Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Казанлък е домакин на празниците, посветени на Петко Стайнов

Казанлък ще бъде домакин на дните, посветени на композитора Петко Стайнов. Началото поставя изложба по случай 120 години от рождението на друг голям български композитор – Панчо Владигеров. Тя ще бъде открита в 17.30 часа в Културно-информационния център на ул. „Искра” 4.

На 30 ноември от 11.00 часа започва Националният хоров фестивал „Петко Стайнов”. Тази година музикалният форум е посветен на 80-годишнината от рождението на Петя Павлович, основател и дългогодишен диригент на смесен хор „Петко Стайнов” и на детско-юношеските хорови формации в Казанлък. Петя Павлович записва името си в музикалната история на страната ни като създател на първата в България Хорова школа.

Седем български хорови състава и смесени хорове от гръцкия град Димотика ще участват във фестивала, който ще премине през целия ден на 30 ноември в Исторически музей „Искра”. Вечерта, от 18.30 часа, ще се състои церемонията по връчване на наградата на Националния фестивал „Петко Стайнов”.

На 1 декември от 11.00 часа ще бъдат поднесени цветя пред паметника на композитора – патрон на музикалните празници в Казанлък, в двора на Гимназия „Петко Стайнов”. На този ден през 1896 година в града на розите е роден композиторът Петко Стайнов, един от патриарсите на българското професионално композиторско творчество.

От 12.30 часа залата на ИМ „Искра” отново ще приеме почитателите на музикалното изкуство с концерт на трио „Арденца”.


Галерия

Още от категорията

Удължават срока за подаване на заявки за участие в "Писта Стара Загора"

Крайният срок за подаване на заявки за участие в автомобилното състезание „Писта Стара Загора“ ще бъде удължен до сряда. Това съобщи в интервю за Радио Стара Загора Илия Бояджиев председател на Автомобилен Спортен Клуб – Стара Загора. Клубът, заедно с..

публикувано на 21.09.20 в 16:37

Ученици помагат на ученици в Сливен

Ученици помагат на ученици в неравностойно положение в сливенската езикова гимназия „Захари Стоянов“. От началото на учебната година в училището върви кампания за закупуване на учебни помагала, , необходими на децата в неравностойно социално положение. За..

публикувано на 21.09.20 в 16:32

Символична първа копка даде началото на цялостното обновяване на "Руския пазар"

Със символична първа копка днес бе дадено начало на реконструкцията на т.н. „Руски пазар“ в Стара Загора и разширението на ул. „Капитан Петко войвода“.  След приключване на строителството, търговският обект ще бъде с изцяло нова съвременна визия. На..

публикувано на 21.09.20 в 16:02

15 села в община Тунджа са с нарушено водоподаване

15 населени места в община Тунджа днес са с нарушено водоподаване. В някои от селата чешмите са сухи вече седмица. Информация на кореспондента ни в Ямбол Даниела Костова.

публикувано на 21.09.20 в 15:48
Община Сливен

42 в Сливенска област са с коронавирус

В началото на седмицата 42 жители на Сливенска област са положителни на COVID-19, съобщават от Областния кризисен щаб. Най-много те са в община Сливен – 26, община Котел - 12 и община Нова Загора- 5. През изминалата седмица в Сливенска област те са..

публикувано на 21.09.20 в 15:43

ЕК представи обновен план за намаление на емисиите от парникови газове

Европейската комисия представи своя обновен план за намаляване на емисиите на парникови газове в ЕС с поне 55 % до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г. Планът е доста по-амбициозен от обсъждания досега, а България все още няма изготвен план за..

публикувано на 21.09.20 в 15:39

Ямбол чества Деня на Независимостта с прожекция в Лятното кино

Ямбол чества Деня на Независимостта с прожекция в Лятното кино, церемония в Музея на бойната слава и интересни атракции. Подробности съобщава Румяна Стефанова:

публикувано на 21.09.20 в 15:33

Автоинструктори готвят протести

Учебните центрове за подготовка на водачи на моторни превозни средства се готвят за протест. Причината е проект, с който се променя Наредбата за условията и реда за обучение на бъдещи шофьори. Две изменения на Наредба 41 и 37 съдържат лобистки..

публикувано на 21.09.20 в 15:29

Лула с печат разкриха археолозите при разкопки в двора на ОУ "Петко Славейков"

Археологическите разкопки в двора на старозагорското Второ основно училище “Петко Рачов Славейков“ засягат вероятно една от основните улици  на античния град Августа Траяна, недалеч от западните крепостни стени. Улицата се намира северно от..

публикувано на 21.09.20 в 15:19

112-та годишнина от обявяване Независимостта на България честват във Велико Търново

Празничната програма на община Велико Търново, посветена на 112-та годишнина от обявяването на Независимостта на България започва на 22 септември в 7,30 часа с празнична Света литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство Великотърновския..

публикувано на 21.09.20 в 15:18