Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Седем български проекта сред финалистите на международния конкурс за Иновации в политиката

Седем изключителни български политически проекта попадат сред финалистите на международния конкурс "Награди за иновации в политиката" 2019. Проектите от страната ни успяха да впечатлят международното жури, състоящо се от 1067 граждани от всички европейски страни. Традиционно престижните награди отличават най- иновативните политически практики в цяла Европа. Българските финалисти ще се борят с 80-те избрани от цяла Европа, който успяха да впечатлят журито със своя иновативен подход и смели решения.

Институтът за Иновации в политиката е със седалище Виена, Австрия. Той има представителства в 15 страни, между които Белгия, България, Франция, Гърция, Германия, Ирландия, Италия, Литва, Полша, Швеция, Швейцария, както и Обединеното кралство. Официален представител за България е Александър Дурчев. В интервю той уточни, че днес е от особена важност добрите примери да се извеждат на предан план, за да покажат другото лице на съвременната политика.

Цялото интервю на Мила Маринова с Александър Дурчев чуйте в прикачения звуков файл: 

Гала церемонията по повод най-престижните награди за иновации в политиката ще се проведе на 4-и декември 2019 в сърцето на политически Берлин – Spreebogen, където домакини на събитието ще бъдат Федералното Канцлерство и лично Канцлера на Германия. A гостите от цяла Европа ще бъдат посрещнати и приветствани лично от президента на Германия, както и от кмета на Берлин. Tова е ясен знак, че започналата във Виена инициатива успява да бъде значим фактор в политическия живот на Европа, показвайки добрите примери и поставяйки стандартите в политиката – такива, каквито трябва да бъдат – в полза на обществото.

Финалистите от България са:

Донка Михайлова – новият стар кмет на Община Троян. Михайлова има реални шансове за успех и на наградите „Иновации в политиката“ с проекта си „Здравословно хранене в детските ясли и градини“. Европейското жури на IPAса впечатлени от иновативния подход на община Троян, създавайки собствена овощна градина и оранжерия за отглеждане на зеленчуци, за да могат децата в яслите и детските градини да получават по-здравословна храна.

Друг финалист на наградите „Иновации в политиката“ е Георги Кабзималскикойто печели пети мандат като кмет на община Рила. Той е и финалист на наградите „Иновации в политиката“ с проекта „Достъпен туризъм за всички“. Проектът пребори тежката конкуренция на IPA с иновативната услуга асистент-екскурзоводи за хора с увреждания, която е успешно внедрена единствено и само в Община Рила.

Калин Каменов също е финалист в наградите „Иновации в политиката“. След успеха си на местните избори в България той ще бъде кмет на община Враца за втори мандат. Той обаче впечатли европейското жури с проекта „Умна библиотека: осигуряване на достъп до информационни технологии за възрастното поколение“.  Иновативният проект „Smart Lib” е комуникационен център в библиотеката във Враца, който помага на хората над 55 години да имат достъп до различни технологии в района.

Йордан Йорданов, кметът на община Добрич, бе избран за втори мандат в града си и е отново финалист на международните награди също за втора година. Журито на „Иновации в политиката“ даде своя глас на финал да отиде съвместния проект на община Добрич и социалното предприятие на фондация „Свети Николай Чудотворец“ - „Чудната градина: социален проект за повече възможности“. В специалната оранжерия работят само младежи с интелектуални затруднения, който отглеждат различни видове растения.

Ивелина Атанасова е другият финалист на наградите „Иновации в политиката“ 2019 с проекта на фондация „Дигиталните деца“ DigitalKidZ® STE(А)M Клуб . Проектът е финалист в цели две категории – Цивилизация и Просперитет. Това е образователна програма, разработена от екипа на фондацията, и базирана изцяло върху игрови принципи на деца между 7 и 12 години. DigitalKidZ има за цел да повиши мотивацията за учене при децата, да насърчи комуникационните умения, работа в екип и работа в чуждоезикова среда.

Министърът на образованието и науката, Красимир Вълчев, също попада сред финалистите с проекта  Иновативните училища: подобряване качеството на образованието". Тази находчива инициатива служи като модел за изграждане на нова образователна парадигма, чрез която учениците могат да подобрят своите образователни резултати, да засилят критичното мислене и креативност.

За последните три години  Институтът за иновации в политиката успя да намери положителни политически практики, иновативни проекти и безценен опит от цяла Европа. Ежегодно ги събира под формата на уникално по рода си книжно издание. По този начин проектите на българските финалисти служат като вдъхновение за всички както на национално, така и на международно ниво. 


Още от категорията

Петър Славов: "Всички пороци на изборния процес ще бъдат елиминирани с машинното гласуване"

След години отлагания и съдебни дела машинното гласуване все пак ще бъде въведено изцяло у нас. Повод за констатацията дава заявката на министър-председателя Бойко Борисов от преди седмица. В годините назад въвеждането на изцяло машинно гласуване бе..

публикувано на 19.02.20 в 16:17

Министрите на здравеопазването и МВР обявиха мерките срещу коронавируса

23 лица у нас са били изследвани за наличието на коронавирус. Всички проби до момента са отрицателни. Това обяви от парламентарната трибуна здравният министър Кирил Ананиев . Отговорът му е в резултат на поискано изслушване от страна на старозагорският..

публикувано на 19.02.20 в 14:12

Увеличава се делът на българите в Англия, които планират връщане у нас

До края на януари над 156 000 български граждани са кандидатствали по схемата за уседналост във Великобритания. Според британската статистика българите с английски паспорт са между 15 и 20 000. Българските граждани, които търсят информация и планират..

публикувано на 16.02.20 в 11:50

Лъчезар Динев: Икономиката на Китай не функционира заради коронавируса

Китайската икономика не функционира от два месеца. Според разпространена днес информация драстично расте броят на заразените и жертвите на смъртоносния коронавирус в азиатската държава. Това  прави ситуацията в региона още по–напрегната, коментира..

публикувано на 13.02.20 в 16:43

Трябва да се уреди проблемът с изграждането на заслони в националните паркове

Туризмът в България не е достатъчно добре организиран. Не се полагат грижи за хората, които самостоятелно, неорганизирани от туристическите дружества предприемат еднодневни излети в планината, коментира за Радио Стара Загора председателят на..

публикувано на 12.02.20 в 14:12

Румен Леонидов: Вярата ни е дадена за вечни времена!

Гост на предаването „Моята неделя“ на 9 февруари 2020 година бе поетът, писател и журналист  Румен Леонидов. Акцентът в разговора с Румен Леонидов бе книгата му „Покаяние Господне“, която наскоро /на 28 януари т.г./ бе представена и в Стара Загора. Румен..

публикувано на 10.02.20 в 14:22

Хасковски алпинисти изкачват 6 от първенците на Балканския полуостров

Членовете на Алпийски клуб „Аида“ при едноименното туристическо дружество в Хасково планират да изкачат планинските първенци на 6 балкански страни. Инициативата е  посветена на 60-години от създаването на клуба. При първата експедиция хасковските..

публикувано на 08.02.20 в 09:47

Оливие Маркет: Въглищните мощности са важни за България

САЩ подкрепят усилията на България в борбата й с корупцията. Това е и един от приоритетите в работата на посланик Херо Мустафа. Това заяви в пространно интервю за БНР Оливие Маркет , президент на Американската търговска камара в България (AmCham). В..

публикувано на 06.02.20 в 16:16
leda_mileva-bgnes_2

Тя остави дълголетно, богато творчество и огромна обществена дейност

С тържествена вечер в Столичната библиотека и представяне на книги, издавани през последните години нейни книги, ще бъде почетена 100-годишнината от рождението на поетесата и преводач Леда Милева. До края на февруари или началото на март е предвидена..

публикувано на 05.02.20 в 09:59

Политолог: „Президентът прави опит да се позиционира като пазител на държавността“

„Държавният глава Румен Радев има силен съюзник в лицето на българското общество за битката, която поема. Макар по същество президентската институция да не разполага с особени правомощия, тя е една от малкото институции у нас, която се ползва с..

публикувано на 04.02.20 в 16:40