Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Добри Ярков е новият ректор на Тракийския университет

Доц. д-р Добри Ярков е новият ректор на Тракийски университет Стара Загора. Той бе избран след балотаж и продължило близо 9 часа Общо отчетно-изборно събрание на старозагорската Алма матер.

Заседанието за избор на ново ръководство се проведе в Аудитория №1 на Медицинския факултет. На него присъстваха над 320 от общо 367 делегати, в състава на което влизат хабилитирани лица, преподаватели, служители на университета и студенти.

Трима бяха кандидатите за ректорския пост: проф. д-р Наско Василев, досегашен зам.-ректор по административната и стопанска дейност на университета, проф.д-р Мая Гълъбова, декан на Медицинския факултет и доц.д-р Добри Ярков от Ветеринарномедицинския факултет. Гласуването се проведе тайно с ръчно броене на бюлетините.  

На първия тур от 322 пуснати в урните бюлетини, 12 се оказаха невалидни като най-много гласове за ректор събра доц. Добри Ярков  - 143, следван от проф. Наско Василев - 96 гласа. На трето място остана проф. Мая Гълъбова, която получи подкрепата на 71 от делегатите.

При балотажа между доц. Добри Ярков и проф. Наско Василев повече гласове - 177, събра доц. Ярков срещу 108 гласа за проф. Василев. Във втория тур гласуваха 197 души, а недействителните бюлетини отново бяха 12.     

Новият ректор на Тракийския университет е роден на 2 юни 1960 година в Стара Загора, магистър по ветеринарна медицина, доктор е по научната специалност „Генетика“, доцент е по генетика и развъждане на домашните животни. Има близо 3 десетилетия преподавателски опит и десетки публикации в научния печат в областта на селекцията на животните, имуногенетика, екологична генетика и цитогенетиката. 

Освен вота за нов ректор на Тракийския университет през следващите 4 години, делегатите определиха състава на 45-членния Академичен съвет и продължават с избор на председател, зам.-председател на Общото събрание и на Контролния съвет на висшето учебно заведение.


Още от категорията

Щъркелите подраниха

В навечерието на националния ни празник, бели щъркели избраха емблематичния за старозагорци монумент "Самарско знаме" за своята почивка по време на дългия път на миграцията.  Обичаните от всички предвестници на пролетта бяха заснети от доброволците..

публикувано на 28.02.24 в 17:04

"Червеният пират" вероятно е от Сливен. Заплашвал е кметове и съветници

В Районната прокуратура в Сливен е образувано дело за заплахи за живота към кметовете на Сливен и Котел, директори на големи предприятия и фирми в Сливен и региона, които са изпратени по електронна поща. Предполага се, че това е т.нар. "Червен пират",..

публикувано на 28.02.24 в 16:58

Извършват укрепителни дейности по фасадата на бившия АГ-комплекс

УМБАЛ „Киркович“ ще извърши дейности по укрепване на фасадата на сградата на акушеро-гинекологичния комплекс в центъра на Стара Загора. Такива предстои да бъдат реализирани на 4 март, разкри директорът на лечебното заведение проф. Йовчо Йовчев. От 3..

публикувано на 28.02.24 в 16:55

От средата на март стартира изплащането на още 150 лева еднократна помощ за учениците

Изплащането на втората половина от отпуснатите еднократни помощи за учениците от първи, втори, трети, четвърти и осми клас ще стартира на 15 март. Това съобщи Петя Чакърова, директор на Регионална дирекция „Социално подпомагане“ Стара Загора. Сумата..

публикувано на 28.02.24 в 16:30

Да внимаваме при избора на мартеници, съветват от "Ние, потребителите"

Само ден остава до 1 март, когато всички ще закичим или ще сложим на ръцете си червено-бели мартеници. И тази година търговците и майсторите на мартеници са се постарали да задоволят с голямо разнообразие всеки вкус на клиентите. Предлагат се не само..

публикувано на 28.02.24 в 16:26

Земеделци и пчелари отварят вратите на стопанствата си за гости в инициативата "На гости на Тунджа"

Земеделци и пчелари в община Тунджа отварят вратите на стопанствата си за посетители от всякаква възраст. Това е част от инициативата наречена "На гости на Тунджа", а целта на проекта е посетителите не просто да наблюдават и разглеждат, а и да..

публикувано на 28.02.24 в 16:12

Област Стара Загора е на трето място по равнище на безработица

Общо 337 безработни лица са постъпили на работа през месец януари в област Стара Загора. Това съобщи Любен Георгиев от Бюрото по труда. От тях 101 лица са с работнически професии, 180 от групата на специалистите, а останалите са без квалификация,..

публикувано на 28.02.24 в 15:53
Георги Георгиев

Делото "Дебора" пак отива в Пловдив, внесоха новия обвинителен акт

Районната прокуратура на Стара Загора изпълни указанията и внесе в пловдивския Районен съд коригирания обвинителен акт срещу Георги Георгиев за причиняване на телесна повреда, принуда и закани с убийство спрямо 18-годишната Дебора Михайлова...

публикувано на 28.02.24 в 14:37

Създават Взаимоспомагателен фонд като част инструментите срещу риска в земеделието

Земеделският министър Кирил Вътев и представители на пет браншови организации подписаха Споразумение от 12 точки за подпомагане и развитие на  сектор Земеделие.  „Държим това да е стратегически документ, който да продължи и след ротацията. Защото..

публикувано на 28.02.24 в 14:25

Мартенички с кауза

С онлайн търг на мартеница събират средства за лечението на 42-годишната Ксения Шопова от Стара Загора. Жената е с тежка диагноза и след операция в Германия се нуждае от пари за химиотерапии и последващи интервенции. Инициативата за..

публикувано на 28.02.24 в 14:21