрове за подготовка на водачи на моторни превозни средства се готвят за протест. Причината е проект, с който се променя Наредбата за условията и реда за обучение на бъдещи шофьори. Две изменения на Наредба 41 и 37 съдържат лобистки..

публикувано на 21.09.20 в 15:29

Лула с печат разкриха археолозите при разкопки в двора на ОУ "Петко Славейков"

Археологическите разкопки в двора на старозагорското Второ основно училище “Петко Рачов Славейков“ засягат вероятно една от основните улици  на античния град Августа Траяна, недалеч от западните крепостни стени. Улицата се намира северно от..

публикувано на 21.09.20 в 15:19

112-та годишнина от обявяване Независимостта на България честват във Велико Търново

Празничната програма на община Велико Търново, посветена на 112-та годишнина от обявяването на Независимостта на България започва на 22 септември в 7,30 часа с празнична Света литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство Великотърновския..

публикувано на 21.09.20 в 15:18