Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

86 брачни двойки подновиха обетите си на "Златна сватба" в Казанлък

9
Снимка: Община Казанлък

86 брачни двойки, врекли се във вечна вярност през 1969 година се събраха отново 50-години по-късно за да повторят обетите си във вярност на церемония организирана от община Казанлък. Домакин на груповата „Златна сватба“ бе кметът на Казанлък Галина Стоянова, по чиято идея вече трета година се провежда церемонията.

Кметът на Казанлък по традиция подари мъдра притча за обичта, „за разковничето, което олицетворяват и носят тези 50 съвместни години“, а след това в качеството си на длъжностно лице по гражданско състояние венча повторно двойките-ветерани.

„Вече 3 години виждам толкова много хора, които идват да споделят общия ни ритуал за Златни сватби. Хора, които са прекарали своя съвместен живот в радости, в трудности, но са показали на всички по-млади, че щастето се крепи на уважението, на любовта, но преди всичко на разбирането“, каза в приветствието си Галина Стоянова.

Младоженците също повториха своето заветно „Да“ и потвърдиха брака си за поне още 50 години.

А след като двойките повториха своето заветно „Да“ и потвърдиха брака си за поне още 50 години последва и наздравица с чаша пенливо вино и целувка с „Горчиво!“.  Семействата разчупиха обредната погача, за да се знае кой ще води в следващите 50 години и разрязоха тортата, подарена от общината на всички присъстващи. Семейство Досеви бе с най-дълъг стаж сред празнуващите двойки. Те отбелязаха 60 години заедно и диамантена сватба, а младоженецът обясни в какво се крие щастието им.

Последва групова снимка, първи танц на повторно обреклите се двойки, много аплодисменти от техните близки и разбира се празнични хора до зори.

В Златния сватбен празник още романтика внесоха: Танцов Ансамбъл „Арсенал“ с ръководител Христо Стоянов и танцови двойки от Клуб по спортни танци „Роза“, с ръководители Ваня и Петър Радеви, Рени Петрова от школа „Орфей“ при Народно читалище „Възродена искра – 2000“, с вокален педагог Мариана Мъгева.

Галерия

Още от категорията

Дали е смАРТ да си арт

Две димитровградски институции търсят отговор, дали е смарт да си арт? Всъщност, това е името на проекта, спечелен по Програма "Публики", на Национален Фонд Култура. Той е плод на усилията и сътрудничеството на Художествена галерия "Петко Чурчулиев" и Дом-..

публикувано на 26.01.20 в 09:05
Милица Гладнишка

Милица Гладнишка: Усмивката е суперсила

На 18.02 от 19 часа   в Културен център Стара Загора ще гостува комедията „Брачни безумия“ с участието на Милица Гладнишка, Милена Маркова - Маца и Симеон Владов, Жанет Миовска, Николай Тодоров и Божидар Минков. „Брачни безумия“ е комедия от..

публикувано на 25.01.20 в 12:36

„Макс и Мориц“ отново на сцената на Старозагорската опера

Диригентът и преподавател в НУМСИ “Христина Морфова“ Красимир Къшев възстановява една от любимите постановки за деца на Държавна опера-Стара Загора – „Макс и Мориц“ от проф.Александър Йосифов. Ще видите спектакъла  на сцената на Операта на 4..

публикувано на 24.01.20 в 16:57

Колекционер притежава над 150 ютии и над 50 фотоапарата, тип „хармоника“

Димитър Павлов от Пловдив притежава колекция от над 150 ютии. Много от екземплярите са  от преди 130 години, сред които има ютии с димоотвод на дима от въглищата. Запалил се някак случайно по тази колекционерска страст, след като незнайно как му..

публикувано на 24.01.20 в 13:39

Ремонтират останките от Потопена църква край яз. Жребчево

Ще успеят ли хората да запазят за поколенията уникалната Потопена църква край яз. Жребчево? Драматичната история на църквата с патрон „Св. Иван Рилски“ на някогашното с. Запалня започва през 1891 г., построена с дарения и труд от местните хора...

публикувано на 24.01.20 в 13:37

Казанлъчанка доказа чрез астрономията годината на въстанието на Асен и Петър

С помощта на астрономията и физиката докторът по история Анелия Маркова от Казанлък сложи край на дългогодишния спор сред историците за годината на избухване на въстанието на Асен и Петър. Възпитаничката на Факултета по история във ВТУ „Св. св. Кирил..

публикувано на 23.01.20 в 13:40

Премиера на "Клинг Кланг", спектакъл за деца, в Държавна опера Стара Загора

Премиерата на музикалния интерактивен спектакъл „Клинг Кланг“, за деца от 3 до 6 години, ще бъде на 24 януари от 11 часа, на сцена „Опера Фоайе“ в Държавна опера Стара Загора. Режисьор на спектакъла е Урсула Хорнер от Австрия, диригент Виктор Крумов,..

публикувано на 22.01.20 в 12:03

Орлин Горанов, Орлин Павлов и Еделина Кънева в „Уестсайдска история“

На 07.02 (петък) от 19 часа в Културен център Стара Загора ще гостуват Орлин Горанов, Орлин Павлов и Еделина Кънева. Старозагорци ще могат да се насладят на концерт – спектакъла „Уестсайдска история“ под диригентската палка на Йордан Дафов. Звездното..

публикувано на 21.01.20 в 13:40

141 години отбелязваме от смъртта на Любен Каравелов

Днес се навършват 141 години от смъртта /1879/ на Любен Стойчев Каравелов,български поет, писател,енциклопедист, журналист, етнограф, национален герой, борец за освобождението на България от Османска власт. Допринася съществено за развитието на..

публикувано на 21.01.20 в 06:10

Спасено в Стара Загора орле се засели на остров Лесбос

Млад морски орел, лекуван в Спасителния център за диви животни на „Зелени Балкани“ в Стара Загора се засели на гръцкия остров Лесбос. С това се по хвалиха от екипа на „Зелени Балкани“. Те припомнят, че общо две морски орлета са постъпили за лечение..

публикувано на 20.01.20 в 15:31