Седем български проекта сред финалистите на международния конкурс за Иновации в политиката

Седем изключителни български политически проекта попадат сред финалистите на международния конкурс "Награди за иновации в политиката" 2019. Проектите от страната ни успяха да впечатлят международното жури, състоящо се от 1067 граждани от всички европейски страни. Традиционно престижните награди отличават най- иновативните политически практики в цяла Европа. Българските финалисти ще се борят с 80-те избрани от цяла Европа, който успяха да впечатлят журито със своя иновативен подход и смели решения.

Институтът за Иновации в политиката е със седалище Виена, Австрия. Той има представителства в 15 страни, между които Белгия, България, Франция, Гърция, Германия, Ирландия, Италия, Литва, Полша, Швеция, Швейцария, както и Обединеното кралство. Официален представител за България е Александър Дурчев. В интервю той уточни, че днес е от особена важност добрите примери да се извеждат на предан план, за да покажат другото лице на съвременната политика.

Цялото интервю на Мила Маринова с Александър Дурчев чуйте в прикачения звуков файл: 

Гала церемонията по повод най-престижните награди за иновации в политиката ще се проведе на 4-и декември 2019 в сърцето на политически Берлин – Spreebogen, където домакини на събитието ще бъдат Федералното Канцлерство и лично Канцлера на Германия. A гостите от цяла Европа ще бъдат посрещнати и приветствани лично от президента на Германия, както и от кмета на Берлин. Tова е ясен знак, че започналата във Виена инициатива успява да бъде значим фактор в политическия живот на Европа, показвайки добрите примери и поставяйки стандартите в политиката – такива, каквито трябва да бъдат – в полза на обществото.

Финалистите от България са:

Донка Михайлова – новият стар кмет на Община Троян. Михайлова има реални шансове за успех и на наградите „Иновации в политиката“ с проекта си „Здравословно хранене в детските ясли и градини“. Европейското жури на IPAса впечатлени от иновативния подход на община Троян, създавайки собствена овощна градина и оранжерия за отглеждане на зеленчуци, за да могат децата в яслите и детските градини да получават по-здравословна храна.

Друг финалист на наградите „Иновации в политиката“ е Георги Кабзималскикойто печели пети мандат като кмет на община Рила. Той е и финалист на наградите „Иновации в политиката“ с проекта „Достъпен туризъм за всички“. Проектът пребори тежката конкуренция на IPA с иновативната услуга асистент-екскурзоводи за хора с увреждания, която е успешно внедрена единствено и само в Община Рила.

Калин Каменов също е финалист в наградите „Иновации в политиката“. След успеха си на местните избори в България той ще бъде кмет на община Враца за втори мандат. Той обаче впечатли европейското жури с проекта „Умна библиотека: осигуряване на достъп до информационни технологии за възрастното поколение“.  Иновативният проект „Smart Lib” е комуникационен център в библиотеката във Враца, който помага на хората над 55 години да имат достъп до различни технологии в района.

Йордан Йорданов, кметът на община Добрич, бе избран за втори мандат в града си и е отново финалист на международните награди също за втора година. Журито на „Иновации в политиката“ даде своя глас на финал да отиде съвместния проект на община Добрич и социалното предприятие на фондация „Свети Николай Чудотворец“ - „Чудната градина: социален проект за повече възможности“. В специалната оранжерия работят само младежи с интелектуални затруднения, който отглеждат различни видове растения.

Ивелина Атанасова е другият финалист на наградите „Иновации в политиката“ 2019 с проекта на фондация „Дигиталните деца“ DigitalKidZ® STE(А)M Клуб . Проектът е финалист в цели две категории – Цивилизация и Просперитет. Това е образователна програма, разработена от екипа на фондацията, и базирана изцяло върху игрови принципи на деца между 7 и 12 години. DigitalKidZ има за цел да повиши мотивацията за учене при децата, да насърчи комуникационните умения, работа в екип и работа в чуждоезикова среда.

Министърът на образованието и науката, Красимир Вълчев, също попада сред финалистите с проекта  Иновативните училища: подобряване качеството на образованието". Тази находчива инициатива служи като модел за изграждане на нова образователна парадигма, чрез която учениците могат да подобрят своите образователни резултати, да засилят критичното мислене и креативност.

За последните три години  Институтът за иновации в политиката успя да намери положителни политически практики, иновативни проекти и безценен опит от цяла Европа. Ежегодно ги събира под формата на уникално по рода си книжно издание. По този начин проектите на българските финалисти служат като вдъхновение за всички както на национално, така и на международно ниво. 


Още от категорията

Георги Стефанов: Шансът на Стара Загора е да се превърне в център на иновации

Шансът за Стара Загора като енергийно сърце на България и Балканите е да намери своята посока на развие в условията на новата енергетика, включително т.нар. Индустрия 4.0. Това заяви в интервю за Радио Стара Загора Георги Стефанов, ръководител..

публикувано на 12.12.19 в 09:31
Мини Марица Изток

Въгледобивът в България между ниско-карбоновата икономика и запазването на работните места

Бъдещето на въгледобивната промишленост у нас и в Европа е един от най-сериозните въпроси, който стои на дневен ред в България и страните-членки от ЕС. Отминаващата 2019г. бе белязана от избора на нов председател на ЕК в лицето на Урсула фон дер Лайен,..

публикувано на 07.12.19 в 16:30

Със запалването на светлините на Коледната елха, Симеоновград празнува Никулден!

По традиция на Никулден Симеоновград чества своя празник. Събитието започва със Света литургия в местния храм, празнична сесия на Общинския съвет и кулминацията на вечерта запалването на Коледната елха на площада. Като трудна ,но успешна за общината..

публикувано на 06.12.19 в 11:31

Сбогом, госпожа Стихийно бедствие!

Голямата актриса Стоянка Мутафова почина рано тази сутрин. Тъжната вест съобщи нейният личен мениджър Евгени Боянов в профила си. "Тази сутрин в 6.15 часа загубихме Стоянка Мутафова. Нейният Нейчо си я прибра на Никулден! Поклон пред светлата й..

публикувано на 06.12.19 в 11:08

Когато една двадесет годишна мечта се сбъдне

С голям концерт-трибют с песнина Dream Theater заедно със симфоничен състав от Старозагорската опера ще отбележи своята 20-та годишнина старозагорската прогресив рок група Perfect Stranger на 7 декември от 19ч. в Културен център Стара Загора...

публикувано на 06.12.19 в 09:45

Повишен интерес към имоти с високо качество на строителството и в екологично чиста среда на жилищния пазар в Стара Загора

Лек ръст в цените на недвижимите имоти в Стара Загора се очаква в началото на 2020 година , във връзка с влизането в сила на по-високите нотариални такси при изповядването на сделките, коментира за Радио Стара Загора Димо Димов, експерт „Недвижими..

публикувано на 05.12.19 в 14:16

Експрерт: За успешно развитие на малките и средни земеделски производители са необходими облекчени процедури по европейските програми и реализация на продукцията на добри цени

Увеличаване на площите за отглеждане на лешници, откроиха като тенденция през последните няколко години, експерти по време на информационна среща-семинар „Лешникопроизводството в България“ в Кърджали. Проблем пред сектора в настоящия момент е недоброто..

публикувано на 05.12.19 в 11:10

Ще продължи работата по реновиране на образователната инфраструктура

Ръководството на община Стара Загора ще продължи работата си по реновиране на образователната инфраструктура в града. Това съобщи в интервю за Радио Стара Загора заместник-кметът Иванка Сотирова. „Много от училища са вече санирани и с осигурени..

публикувано на 29.11.19 в 15:59
Георги Киряков

В политиката между два стола може да се окажеш на земята

На практика ново във взаимоотношенията САЩ-България няма, има само потвърждение на досегашни намерения, от които България може и да има ползи, но те са най-вече за сметка на Америка, защото ще бъдат прокарани техни и военни, и икономически, и..

публикувано на 28.11.19 в 07:50

Валентин Тотев: Следващата година спортният риболов може да стане олимпийски спорт

Клубът по спортен риболов в Стара Загора стана републикански шампион като повтори успеха от миналата година.   Отборът на СКР „Стара Загора“ сензационно спечели през лятото и третото място на световното клубно първенство по спортен риболов на..

публикувано на 27.11.19 в 19:34