Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

500 лв. във ваучери за памперси, по-евтини и качествени храни за децата ще предлагат в Казанлък

Кметът на Казанлък Галина Стоянова обяви три нови социални мерки, насочени в помощ на децата и младите родители в общината. Те ще бъдат предложени за одобрение на общинския съвет и ако бъдат включени в бюджета за следващата година ще бъдат финансирани в рамките на около половин млн. лв. 

„Ако в първия мандат работихме основно за инфраструктурата – трудоемко и скъпо начинание, във втория – в сферата на образованието, то в третия мандат няма да отстъпя от желанието си да работим за децата и младите хора“, заяви Галина Стоянова.

Една от социалните мерки предвижда намаляване с 50% на купона за храноден на децата от 10-месечнадо 3-годишна възраствДетска млечна кухня, който сега е 1 левдосимволичните 0,50 лв.

Втората включва увеличаване с 50% на стойността на един храноден на децата в детските ясли и детските градини за сметка на Общинскиябюджет, за да се хранят децата от 3 до 7 години с още по-качествените продукти за тяхното здраве.

Третата мярка е едногодишна финансова помощ за всяко новородено под формата на ваучер, на стойност от 500лв. за необходимото количество памперси за първата година след раждането. Зам.-кметът Лилия Цонкова обясни, че ще бъде разработена процедура с конкретни изисквания към родителите. Така тази помощ може да бъде ползвана само от пълнолетни родители със средно образование, с постоянен или настоящ адрес в Казанлък, които се осигуряват и не получават социални помощи. Ако семейството има други деца те трябва да посещават учебно заведение и да са ваксинирани.

Ние държим, че сме абсолютно сигурни, че тази помощ ще се ползва от новороденото дете, затова ще направим специални процедури, за тези ваучери, за да може родителите да си закупуват еднократните пелени от търговските обекти на територията на общината. Удвоявайки грижата за децата и младите хора искаме да го покажем не с популистки мерки, като да направим това или онова безплатно, защото смятаме, че всяко семейство трябва да бъде отговорно и затова ще намалим купона в Детска млечна кухня, но няма да е безплатен. Ще увеличим финансирането за храненето, но няма да отменим заплащането, макар и символично, на таксите в детските градини и ясли, защото считаме, че грижата за децата, възпитанието и образованието им трябва да бъде двустранен процес“, каза Галина Стоянова. 

Още от категорията

Община Стара Загора ще отбележи годишнината от обесването на Васил Левски на правилната дата 18 февруари

През тази година Стара Загора ще отбележи годишнината от обесването на Васил Левски на правилната дата 18 февруари, а не както бе досега на 19 февруари. Това съобщи в интервю за Радио Стара Загора Диана Атанасова, началник отдел Култура в община..

публикувано на 20.01.20 в 08:20

Кметът на Хасково Станислав Дечев в деня на Освобождението: Моята вяра е Хасково! Ще бъда щастлив, ако и за Вас е така!

Хасково празнува днес 142 години от Освобождението на града от османско владичество. Тържествен ритуал по този повод организира община Хасково. За да поднесат венци и цветя на признателност пред паметника-морена, близо до храм „Св.Богородица” дойдоха..

публикувано на 19.01.20 в 14:27

В Ямбол се проведе националното зимно математическо състезание "Атанас Радев"

В Ямбол за 26-та година се проведе националното зимно математическо състезание "Атанас Радев" за гимназисти, съобщи директорът на едноименната математическа гимназия Евгений Иванов. В турнира участваха 365 ученици от 21-о училища от страната, както и отбори..

публикувано на 19.01.20 в 13:29

Подменят водопроводната мрежа в най-голямото ямболско село Зимница

Продължава работата по подмяната на водопроводната мрежа в най-голямото ямболско село. До края на годината в Зимница ще бъдат основно ремонтирани и 10 улици. В Зимница живеят над 2000 души, но честите аварии по амортизираната до крайност водопроводна..

публикувано на 19.01.20 в 10:10

Започна регистрацията на групите за "Кукерландия"

Започна регистрацията на групите, които ще се включат в тазгодишното издание на Международния маскараден фестивал „Кукерландия” в Ямбол. Организатори на проявите са общините Тунджа и Ямбол. Заявки за участие в конкурсната програма ще се приемат до..

публикувано на 18.01.20 в 15:05

Иранският филм "Домино" - в съботната програма на МЕНАР Филм фест в Стара Загора

До 26 януари Стара Загора е домакин на МЕНАР Филм Фест, който представя най-доброто от игралното, документалното и късометражното кино на Близкия Изток и Северна Африка. Филмите са със специално подбрани тематични събития, свързани с държавите от този..

обновено на 18.01.20 в 11:00

Започват кукерските празници в община Стралджа

Традиционните кукерски игри започват в селата на община Стралджа.  В основата на обреда е имитиране на заораване и сеитба, както и прибиране на реколтата.  След повече от 20 години прекъсване в село Атолово отново кукери ще обикалят домовете и ще..

публикувано на 18.01.20 в 09:45

Ученици от Ямбол почистват коритото на река Тунджа от битови и пластмасови отпадъци

Кметът на Община Ямбол Валентин Ревански и председателят на Общински съвет Ямбол Антон Шиков подкрепят инициативата на учениците от Професионална гимназия по строителство и архитектура „Кольо Фичето“ и отправят призив към всички общински съветници,..

публикувано на 18.01.20 в 10:10

Създаване на Фонд за отпускане на стипендии за даровити деца в Стара Загора предлагат общинските съветници на ВМРО

Създаване на Фонд за отпускане на стипендии за даровити деца в Стара Загора ще предложат общинските съветници на ВМРО. Идеята е да се подпомагат деца в различна възраст, спечелили призове и награди във всички сфери на нашето общество, като спорта,..

публикувано на 17.01.20 в 16:26
Проф. Михаил Неделчев

9 акции и инициативи се подготвят за 100-годишнината на списание „Златорог“

9 акции и инициативи се подготвят за 100-годишнината на списание „Златорог“. Това е най-дълготрайното българско литературно списания, чиято първа книжка е издадена през януари 1920 г. , разказа в интервю за Радио Стара Загора литературният критик и..

публикувано на 17.01.20 в 15:23